ΥΠΟΙΚ – Επεξεργάζονται μέτρα στήριξης για καύσιμα, ακρίβεια και ενέργεια

Προσήλωση στα στοχευμένα μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας ξεκαθάρισε ο κ. Μάκης Κεραυνός

Ετοιμάζονται και επεξεργάζονται μέτρα στήριξης των πολιτών ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Μιλώντας στο Κρατικό Ραδιόφωνο και την εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, για το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερχόμενος από τη Νέα Υόρκη θα φέρει αποφάσεις για τον πληθωρισμό και θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης από το Υπουργικό, ο κ. Κεραυνός ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη μέτρα τα οποία εφαρμόζονται και αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ακρίβειας, όπως για παράδειγμα το μειωμένο ΦΠΑ σε προϊόντα.

Κληθείς να απαντήσει στο ότι αναφέρθηκε από στέλεχος του ΔΗΚΟ για επαναφορά του μέτρου για μειωμένο φόρο στα καύσιμα, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως βεβαίως επεξεργάζονται μέτρα και ετοιμάζονται τώρα που θα μπει ο χειμώνας για το πώς θα βοηθήσουν, πάντοτε στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων τους.

Στην αναφορά για το ότι λέχθηκε πως είναι λάθος τα οριζόντια μέτρα, τόνισε ότι «οι υποδείξεις της ευρωπαϊκής επιτροπής, του ΔΝΤ και του μηχανισμού στήριξης που μας έχουν δανείσει μερικά δισεκατομμύρια και πρέπει να τα αποπληρώσουμε αναφέρουν ότι πρέπει να προχωρούμε μόνο με στοχευμένα μέτρα».

Πρόσθεσε πως, «τα πιο αποτελεσματικά μέτρα είναι τα στοχευμένα, γιατί εκτός από την ακρίβεια έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλες δυσκολίες. Ήδη για τις ευάλωτες ομάδες συνεχίζεται η επιχορήγηση της ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν ανταποκριθεί 16.000 άτομα».

Όσον αφορά την ενέργεια, ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο σχέδιο για τα φωτοβολταϊκά, ενώ σε δύο – τρεις εβδομάδες θα υπάρξει ένα νέο μέτρο «φωτοβολταϊκά για όλους» με επιχορήγηση από την Κυβέρνηση αλλά και αξιοποίηση από το ταμείο ΑΠΕ.

Για την επαναφορά του μειωμένου φόρου στα καύσιμα, ο κ. Κεραυνός τόνισε ότι οι τιμές των καύσιμων έχουν αυξηθεί διεθνώς, ωστόσο με την Κύπρο να είναι από τις πιο χαμηλές στην Ευρώπη, αλλά αυτό τους ανησυχεί για αυτό εξετάζουν τα δεδομένα με στόχο κάποια στιγμή να ανακοινώσουν κάποια μέτρα.

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