ΥΠΟΙΚ: “Απειλή για την οικονομία η μη εφαρμογή του Μνημονίου” (vids)

Αρχικά ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι “Πάμε καλύτερα από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Δεν είναι υποκειμενική άποψη, αλλά είναι ένα γεγονός. Η ύφεση δεν είναι τόσο βαθιά. Οι επιδόσεις της πραγματικής οικονομίας είναι καλύτερες από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί”.

Για το θέμα της εκροής καταθέσεων ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως “Οι μεγαλύτερες απώλειες καταθέσεων ήταν πριν το Μάρτιο. Το τραπεζικό σύστημα θα είναι μικρότερο και αυτό από μόνο του δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό. Η ουσία είναι να λειτουργήσουν καλύτερα οι τράπεζες, να εποπτεύονται καλύτερα, να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος και να μην έχουμε πάλι ένα υπερμέγεθες τραπεζικό σύστημα“.

Τόνισε δε ότι “Πρέπει να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του κράτους, να γίνει περιορισμό δαπανών και αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας”.

Ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι “Η ανάπτυξη δεν γίνεται μέσω δημοσίων δαπανών και ανάπτυξη με δανεικά δεν είναι βιώσιμη”.

Για τις φωνές διαμαρτυρίας που ακούγονται έντονα για τα μέτρα λιτότητας, δήλωσε πως “Ουδέποτε κατάλαβα τι εισηγούνται αυτοί που διαμαρτύρονται για λιτότητα. Δεν παραλάβαμε πλεόνασμα και αρνούμαστε να το διοχετεύσουμε, παραλάβαμε ένα καταχρεωμένο κράτος”.

Όσο αφορά το θέμα μείωσης των επιτοκίων είπε ότι “Δεν είναι κρατική ευθύνη το θέμα των επιτοκίων”.

Η ανάπτυξη θα έρθει από την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αφέθηκε αυτή η κατάσταση να διογκωθεί και να φτάσουμε σε αυτό το σημείο”.

Ο κ. Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε πως το Μνημόνιο δεν είναι η ρίζα του κακού λέγοντας ότι “Το Μνημόνιο δεν είναι η αιτία του προβλήματος. Το πρόβλημα ήταν 2-3 χρόνια πριν. Ήμαστε αποκλεισμένοι από τις διεθνείς αγορές από την άνοιξη του 2011″.

Συνέχισε υπογραμμίζοντας πως “Η μεγαλύτερη απειλή είναι να μην εφαρμόσουμε το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε, που θα οδηγήσει σε επανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την Κύπρο”.

“Οι Ευρωπαίοι αυτό που θέλουν να δουν είναι η συνέχιση της θετικής πορείας, που θα πάρει χρόνο, που όμως τα αποτελέσματα άρχισαν ήδη να φαίνονται. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος“, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι “Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών και δεν είπαμε ότι θα προσφέρουμε εύκολες λύσεις. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις που θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη στις τράπεζές μας“.

Παράλληλα, προειδοποίησε πως “Αν τερματίσουμε αυτή την πορεία για εξυγίανση που χαράξαμε με την Τρόικα, θα επέλθει οικονομική κατάρρευση. Δεν θα είμαστε σε θέση να πληρώνουμε μισθούς, συντάξεις και ανεργιακά επιδόματα”.

Σχολιάζοντας τον Προϋπολογισμό του 2014, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι “Όλοι οι σχεδιασμοί μας είναι συντηρητικοί, όμως και ο Προϋπολογισμός για το 2014 που στείλαμε στη Βουλή. Δεν πέρασαν τα δύσκολα. Αν παραμείνουμε σε αυτή την πορεία θα αποτρέψουμε νέους κινδύνους”.

Η Τράπεζα Κύπρου λειτουργεί σαν κανονική τράπεζα και αυτό αναγνωρίζεται και από την Τρόικα. Η βελτίωση είναι πολύ σημαντική”, είπε. 

Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια απαιτούν προσεχτικούς και εξεζητημένους χειρισμούς από τις Τράπεζες. Πρέπει να δοθούν διευκολύνσεις σε δανειολήπτες που όντως έχουν ανάγκη”.

“Υπάρχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί αλόγιστα από τις καταθέσεις του κόσμους”, τόνισε ο Υπουργός.

Για το φλέγον θέμα των ιδιωτικοποίησεων, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι “Έχουμε εξετάσει 44 οργανισμούς στους οποίους η Κυβέρνηση κατέχει ένα ποσοστό. Η Αρχή Λιμένων δεν θα αποκρατικοποιηθεί, απλώς ένα κομμάτι των δραστηριοτήτων της θα το αποδώσει στον ιδιωτικό τομέα. Δεν λαμβάνουμε ισοπεδωτικές αποφάσεις. Δεν θα υπάρξει αλλαγή στο δημόσιο χαρακτήρα της“.

“Η CYTA βρίσκεται σε δρόμο αποκρατικοποίησης. Για την ΑΗΚ θα γίνει επανεξέταση του θέματος, γι αυτό και επεκτείναμε το χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2017”, πρόσθεσε. 

Τέλος, για το θέμα της πώλησης χρυσού ο κ. Γεωργιάδης είπε πως “αυτό είναι θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας”