ΥΠΟΙΚ: “Κατάντια να είμαστε κάτω από πρόγραμμα εξυγίανσης” (vids)

Δεδομένη η συνέχιση της χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σημείωσε ότι ως κράτος εκπληρώσαμε τις δύο προϋποθέσεις που τέθηκαν από την Τρόικα, για τα δημόσια οικονομικά και τις αποκρατικοποιήσεις.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά και ευκαιρία για προβούμε σε σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία του τόπου.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το μνημόνιο είναι το μανιφέστο της Κυβέρνησης.

Ακόμη είπε ότι “και να μην ήταν υποχρέωση το μνημόνιο, τα βασικά του στοιχεία είναι όλα όσα από μόνοι μας έπρεπε να κάνουμε”.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως “αφήσαμε τις μηχανές της οικονομίας και έσβησαν”, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά “βρισκόμαστε κάτω από ένα πρόγραμμα υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο θεωρώ κατάντια να γίνεται”.

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμα ότι είναι εφικτό το σενάριο να επανέλθει η Κύπρος στις αγορές πριν από το 2016, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ακόμη, πρόσθεσε πως αν δεν μπαίναμε στο μνημόνιο η επάνοδος στις αγορές δε θα ήταν εφικτή.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι εύκολο να αποφασίζουμε ένα bail-in και άλλο η εφαρμογή του, ενώ όπως είπε έγινε χωρίς προετοιμασία και χωρίς αξιόπιστο πλαίσιο.

Αναφερόμενος στο επικείμενο stress-test των τραπεζών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι υπάρχει ανησυχία, όπως σε όλη την Ευρώπη.

Ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε πως για να υπάρξουν κι άλλες αναβαθμίσεις πρέπει “να μείνει η Κύπρος σε αυτή την πορεία του μνημονίου, σε αυτό τον δύσκολο δρόμο της αποκατάστασης και εξυγίανσης της οικονομίας”. Συμπλήρωσε ότι μπορεί η διόρθωση του τραπεζικού συστήματος να ήταν βίαιη, αλλά θα είναι αποτελεσματική, όχι όμως από τη μία μέρα στην άλλη.

Για το θέμα της ανέγερσης καζίνο, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι σε ένα χρόνο θα υπάρξει κατοχύρωση των προσφορών.

Ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι πριν το τέλος της Άνοιξης θα αρθούν όλα τα εσωτερικά περιοριστικά μέτρα

Για το θέμα της πρώτης κατοικίας, είπε πως θα υπάρξει ανοχή διευκόλυνση και προστασία σε όσους πολίτες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ σε περιπτώσεις που δανειζόμενοι δεν συνεργάζονται θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες, όπως η εκποίηση της περιουσίας τους. “Σήμερα δεν κινδυνεύει η κατοικία κανενός”, συμπλήρωσε.

Όσο αφορά τις Κυπριακές Αερογραμμές, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το νυν Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας έκανε πολλά από αυτά που θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν από καιρό, αλλά τα λάθη του παρελθόντος “βγαίνουν” σήμερα.

Η εταιρεία, τόνισε, πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, αλλά όχι σαν κρατική.