Υπ. Οικονομικών: Επικίνδυνη η μη έγκριση αποκρατικοποιήσεων

Η χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας από την Τρόικα είναι η μόνη που προσφέρεται αυτή τη στιγμή και μη έγκριση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις ή ακόμη και υιοθέτηση ενός ριζικά διαφορετικού νομοσχεδίου από αυτό που έχει συζητηθεί με την Τρόικα θα διακινδυνεύσει και πιθανώς θα τερματίσει τη χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προειδοποίησε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι τα όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή ακυρώνουν τη δημοκρατία και χαρακτήρισε εξίσου απαράδεκτες τις απειλές περί διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πράγμα που θα οδηγήσει την κυπριακή οικονομία σε νέες περιπέτειες.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “το δικαίωμα της διαφωνίας αποτελεί βασική αρχή της δημοκρατίας, τα όσα όμως διαδραματίστηκαν στη Βουλή ουσιαστικά ακυρώνουν τη δημοκρατία“.

“Εξίσου απαράδεκτες είναι οι απειλές κάποιων ότι θα κατεβάσουν τον διακόπτη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του τόπου μας, ότι δηλαδή θα οδηγήσουν την κυπριακή οικονομία σε νέες περιπέτειες και ειδικότερα τώρα που προσπαθούμε όλοι μαζί να ξανασταθούμε στα πόδια μας”, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος ειδικά στην ΑΗΚ, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι “οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε τέσσερα χρόνια από σήμερα και αφού μεσολαβήσουν περαιτέρω εξειδικευμένες μελέτες και πιθανώς αναδιάρθρωση του οργανισμού“, επισημαίνοντας ότι “οι ακραίες συμπεριφορές δεν βοηθούν”.

“Επιβάλλεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα εκ μέρους όλων μας”, σημείωσε.

Ερωτηθείς για νέο κείμενο αναδιάρθρωσης του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε: “Δεν θα το χαρακτήριζα αναδιάρθρωση του νομοσχεδίου, αλλά είμαστε ανοικτοί. Είμαστε ανοικτοί να καταγράψουμε, να εισακούσουμε παρατηρήσεις, εισηγήσεις που θα βελτιώνουν περαιτέρω αυτό το διαδικαστικό πλαίσιο για την εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων“.

Όπως είπε, “μέσα σε αυτά τα πλαίσια, βεβαίως, έχουμε καταγράψει, κωδικοποιήσει παρατηρήσεις που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν εκφραστεί σε επίπεδο Βουλής ως τροφή προς σκέψη, περαιτέρω προβληματισμό, μαζί με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, και η συζήτηση ασφαλώς θα συνεχιστεί αύριο”.

Σε παρατήρηση ότι έχουν διαρρεύσει κάποια σημεία των διαφοροποιήσεων του νομοσχεδίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “αυτό το κείμενο εργασίας δεν θεωρώ πως είναι απόρρητο”, ωστόσο δεν θέλησε να προβεί σε σχολιασμό για το λόγο ότι δεν έχει δει το δημοσίευμα.

Πρόσθεσε ότι “σκοπός των παρεμβάσεών μας είναι ο προσδιορισμός των συγκλίσεων και της συναντίληψης”.

“Θεωρώ πως πολλά από όσα απασχολούν τη Βουλή, αλλά και τους εργαζόμενους, αποτελούν και δικές μας ανησυχίες. Επρόκειτο για ρυθμίσεις που ήδη περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο, συνεπώς περαιτέρω διασαφήνιση είναι κάτι το οποίο θεωρώ πως είναι εφικτό και θα είναι και αποδεκτό από την Τρόικα. Δεν θεωρώ πως τα εργασιακά ή συνταξιοδοτικά ζητήματα επηρεάζονται με οποιονδήποτε τρόπο από το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο περιορίζεται και καθορίζει αποκλειστικά και μόνο τη διαδικασία, το πλαίσιο μέσα στο οποίο η διαδικασία θα διεξαχθεί”, είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι “ο ρόλος της Βουλής ήταν, κατά την άποψή μας, ευθύς εξ αρχής διασφαλισμένος με τις νεότερες εισηγήσεις μας, τον διευκρινίζουμε και τον διασφαλίζουμε ακόμη περισσότερο“.

