Υπόθεση Βαγγέλη: Γιατί οι ανακριτές επέμεναν στο σενάριο της αυτοκτονίας (vid)

Για το πόρισμα του θανατικού ανακριτή για την υπόθεση θανάτου του Βαγγέλη Φραγκούλη στη Λεμεσό μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο δικηγόρος, Ηλίας Στεφάνου.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι «όποτε υπάρχει ένας θάνατος, εάν είναι αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας, τότε ακολουθεί ανάκριση και εάν βρεθεί ότι κάποιος ευθύνεται γι αυτό γίνεται δίωξη. Εάν δεν προκύψει τέτοια κατάληξη, τότε διεξάγεται θανατική ανάκριση. Είναι δηλαδή η εξέταση των συνθηκών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί μέσω μιας απόφασης του θανατικού ανακριτή ότι δεν υπάρχει εγκληματική ενέργεια. Σε αυτή την περίπτωση κρίθηκε από τις ανακριτικές αρχές ότι δεν υπήρχε εγκληματική ενέργεια και οδηγήθηκε η υπόθεση ενώπιον του θανατικού ανακριτή, ο οποίος, κάνοντας αυτοψία και ακούγοντας μαρτυρίες, έχει καταλήξει ότι δεν μπορεί πάσης λογικής αμφιβολίας να πει ότι δεν υπήρχε εγκληματική ενέργεια, γι αυτό η υπόθεση επέστρεψε στις ανακριτικές αρχές για περαιτέρω έρευνα για εντοπισμό και διόρθωση ανακριτικών λαθών που έγιναν στο ανακριτικό στάδιο».

Σε ερώτηση εάν θα είναι τα ίδια πρόσωπα που θα διερευνήσουν ξανά την υπόθεση, ο δικηγόρος απάντησε ότι «η λογική λέει ότι δεν θα είναι τα ίδια άτομα αλλά αυτό είναι θέμα του Γενικού Εισαγγελέα και των ανακριτικών αρχών».

Σημείωσε ότι «όταν οι ανακριτές σε πρώτο στάδιο βλέπουν μια υπόθεση, μπορεί να διαμορφώσουν μια αντίληψη ότι είναι αυτοκτονία. Εάν συμβεί αυτό, τότε η όλη ανάκριση δεν ολοκληρώνεται ορθά, διότι έχουν μια συγκεκριμένη αντίληψη την οποία ακολουθούν και προσπαθούν να αποδείξουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Άρα σε κάθε ανακριτικό στάδιο θα πρέπει οι ανακριτές να έχουν ανοιχτό το πεδίο για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Εξαρχής θεωρήθηκε αυτοκτονία, ο ιατροδικαστής δεν πήγε στη σκηνή, δεν έγιναν οι ορθές ανακριτικές πράξεις και ως εκ τούτου δημιουργήθηκαν και στην οικογένεια και στον θανατικό ανακριτή παρά πολλές αμφιβολίες κατά πόσον ήταν αυτοχειρία ή ήταν εγκληματική ενέργεια».

πηγή: SIGMALIVE