Υπουργός Υγείας: Το μεγαλύτερο πρόβλημα οι καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Της Αλεξίας Καφετζή

 

Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Δαμιανός ανέφερε πως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με συστηματικούς ελέγχους και επιβολή παραδειγματικής τιμωρίας.

Σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν επιβληθεί τέτοιες τιμωρίες, χρειάζεται περισσότερη δουλειά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κύριος Δαμιανός επεσήμανε ότι, εάν καταστεί εφικτό να μειωθούν οι καταχρήσεις κατά πολύ, θα ανεβεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στο θέμα της αναβάθμισης και αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Υπενθύμισε ότι η αυτονόμησή τους θα έπρεπε να γίνει εντός του 2024, ωστόσο εξαιτίας της πανδημίας δεν ακολουθήθηκε το χρονοδιάγραμμα.

Ανέφερε, ακόμη, ότι εντός της εβδομάδας, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας θα καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή τις απόψεις του ως προς το ύψος της πρόσθετης οικονομικής στήριξης που χρειάζεται και αμέσως μετά, τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών θα ενεργήσουν.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι στο διάλογο της κυβέρνησης με τον ΟΚΥπΥ, παράλληλα με το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης, θα συζητηθούν τρόποι καταβολής της βοήθειας, χρονοδιαγράμματα τα οποία αφορούν την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και ορισμένες άλλες προϋποθέσεις.