Ζ. Κωνσταντοπούλου: “Ιστορικής σημασίας οι δηλώσεις του Γερμανού Προέδρου”

{loadposition ba_textlink}

«Ιστορικής σημασίας», χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δήλωση χθες του Προέδρου της Γερμανίας Γιοαχίμ Γκάουκ, ότι η χώρα του πρέπει να είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα, και να σκεφτεί σοβαρά το θέμα της ιστορικής ευθύνης που έχει προς την Ελλάδα.

«Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της, όπως η δική μας, να εξετάζει τί πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για επανορθώσεις» πρόσθεσε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, που είναι και Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών), είπε ότι με την δήλωσή του ο κ. Γκάουκ συνομολογεί την ανάγκη διερεύνησης της προοπτικής καταβολής των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά «που με τόσο επίσημο τρόπο ανοίγει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών από γερμανικής πλευράς», και συμπλήρωσε ότι «αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ζήτημα προωθείται, με συντονισμένο και επίσημο τρόπο, από ελληνικής πλευράς.

«Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα», επεσήμανε ο Γκάουκ.

Υπενθυμίζεται ότι η πραγματική εξουσία του Γερμανού Προέδρου είναι μικρή και ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει τονίσει επανειλημμένα πως για αυτήν «το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει».

Εν τω μεταξύ, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνκελα Μέρκελ, σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου, επέκρινε όσους επιθυμούν, όπως είπε, να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας.

«Εμείς, οι Γερμανοί έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού», είπε η κ. Μέρκελ,.

Αναφερόμενη και στο θέμα του ελληνικού αιτήματος για τις πολεμικές επανορθώσεις, σημείωσε ότι είναι θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι «εκτός από την Ελλάδα, έχουμε συζητήσει και με πολλές άλλες χώρες».

«Πολύ σημαντική στιγμή», θεωρεί η Γερμανίδα Καγκελάριος όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με το Ρώσο Πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για τους οποίους ευθύνεται, είπε, η χώρα της.

Πηγή: KYΠΕ