Ζήτησαν δραστικά μέτρα οι ευρωβουλευτές για ενεργειακή κρίση

Tις τεράστιες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για τους Ευρωπαίους πολίτες και την ανάγκη λήψης μέτρων προς ανακούφιση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που πλήττονται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση συζήτησε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη στο Στρασβούργο.

Υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει κανένας Ευρωπαίος πολίτης να έχει το δίλημμα αν θα γεμίσει το καλάθι με τρόφιμα ή αν θα πληρώσει τους λογαριασμούς του, ενώ ζήτησαν να βρεθούν μόνιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Τόνισαν ακόμη ότι πρέπει να προστατευθούν τα κοινωνικά στρώματα, που έχουν πληγεί περισσότερο, να υπάρξει αναδιανομή του πλούτου, αλλά και να αποφευχθούν οι εξώσεις πολιτών, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Υποστήριξαν ακόμη ότι πρέπει τα κράτη να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή οδηγία για ελάχιστο μισθό, ενώ μίλησαν για την ανάγκη μετάβασης στην πράσινη και ψηφιακή ενέργεια και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, θίγοντας παράλληλα και την ανάγκη απεξάρτησης από αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία και για τη σημασία της στρατηγικής αυτονομίας. Επιπρόσθετα έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι αν η Ευρώπη δεν δώσει αποτελεσματικές λύσεις, θα υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός εντός της ΕΕ, φέροντας ως παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία ενισχύει τη δική της αγοράς με €200 εκατ.

Τόνισαν ότι χρειάζεται ενιαία Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως χωρίς εμβάθυνση της Ένωσης, καμία πρόταση δεν είναι ρεαλιστική, ενώ επιπρόσθετα ζήτησαν από την Κομισιόν να στηρίξει τα πιο αδύνατα κράτη-μέλη. Ανέφεραν ακόμη ότι όπως με την πανδημία της covid-19 έτσι και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση συλλογικά, ενώ τόνισαν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που φέρνει λιτότητα και να μη γυρίσουμε στις πρακτικές του παρελθόντος. Παράλληλα ακούστηκε πρόταση για ένα νέο ταμείο ανάκαμψης, που θα βοηθήσει τα κοινωνικά στρώματα και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

Δεν έλειψαν βεβαία και κάποιες διαφορετικές φωνές, που εξέφρασαν ανησυχία για τον φόρο απροσδόκητων κερδών στις εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μειώσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ επεσήμαναν ότι ίσως τεθούν σε κίνδυνο και επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό, ενώ υποστήριξαν ότι θα πρέπει να ανευρεθούν λύσεις, που θα βασίζονται στην ελεύθερη αγορά

Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε ακόμη αναφορά στην απεργία των Γάλλων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο κόστος ζωής και στην ενέργεια, χωρίς αντίστοιχη αύξηση μισθών.

Παρεμβάσεις Κομισιόν και Συμβουλίου

Εκ μέρους της Κομισιόν, ο Επίτροπος για το Εμπόριο, Valdis Dombrovskis, στην παρέμβαση του ζήτησε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος του πολέμου, με τον επιμερισμό του, αναφέροντας ότι πρέπει να αναζητηθούν αξιόπιστες αγορές φυσικού αερίου, όπως οι ΗΠΑ και η Νορβηγία, ενώ αναφέρθηκε και στη δέσμευση της Κομισιόν για μετάβαση στην πράσινη καθαρή ενέργεια.

Αναφέρθηκε επίσης στο RepowerEU, το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από τη Ρωσία στο θέμα της ενέργειας και την ανάγκη να ενταχθεί στα κρατικά σχέδια ανθεκτικότητας και ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων συνιστά δέσμευση της Κομισιόν.

Τόνισε ότι η επίδειξη αλληλεγγύης πρέπει να επικεντρωθεί σε όσους δυσκολεύονται περισσότερο, υποστηρίζοντας εντούτοις ότι η γενικευμένη δημοσιονομική υποστήριξη δεν θα ήταν η καλύτερη λύση, γιατί θα επιδείνωνε τον πληθωρισμό και θα έπληττε την οικονομία. Τόνισε ότι η υποστήριξη των κοινωνικών στρωμάτων δεν πρέπει να πλήξει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Μίλησε για την ανάγκη αλληλεγγύης και ανταγωνιστικότητας και σημείωσε ότι η ΕΚΤ κάνει ό,τι μπορεί, η ΕΕ και τα κράτη πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, τονίζοντας ότι τα όποια μέτρα πρέπει να είναι συμβατά με προσεκτική δημοσιονομική πολιτική, για να μη δημιουργηθούν νέα χάσματα στους προϋπολογισμούς.

Από πλευράς του ο Ιβάν Μπαρτός, αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τσεχίας για την ψηφιοποίηση, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστήριξε ότι στόχος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι να πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία και να δημιουργήσει εσωτερικές τριβές και τριγμούς, ενώ τόνισε ότι απειλείται η κοινωνική συνοχή και ότι χρειάζεται μια συντονισμένη απάντηση.

Εξήγησε ότι η κρίση έπληξε περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σημείωσε ότι ενεργοβόρες βιομηχανίες οδηγούνται σε πτώχευση ή μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός Ευρώπης.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ευρώπη προσπάθησε να αποτρέψει τις ελλείψεις, ενισχύοντας την αποθήκευση καυσίμων, αναζητώντας εναλλακτικές αγορές για προμήθεια, προωθώντας την εξοικονόμηση ενέργειας

Σχετικά με τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών, ο κ. Μπαρτός είπε ότι στις 7 Οκτωβρίου τέθηκε σε ισχύ νέος κανονισμός για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, ο οποίος αφενός περιορίζει τα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρισμού, καθορίζοντας ανώτατο όριο €180 ανά μεγαβατώρα, ενώ αφετέρου καθορίζει ως υποχρεωτική την εισφορά αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων και τα διυλιστήρια.

πηγή: Philenews