Υπ. Υγείας: “Καινοτομία για τους πολίτες της ΕΕ, η διασυνοριακή περίθαλψη”

Ο Πέτρος Πετρίδης είπε ότι αυτή δίδει το δικαίωμα σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη να επιλέγει το κράτος μέλος όπου επιθυμεί να τύχει υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και τον πάροχο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Πετρίδης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στο σεμινάριο με τίτλο «Διασυνοριακή Ιατρική Περίθαλψη: Προκλήσεις και ευκαιρίες για την Κύπρο», που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, είπε ότι με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη Διασυνοριακή Περίθαλψη, δίνονται πολλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο.

Η ευρωπαϊκή οδηγία περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης, η οποία μεταφέρθηκε στο κυπριακό δίκαιο «αποσαφηνίζει τα δικαιώματα των ασθενών και τους κανονισμούς όσον αφορά την πρόσβασή τους σε διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη καθώς και τα δικαιώματα ως προς το επίπεδο των εξόδων που επιστρέφονται», είπε.  

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι οι πολίτες, εκτός του ότι θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το ύψος των εξόδων με το οποίο θα επιβαρυνθούν, καθώς και το ύψος των εξόδων που θα τους επιστραφεί, θα μπορούν να λαμβάνουν πλήρη πληροφόρηση σχετικά με τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται από το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο ή πάροχο υπηρεσιών υγείας που επιθυμούν να επισκεφθούν.

Πρόσθεσε ότι θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται για τις θεραπευτικές επιλογές και να αποφασίζουν συνειδητά για την υγειονομική περίθαλψη που επιθυμούν να λάβουν.

«Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συγκαταλέγεται στα κράτη μέλη που έχουν μεταφέρει την Οδηγία σε εθνική νομοθεσία και έχουν ολοκληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της. Σύντομα δε, θα ανακοινώσουμε το άνοιγμα της ιστοσελίδας του Εθνικού Σημείου Επαφής για τη Διασυνοριακή Περίθαλψη» είπε ο Υπουργός.

Μίλησε και για τις ευκαιρίες ανάπτυξης ιατρικού τουρισμού, λέγοντας ότι η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, έχει τη δυνατότητα να καταστεί πόλος έλξης Ευρωπαίων πολιτών τόσο για θεραπεία όσο και για αποθεραπεία.

«Στόχος όλων μας, λοιπόν, θα πρέπει να είναι η Κύπρος, μέσα από την ανάπτυξη μιας συνολικής προσπάθειας, να καθιερωθεί πολύ σύντομα στις πρώτες θέσεις επιλογής για Διασυνοριακή Ιατρική Περίθαλψη και, γιατί όχι, και στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους παγκόσμιους προορισμούς για ιατρικό τουρισμό» κατέληξε.

Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Χαιρετίζοντας το συνέδριο, η Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι παρότι τα κράτη μέλη συνεχίζουν να διαχειρίζονται τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και τους προϋπολογισμούς τους, εντούτοις το Κοινοβούλιο έχει εργαστεί για να βελτιώσει την ευρύτερη ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, και πιο συγκεκριμένα τα δικαιώματα των ασθενών που αναζητούν θεραπεία σε άλλη χώρα από αυτή της κατοικίας τους.

Η σχετική νομοθετική διαδικασία, συνέχισε, αφορά άμεσα τόσο τους Κύπριους πολίτες, όσο και την πολιτεία, η οποία καλείται να εφαρμόσει τους σχετικούς κανόνες για περιπτώσεις κοινοτικών υπηκόων που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν εδώ, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Όπως ανέφερε η κ. Ατταλίδου, το εν λόγω σχέδιο νομοθεσίας, θεσπίζει τους κανόνες γύρω από το δικαίωμα των ασθενών να αναζητούν περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα τους κανόνες για την επιστροφή των εξόδων και την παροχή άδειας, συμπεριλαμβανόμενης της περίπτωσης όπου θα απαιτείται προέγκριση.

Με την κίνηση αυτή, συνέχισε, το ΕΚ διασφαλίζει ότι οι ασθενείς δεν θα αφήνονται πλέον στην τύχη τους όταν θα ζητούν διασυνοριακή περίθαλψη και επιστροφή των εξόδων.

«Αυτή η οδηγία αποσαφηνίζει επιτέλους τα δικαιώματα των ασθενών, καθώς μέχρι τώρα το τοπίο ήταν ομιχλώδες.  Ενώ λοιπόν η Κύπρος έχει την ευκαιρία να καταστεί ελκυστικό κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών, την ίδια στιγμή οφείλει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που η ευκαιρία αυτή συνεπάγεται», κατέληξε η κ. Ατταλίδου.

Πηγή: KYΠΕ