Υποβάθμιση “Σοκ” της Κύπρου από τους Fitch

Ο οίκος αποδίδει κατά κύριο λόγο την υποβάθμιση στις δυσκολίες ανακεφαλαιποίησης των κυπριακών τραπεζών από τη χώρα και στην αβεβαιότητα που επικρατεί ευρύτερα στην οικονομία. 

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, “η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου αντανακλά τις ουσιαστικά ασθενέστερες  μακροοικονομικές προοπτικές, τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό που έχει σημαντική μειωμένη απόδοση από τις προσδοκίες και το συνεχιζόμενο υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με τις δαπάνες που συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”.

“Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για επίσημη στήριξη έχει συμβάλει στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και αυξήσει τις αβεβαιότητες σχετικά με την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών”, αναφέρουν οι Fitch.

Αναφέρουν επίσης ότι “η βραχυπρόθεσμη ευελιξία της Κυβέρνησης για χρηματοδότηση έχει επίσης μειωθεί σημαντικά με τη σημερινή εξάρτησή της από την τραπεζική χρηματοδότηση για να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της”.

Οι Fitch αναμένουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει το 5% το 2012 και η οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο από 2%, ενώ θα παραμείνει σε ύφεση και εντός του 2014, με το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προς το ΑΕΠ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου, να κορυφώνεται γύρω στο 120% το 2014.

Σύμφωνα με τους Fitch, η κυπριακή οικονομία εισήλθε στη δεύτερη ύφεση της, σε λιγότερο από δύο χρόνια, το Καλοκαίρι του 2011 με την αδυναμία της να αυξάνεται στο τρέχον έτος περισσότερο από το αναμενόμενο.

Αναφέρει ότι με εξαίρεση τον τουρισμό, όλοι οι τομείς της οικονομίας συρρικνώθηκαν το τρίτο τρίμηνο που έληξε το Σεπτέμβριο του 2012 και σημειώνει ότι “η οικονομία είναι σε πορεία για να συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 2% το τρέχον έτος ύστερα από ανάπτυξη 0,5% το 2011”.

Σημειώνει ότι το μέγεθος της συρρίκνωσης είναι μεγαλύτερο από ό, τι εκτιμούσε τον Ιούνιο του 2012 και ότι η Κύπρος θα παραμείνει σε ύφεση και μέσα στο 2014.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, περίοδος προσαρμογής του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο οποίος είναι επίσης υπερχρεωμένος, θα θέσει σημαντικές πιέσεις στην εγχώρια ζήτηση, ενώ μια στήριξη από το εξωτερικό θα είναι περιορισμένη από τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα και των αδύναμων προοπτικών των βασικών εμπορικών εταίρων της Κύπρου.

Σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών για την Κύπρο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των εξαγωγών το 2011.

Αναφέρει επίσης ότι “η δημοσιονομική θέση της Κύπρου επιδεινώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2012” και προσθέτει ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας Απριλίου, ο δηλωμένος στόχος της Κυβέρνησης ήταν να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, από 6,3% το 2011.

“Τα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι για τους εννέα μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο η δημοσιονομική υστέρηση έχει ήδη υπερβεί το επίπεδο του ελλείμματος την αντίστοιχη περίοδο το 2001”, προσθέτει.

Οι Fitch αναμένουν ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 5% το 2012, “παρά τα μέτρα λιτότητας, που περιλαμβάνουν πάγωμα των μισθών και αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε 17%”.

Στο βασικό τους σενάριο, οι Fitch αναμένουν ότι το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προς το ΑΕΠ θα κορυφωθεί γύρω στο 120% το 2014, έναντι 71,1% το 2011.

“Το μεγαλύτερο μέρος της προβλεπόμενης αύξησης αντανακλά την εκτίμηση των Fitch ότι οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν σημαντικά περαιτέρω κεφάλαια”, αναφέρει και σημειώνει ότι “οι τρεις κύριες κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν τουλάχιστον περαιτέρω κεφάλαια ύψους γύρω στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ (22% του ΑΕΠ), επιπρόσθετα από τα ήδη 1,8 δισ. ευρώ που έλαβε η Λαϊκή Τράπεζα το 2012”, σημειώνει ο οίκος.

Αναφέρει επίσης ότι “υπάρχουν αβεβαιότητες για τις ανάγκες κεφαλαίων των συνεργατικών ιδρυμάτων και το κόστος ανακεφαλαιοποίησης του συνολικού τραπεζικού συστήματος”, όπως σημειώνουν, “θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερο” σε ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο.


Διαβάστε επίσης για την ύστατη προσπάθεια να διατηρηθεί το μομέντουμ και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα.