ΥΠΟΙΚ: “Καμία ενημέρωση για το κούρεμα από Δημητριάδη – Προϋπολογισμός εξ’ ανάγκης” (vid)

Ο Χάρης Γεωργιάδης σχολίασε, “Δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερες δαπάνες. Θα ήμουν κι εγώ ευτυχής αν ήταν έτσι”.

Πρόσθεσε ότι “Όταν έπρεπε να διασφαλίζαμε τις δυνατότητες του κακού καιρού, κάναμε το αντίθετο”.

Σχολιάζοντας τους χαρακτηρισμούς του ΑΚΕΛ περί άδικου προϋπολογισμού είπε “Πώς να ικανοποιήσουμε το ΑΚΕΛ που θέλει να ξοδέψουμε κι άλλα;” και πρόσθεσε ότι “Ο προϋπολογισμός είναι σφιχτός στο σκέλος των δαπανών εξ’ ανάγκης”.

“Έχω καλέσει τη Βουλή να εξασκήσει αυστηρό κοινοβουλευτικό έλεγχο, όσο αφορά τις δαπάνες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τους ισχυρισμούς του Πανίκου Δημητριάδη ότι γνώριζε για το κούρεμα τόνισε πως “Την πρώτη μέρα ανάληψης της διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε υπόμνημα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο στάλθηκε περίπου στις 4 Μαρτίου. Δεν αναφερόταν όμως μέσα το θέμα κουρέματος σε αυτό. Κάποιοι δεν θα έπρεπε να ζητάνε και τα ρέστα“.


Διαβάστε επίσης: Π.Δημητριάδης: “Όταν είπα στον Πρόεδρο ότι έρχεται κούρεμα μου είπε ότι είναι σε δεξίωση”


Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις κυπριακές τράπεζες, δηλώνοντας ότι ανησυχεί περισσότερο για το πανευρωπαϊκό σύστημα των τραπεζών.

Πρόσθεσε ότι “Οι Κυπριακές Τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, έχοντας είδη υποστεί τους πιο σκληρούς ελέγχους”.

Για τα περιοριστικά μέτρα είπε ότι “Με το νέο έτος θα έχουμε περαιτέρω χαλαρώσεις στα μέτρα”.

Για τις εκποιήσεις περιουσιών, “Δεν θα αποκαταστήσουμε τη δυνατότητα δανεισμού αν οι τράπεζες δεν γνωρίζουν ότι έχουν ως έσχατο μέτρο την εκποίηση περιουσιώνΔεν θα καταργήσουμε τις εκποιήσεις”.

Για το θέμα των 400 εκ. που ζήτησε η Κυβέρνηση από την Κεντρική Τράπεζα, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι “Είναι μια υποχρέωση η άντληση μερίσματος από την κεντρική τράπεζα. Η Κυβέρνηση είναι δικαιούχος μερίσματος της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο δικαιούται να αντλήσει. Ζητήσαμε από την Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει και εναλλακτικές επιλογές, πέραν από την πώληση χρυσού“.

Ξεκαθάρισε ότι “Δεν υπάρχει η ίδια συνταγή για όλους τους οργανισμούς για τις ιδιωτικοποιήσεις. Εξετάσαμε 44 κρατικούς οργανισμούς, από τους οποίους εφτά έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα. Ο κάθε οργανισμός εξετάζεται ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες του“.