“Επιδίωξή μας είναι να έχουμε μια διαδικασία ανοικτή, διαφανή και αξιόπιστη, η οποία βεβαίως και θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν ξεκάθαρο ρόλο και για τη Βουλή, και με τον ίδιο τρόπο και με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια προσδιορίζεται πως και ο διάλογος με τους εργαζομένους διά νόμου θα προβλεφθεί και θα διασφαλιστεί”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “εάν υπάρχει επιθυμία να προσδιορίσουμε με ειλικρίνεια βελτιώσεις στη διαδικασία που η Κυβέρνηση προτείνει, είμαστε πανέτοιμοι και να συνεργαστούμε και να τις υλοποιήσουμε”.

“Εάν κάποιοι απλώς προσπαθούν να παρεμποδίσουν την εφαρμογή μιας πολιτικής, η οποία, πέρα από τα πολύ σημαντικά οφέλη θα έχει για τον τόπο και την οικονομία, αποτελεί και υποχρέωση, τότε προφανώς θα έχουμε διαφωνία”, σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει πείσει για τις θέσεις της στο πλαίσιο του διαλόγου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “κατ` ακρίβεια έχουμε καταφέρει να πείσουμε και τη μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, αλλά και τη μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, που καταλαβαίνει και κατανοεί πως δεν μπορεί με δογματισμούς, αφορισμούς και υπερβολές να διασφαλίσουμε είτε τα συμφέροντα των εργαζομένων είτε το καλό του τόπου και της οικονομίας μας“.

“Από την άλλη, η στάση και η συμπεριφορά μιας θορυβώδους μειοψηφίας δεν πρόκειται να καθορίσει και να επηρεάσει την πορεία αυτού του τόπου ή την προσπάθεια όλων μας να οδηγήσουμε τελικά τον τόπο μας μπροστά”, τόνισε.

Σε ερώτηση τί θα γίνει εάν δεν περάσει το νομοσχέδιο, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι “όλοι έχουμε κατανοήσει πως η χρηματοδότηση του κράτους, της οικονομίας μας, από την Τρόικα είναι η μόνη που προσφέρεται αυτή τη στιγμή”.

“Μη έγκριση του νομοσχεδίου ή ακόμη και υιοθέτηση ενός ριζικά διαφορετικού νομοσχεδίου από αυτό που έχει συζητηθεί με την Τρόικα θα διακινδυνεύσει και πιθανώς θα τερματίσει τη χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχουν σχέδια Β, αλλά υπάρχουν ασφαλώς έκτακτα σχέδια αντίδρασης μπροστά σε μιαν αφόρητα δραματικά δύσκολη κατάσταση που θα δημιουργηθεί. Δεν έχω καμία ένδειξη, βεβαίως, ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο”, είπε.

Ερωτηθείς για τη γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τα μέτρα που μπορεί να πάρει για την απρόσκοπτη παροχή ουσιωδών υπηρεσιών στον πολίτη, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι δεν θα ήθελε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Σε ερώτηση εάν προτίθεται να εκδώσει διάταγμα, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι δεν έχει εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προσθέτοντας ότι η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ήταν “αρκούντως διαφωτιστική”.

Ερωτηθείς αναφορικά με ισχυρισμούς ότι ο ίδιος ίσως να προκάλεσε την αντίδραση των διαμαρτυρόμενων έξω από τη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε ποια ήταν η χειρονομία που του αποδίδουν και σημείωσε ότι τα επεισόδια κινηματογραφούντο.

“Εισερχόμουν στη Βουλή. Στο αυτοκίνητό μου ευρίσκονταν δύο κοπέλες λειτουργοί του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες ασφαλώς τρομοκρατήθηκαν από την επίθεση ενός όχλου και εισήλθαν στη Βουλή με δάκρυα. Και ασφαλώς και εξέφρασα την απαρέσκειά μου έναντι τέτοιων συμπεριφορών και με λυπεί ότι μετά από τέτοιες εικόνες που σήμερα καταγράφηκαν κάποιοι προαναγγέλλουν κλιμάκωση των αντιδράσεων, αντί ακριβώς να καλέσουν τους συναδέλφους τους σε ψύχραιμες και νηφάλιες αντιδράσεις”, είπε.


Διαβάστε επίσης:

Υπ. Δικαιοσύνης: “Θα πραγματοποιηθεί έρευνα για τα επεισόδια στη Βουλή”

Η ΑΗΚ καταδικάζει τα επεισόδια έξω από τη Βουλή

Έκκληση Συμβουλίου Cyta για ανάκληση των απεργιακών μέτρων

Τριήμερη απεργία στη Cyta

Κινητοποίηση έξω από τη Βουλή ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις


Πηγή: KYΠΕ