Υπόθεση Κωσταλέξι: Η ιστορία της Ελένης, που σόκαρε το πανελλήνιο (Εικόνες & Βίντεο)

7 Νοεμβρίου του 1978. Η μέρα, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια πρωτοφανής υπόθεση, η οποία συγκλόνισε την Ελλάδα και όχι μόνο.

Δημοσιογράφοι και αστυνομικοί, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, ανοίγουν την πόρτα στο ισόγειο ενός διώροφου σπιτιού στο χωριό Κωσταλέξι της Λαμίας και έρχονται αντιμέτωποι με ένα αποτρόπαιο θέαμα..

Μπροστά τους βρίσκεται ένα «αγρίμι», μια γυναίκα, η οποία στη θέα των ανθρώπων άρχισε να βγάζει άναρθρες κραυγές. Πρόκειται για την 47χρονη Ελένη Καρυώτη, η οποία ήταν γυμνή, βρώμικη, εξαιρετικά αδύνατη και σκεπασμένη μόνο με μια κουβέρτα.

Η Ελένη εκείνη την ημέρα είδε για πρώτη φορά το φως του ήλιου ύστερα από 29 ολόκληρα χρόνια!


Το δωμάτιο, που βρέθηκε η Ελένη Καρυώτη


Το σπίτι της Ελένης Καρυώτη

Και από τότε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας.. Πώς βρέθηκε η κοπέλα εκεί; Ποιος την κράταγε «φυλακισμένη», κατώ από άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Πόσοι γνώριζαν και κράταγαν το στόμα τους κλειστό; Ποιος ο ρόλος των αρχών;

Το χρονικό
Οι δημοσιογράφοι της εποχής βρήκαν το «θέμα» τους! Άρχισαν να ψάχνουν τα πάντα. Η Ελένη σίγουρα ”κλείστηκε” παρά τη θέλησή της. Γιατί όμως; Η υπόθεση είχε πολλές εξηγήσεις. Όμως μια ήταν η επικρατέστερη.


Δημοσίευμα της εποχής

Την περίοδο του εμφυλίου, η Ελένη ερωτεύτηκε το δάσκαλο του χωριού, Γιώργο Αποστόλου. Κι αυτό ήταν το ”λάθος” της, το οποίο το πλήρωσε πολύ ακριβά. Η οικόγενειά της ”ατιμάσθηκε” και μάλιστα εις διπλούν, σύμφωνα με τα ηθικά και πολιτικά δεδομένα της εποχής. ”Ατιμάσθηκε” γιατί η Ελένη είχε συνάψει σχέση με το δάσκαλο, χωρίς να έχουν παντρευτεί και επιπλέον, επειδή ο δάσκαλος είχε ταχθεί με το μέρος των κομμουνιστών ανταρτών. Η οικογένειά της αποτελούμενη από τους γονείς και τα τρία της αδέρφια ήταν σκληροπυρηνικοί δεξιοί και εθνικόφρονες, γεγονός που έκανε το ειδύλλιο της Ελένης ακόμα πιο ”απαγορευμένο”.


Ο δάσκαλος Γιώργος Αποστόλου

Έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να σταματήσει η ιστορία, τα κουτσομπολιά και το κυριότερο, η ντροπή της οικογένειας. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να εξαφανιστεί η Ελένη. Και τον βρήκαν.. Έτσι οι γονείς της την κλείδωσαν στο υπόγειο. Τα αδέρφια της συγκάλυψαν το γεγονός, μαζί και με όλο το υπόλοιπο χωριό, το οποίο στην ουσία γνώριζε για τον εγκλεισμό, κι όμως δεν έκανε τίποτα για να ελευθερώσει την κοπέλα.

Το καθημερινό μυστικό χάθηκε στη λήθη των χρόνων, που περνούσαν και η ”φρικτή” ζωή για την Ελένη έγινε συνήθεια. Η κοπέλα κυριολεκτικά ξέχασε να μιλάει, αφού η επαφή της με τον έξω κόσμο ήταν ανύπαρκτη, έγινε ένα ”αγρίμι”, το οποίο ζούσε κάτω από άθλιες συνθήκες. Έτρωγε, αφόδευε και κοιμόταν στον ίδιο χώρο. Και κάπως έτσι, 29 ολόκληρα χρόνια πέρασαν..

Η άλλη πλευρά
Η ”υπόθεση Κωσταλέξι”, όπως έμεινε μέχρι και σήμερα γνωστή στην ιστορία, αποτελεί μία από τις μελανότερες ιστορίες της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Όταν ήρθε στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση ”εγκλεισμού” της Ελένης, οι δημοσιογράφοι της εποχής μετά από κάποιο σημείο ”έχασαν το μέτρο”, περνώντας στα μονοπάτια της παραπληροφόρησης, η οποία έφερε πολλά κέρδη, εις βάρος της αλήθειας. Μετά από χρόνια, όταν η ιστορία ”μπήκε στο συρτάρι” η αλήθεια ήταν διαφορετική.


Η Ελένη μετά την απελευθέρωσή της, μέσα στο νοσοκομείο

Η Ελένη, όντως ”φυλακίστηκε” από τους γονείς της, αλλά η αιτία ήταν άλλη. Η Ελένη, σε ηλικία 14 χρονών άρχισε να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Οι γονείς της, την πήγαν σε γιατρούς, πρώτα στη Λαμία και στη συνέχεια στην Αθήνα. Κάποιοι είπαν πως η αρρώστια της Ελένης ήταν ανίατη και δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Άλλοι συνέστησαν τον εγκλεισμό της κοπέλας σε ψυχιατρείο, το οποίο και έγινε για λίγο διάστημα.


Η Ελένη μετά την απελευθέρωσή της, μέσα στο νοσοκομείο

Σε μετέπειτα επίσκεψη του πατέρα στο ψυχιατρείο, ο ίδιος βλέποντας τις συνθήκες διαβίωσης εκεί, αποφάσισε να πάρει την κόρη του και να γυρίσουν στο χωριό. Για το καλό της, έπρεπε εκείνη να απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο, έτσι ώστε να μπορούν να την ”προστατέψουν”. Έτσι την έκλεισαν στο ισόγειο του σπιτιού, με πλήρη συνείδηση, με τις συνθήκες διαβίωσης να είναι άθλιες, τόσο για εκείνη, όσο και για την υπόλοιπη οικογένεια.

Οι αρχές
Δε γνώρισε μόνο το χωριό τα όσα συνέβαιναν, αλλά και οι αρχές. Λόγω των πολιτικών και των κοινωνικών συνθηκών, δυστυχώς οι ”ανύπαρκτες” υποδομές δεν έκαναν τίποτα, προκειμένου η Ελένη να έχει μια καλύτερη μεταχείριση.

Η απελευθέρωση
Όταν στις 7 Νοεμβρίου του 1978 αποκαλύφθηκε η φρικτή ιστορία και εντοπίστηκε η Ελένη, μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο Λαμίας.

Εκεί, σύμφωνα με όσα γράφτηκαν τότε, έγραψε σε ένα χαρτί το όνομα του ανθρώπου, που αγαπούσε. Αυτό του δασκάλου.


Το χειρόγραφο της Ελένης, με το όνομα του δασκάλου, Γιώργου Αποστόλου


Η Ελένη κατά την παραμονή της στο νοσοκομείο, κρατά στα χέρια της δημοσιίευμα εφημερίδας, με τη φωτογραφία του δασκάλου

Στη συνέχεια, οι γιατροί αποφάσισαν τη μεταφορά της σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

Η δίκη
Η οικογένειά της, δηλαδή τα αδέρφια της, γιατί οι γονείς της είχαν πεθάνει το 1973, συνελήφθηκαν και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.


Τα αδέρφια της Ελένης

Το χωριό, το ίδιο χωριό, που οι κάτοικοί του ήταν ”συνένοχοι”, αφού κρατούσαν το ”ένοχο μυστικό”, είχαν μαζευτεί για να λιντσάρουν τα αδέρφια.


Η μία από τις δύο αδερφές της Ελένης


Ο αδερφός της Ελένης

Η δίκη έγινε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λαμίας και για πρώτη φορά στη σύνθεση, υπήρχαν ένορκοι απλοί πολίτες, οι οποίοι συμμετείχαν στην ετυμηγορία. Στη δίκη, όλο το χωριό, υπερασπίστηκε τα αδέρφια. Τα αδέρφια της Ελένης, στο τέλος αθωώθηκαν παμψηφεί, όμως έμειναν για πάντα ”στιγματισμένοι”.

Η ανατροπή
Τα αδέρφια της ζούσαν σε εξίσου άθλιες συνθήκες. Ήταν και οι ίδιοι βρώμικοι, μιλούσαν ελάχιστα και πολλές φορές δεν καταλάβαιναν τι τους έλεγαν. Είχαν και οι ίδιοι απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο όρκος, που έδωσαν στον πατέρα τους, ότι θα την προστατεύουν για πάντα, τους ”καταδίκασε” και τους ίδιους.

Μετά την αθώωση τους, αρνήθηκαν να παραμείνει η αδερφή τους σε ψυχιατρείο και επέστρεψαν στο σπίτι, μαζί με αυτήν.

Σήμερα
Κανένας δε γνωρίζει που βρίσκεται σήμερα η Ελένη και σε τι κατάσταση είναι. Εξαφανίστηκε μια μέρα από το σπίτι της, μη αφήνοντας πίσω της ίχνη. Ζει ή έχει πεθάνει; Κανένας δε ξέρει. Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Η ιστορία της ξεκίνησε και τελείωσε με τον ίδιο τρόπο.. Μυστηριωδώς. Και επιπλέον, το Κωσταλέξι, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, παραμένει συνώνυμο με την ανθρώπινη εξαθλίωση.

– – – – – – – –

Με πληροφορίες από: eleftherostypos.gr, newsbeast.gr, iefimerida.gr, topontiki.gr
Πηγή Βίντεο: Τηλεοπτική Εκπομπή ”Η Μηχανή του Χρόνου”