Ζ.Α.: ”Τα μαγαζιά δεν έχουν προβλήματα επειδή άνοιξαν τις Κυριακές”

Για το μείζον θέμα των ωραρίων των καταστημάτων τις Κυριακές, τα σχέδια της Κυβέρνησης για την ανεργία, το Γραφείο Ευημερίας, την εργοδότηση των Κυπρίων στις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και όλα τα ”καυτά” ζητήματα του τομέα της μιλά αποκλειστικά στο 24Η η υπουργός Εργασίας κα Ζέτα Αιμιλιανίδου. 

24: Κυρία Υπουργέ, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε αυτήν μας την συνέντευξη μαζί σας με το φλέγον ζήτημα του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές και το σχόλιο σας πάνω στα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο επίμαχο θέμα. Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα στο 24Η δήλωσε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για εργοδότηση και να κατεβάζουμε τα ρολά, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και τα καταστήματα να είναι κλειστά. Πέραν των οσων λέγονται και ακούγονται, όμως, τίθεται και η αντίδραση των κομμάτων πάνω στο Διάταγμα που εξεδόθη από το Υπουργείο Εργασίας. Τί απαντάτε σε όλα αυτά;

Ζ.Α.: Σε σχέση με τον νόμο που ψηφίστηκε από την Βουλή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε την Αναφορά του Νόμου αυτού στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά από τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς ο νόμος αυτός φαίνεται πως περιλαμβάνει αντισυνταγματικές πρόνοιες και άρα, προχωρώντας με την αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, έπρεπε να αποφασιστεί ο χειρισμός του θέματος μέχρι την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου έτσι ώστε να μην επιστρέψουμε στις πρόνοιες της νομοθεσίας του 2006 όπου όλα τα γενικά καταστήματα έπρεπε να είναι κλειστά και την Κυριακή αλλά και την Τετάρτη το απόγευμα, ανεξάρτητα από το σε ποια περιοχή βρίσκονται.

Επίσης, με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ήταν ξεκάθαρο ότι ο υφιστάμενος νόμος επιτρέπει να προχωρήσουμε με έκδοση Διατάγματος, όπερ και πράξαμε: Προχωρήσαμε με έκδοση Διατάγματος. Αυτή είναι η ιστορική αναδρομή στο πώς έχουν τα πράγματα.

Όμως, πρέπει να πω ότι το άνοιγμα των καταστημάτων, που έγινε πράξη από τον Ιούλιο του 2013, έχει βοηθήσει τόσο στην αύξηση του λιανικού εμπορίου, όσο και στην εργοδότηση ανέργων. Θέλω να πω σε αυτό το σημείο ότι από το 2011 μέχρι το 2013, είχαμε με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία παρατηρήσει ότι υπήρχε απώλεια πέραν των 5.000 μόνιμων θέσεων εργασίας στο λιανικό εμπόριο. Με την έκδοση των Διαταγμάτων και την επέκταση των ωραρίων από τον Ιούλιο 2013, αυτή η τάση αντιστράφηκε πλήρως και για πρώτη φορά από το τέλος του 2010 άρχισαν να δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες η πλειοψηφία ήταν μόνιμες θέσεις με μισθούς πέραν των €800. Επιπλέον, ο τομέας του λιανικού εμπορίου είχε συνολική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά το 2ο μισό του 2013 και το 2014 ύψους 3,8% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ οι πλείστοι άλλοι κλάδοι σημείωναν πτώση. Επομένως είναι πρόοδος και όλα τα δεδομένα συνηγορούν υπέρ του ότι τα διατάγματα τα οποία αφορούσαν την επέκταση των ωρών εργασίας, τόσο την Τετάρτη, όσο και το Σάββατο, καθώς και την Κυριακή μόνον όφελος έχουν φέρει στην οικονομία και την αγορά εργασίας.

Ναι, πράγματι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όμως, αυτά τα προβλήματα δεν οφείλονται στο ότι τα καταστήματα ανοίγουν την Κυριακή. Τα προβλήματα αυτά είναι διαχρονικά και εντάθηκαν μετά το 2010. Επομένως, κατά την άποψή μας, δεν είναι ότι κλείνοντας κάποια καταστήματα θα ωφεληθούν κάποια άλλα. Δεν είναι αυτός ο τρόπος προσέγγισης του θέματος. Και ακριβώς για να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε προκηρύξει το Σχέδιο Στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, που εργοδοτούν από ένα μέχρι τέσσερα πρόσωπα για να μπορέσουν να προσλάβουν έναν νέο υπάλληλο με μερική ή με πλήρη απασχόληση, με επιδότηση ύψους 60% του μισθολογικού κόστους. Να σημειώσω ότι το σχέδιο αυτό είχε προκηρυχθεί και το 2013 παράλληλα με την επέκταση των ωραρίων, ακριβώς για να μπορέσουν οι μικρές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν.

24: Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της Ανεργίας τώρα. Θα θέλαμε να μας πείτε, δεδομένου ότι μετρούμε περί τους 80.000 ανέργους, τί να περιμένουμε πέραν των προγραμμάτων στήριξης των ανέργων. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν – ιδίως οι νέοι – είναι τεράστιες και εκφράζουν έντονη απογοήτευση. Θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ;

Ζ.Α.: Πράγματι η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα και δη η ανεργία στους νέους. Όμως, θέλω να πω ότι εδώ και δέκα μήνες, παρατηρείται μια σταθεροποίηση της ανεργίας, παρά το γεγονός ότι ακόμη είναι στο 16%. Και πραγματικά η ανεργία είναι υψηλή, αν και ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων είναι βάσει των τελευταίων στοιχείων περί τις 45.000 και όχι 80.000 όπως συχνά λέγεται. Όμως, το μόνο το οποίο μπορεί να εξαλείψει την ανεργία είναι η ανάπτυξη, όπου δημιουργούνται θέσεις εργασίας και οι άνεργοι μπορούν πραγματικά να βρίσκουν θέσεις εργασίας. Εκείνο το οποίο προσπαθούμε , με τα σχέδια επιδότησης της απασχόλησης και κατάρτισης, να προσφέρουμε μια βοήθεια, η οποία είναι δυνατή σε αυτό το στάδιο. Για παράδειγμα, τα δύο πρόσφατα σχέδια που προκηρύχθηκαν προχτές. Είναι για τους νέους μας, να μπορούν να απασχοληθούν για έξι μήνες με πρακτική εξάσκηση, με ένα επίδομα κατάρτισης 500 ευρώ. Δεν είναι η λύση, αλλά έχει αποδειχθεί ότι με το προηγούμενο σχέδιο που προκηρύξαμε, το οποίο ήταν ακριβώς το ίδιο, προσελήφθησαν πέραν του 50% των ατόμων που απασχολήθηκαν.

24: Να περιμένουμε και άλλες περικοπές; Και άλλες δυσκολίες ή θεωρείτε ως καθύλην αρμόδια ότι οι δυσκολίες σταματούν εδώ;

Ζ.Α.: Σίγουρα χρειάζεται χρόνος ούτως ώστε να επανέλθουν όλα τα δεδομένα όπως όλοι θα θέλαμε, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δεδομένα είναι καλύτερα. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει κανένα νέο φόρο και δεν έχει αποφασίσει τη μείωση ή περικοπή καμίας παροχής από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου. Πραγματικά πιστεύω ότι έστω και σιγά σιγά βλέπουμε καλύτερες ημέρες. Όμως όταν υπάρχει ανεργία του 16% είναι λογικό ότι θα υπάρχει και ανέχεια διότι ο κόσμος δεν έχει δουλειά. ‘Η είναι μειωμένα τα εισοδήματά του λόγω της μερικής απασχόλησης. Μην ξεχνάτε ότι πριν από μερικά χρόνια, η ανεργία στην Κύπρο ήταν στο 3.8% και σήμερα στο 16%. Άρα, ουσιαστικά, όταν θα έχουμε πραγματική μείωση της ανεργίας, θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους συμπολίτες μας που σήμερα είναι άνεργοι.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη της κας Αιμιλιανίδου στην εφημερίδα 24 που κυκλοφορεί το Σάββατο 23/05 στα περίπτερα όλης της Κύπρου.