Υπηρεσία Θήρας: Πράνομη και ανήθικη πράξη η δηλητηρίαση ζώων

Η τοποθέτηση δηλητηρίων σε ζώα και δη αρπακτικά «είναι μια παράνομη και ανήθικη πράξη, η οποία έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη υγεία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, σημειώνοντας ότι «η ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τον εντοπισμό τέτοιων φαινομένων είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνει ο κάθε ένας από εμάς».

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας αναφέρει ότι «στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 και μετά από σχετική πληροφορία, μέλη της εντόπισαν τρία νεκρά αρπαχτικά του είδους Milvus migrans, τα οποία βρίσκονταν σε ανοικτό χώρο κοντά σε κτηνοτροφικά υποστατικά, σε περιοχή του χωριού Μαρόνι της Επαρχίας Λάρνακας και πλησίον τους παρατηρήθηκαν κομμάτια από εντόσθια ζώων και κρέατα.”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «εκ πρώτης όψεως η αιτία θανάτου ήταν η δηλητηρίαση αφού τα αρπαχτικά δεν είχαν εμφανή τραύματα ενώ κάποια είχαν ακόμη κρέας στο ράμφος τους».

Τα τρία νεκρά πτηνά μεταφέρθηκαν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για εξετάσεις οι οποίες κατέδειξαν ότι, αιτία θανάτου τους ήταν η δηλητηρίαση ενώ δείγματα στομαχικού περιεχομένου και ιστού έχουν διατηρηθεί για να σταλούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια για απομόνωση της ουσίας η οποία τα δηλητηρίασε.

Επίσης, η δηλητηρίαση είναι μια από τις κυρίες αιτίες μείωσης του πληθυσμού του πυρόχρου γύπα στην Κύπρο και μια από τις αιτίες εξαφάνισης του Μαυρόγυπα ως φωλεάζοντος είδους.

Αρκετά είδη αρπαχτικών βρίσκονται κάθε χρόνο δηλητηριασμένα από δολώματα, όπως σπιζαετοί, αετοβαρβακίνες, διπλοσιάχινα, ενώ η τοποθέτηση δηλητηρίων σκοτώνει και άλλα είδη όπως πέρδικες, πάπιες, λαγούς και αγρινά.

«Η δηλητηρίαση είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου των αρπαχτικών, συνήθως χωρίς να είναι οι στόχοι των δηλητηρίων, που συνήθως είναι σαρκοφάγα θηλαστικά, στην περίπτωση της Κύπρου αλεπούδες και αδέσποτοι σκύλοι».

 

Πηγή:ΚΥΠΕ