Μαλάς: “Πιθανό και 2ο μνημόνιο”


Διαβάστε ακόμη: Μαύρου: “Η πολιτιστική ανάπτυξη είναι ευθύνη όλων”. Διαβάστε επίσης: Τον Σαμαρά θα δει τη Δευτέρα ο Νίκος Αναστασιάδης.


Για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης πτυχών του Μνημονίου, που σχετίζονται με θέματα υγείας, από τη νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, έκανε λόγο απόψε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος δήλωσε πως, “εάν δεν καταφέρει η επόμενη Κυβέρνηση, στα επόμενα δύο – τρία έτη, να φέρει ανάπτυξη στη χώρα μας, τότε, ναι, θα έχουμε και δεύτερο Μνημόνιο”.

Χαιρετίζοντας τους παρευρεθέντες στην καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της ΠΟΓΟ Λευκωσίας, στην εντός των τειχών μοιρασμένης στα δυο πρωτεύουσας λόγω της τουρκικής κατοχής, ο κ. Μαλάς αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, δηλώνοντας ότι “η επόμενη Κυβέρνηση θα πρέπει από το πρώτο λεπτό, που θα αναλάβει τα ηνία αυτού του τόπου, να θέσει ως μέγιστη προτεραιότητά της -πέρα από την οικονομία- και το κυπριακό πρόβλημα, διότι όντως αυτό και η εξέλιξή του βάζει ένα χρονοδιάγραμμα και δεν νομίζω να υπάρχει λογικός πολίτης σε αυτό τον τόπο, που να πιστεύει ότι, εάν περιμένουμε άλλα δέκα ή δεκαπέντε έτη για επίλυση του Κυπριακού, θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε λύση βιώσιμη και λειτουργική”.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μαλά, η Γραμματέας της Επαρχιακής Λευκωσίας της ΠΟΓΟ, Νεοφύτου, δήλωσε ότι “η εκδήλωση αυτή γίνεται λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, μέσα σε ένα πολιτικό κλίμα πολύ αρνητικό για τους εργαζομένους και την Κύπρο μας”. “Εμείς, ως γυναικείο κίνημα”, πρόσθεσε η κ. Νεοφύτου, “θεωρούμε ότι σήμερα, όσο καμίαν άλλη φορά, χρειάζεται να ανασκουμπωθούμε, να κοιτάξουμε τις γυναίκες στα μάτια, να πάμε και να συμπαρασταθούμε στους ανέργους και σε όσους περνούν δύσκολες ημέρες και να τους εξηγήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει και τι είναι αυτό που έφερε την οικονομική κρίση και στον τόπο μας”.

Απευθυνόμενος στις γυναίκες της ΠΟΓΟ, ο κ. Μαλάς εξήρε το ρόλο των γυναικών και την αποτελεσματικότητά τους που ξεπερνά αυτή των ανδρών, όπως είπε, υποσχόμενος και δεσμευόμενος ότι, εφ’ όσον εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “η συμμετοχή των γυναικών στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από ό,τι είναι σήμερα, δηλαδή με τουλάχιστον πέντε γυναίκες Υπουργούς”.

Ο κ. Μαλάς αναφέρθηκε, επίσης, στην ομιλία του σε θέματα οικονομίας και στις επιπτώσεις του Μνημονίου επί της καθημερινής ζωής των Κυπρίων πολιτών, δηλώνοντας ότι θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν εν όψει των προεδρικών εκλογών, προκειμένου “να δημιουργηθεί μία προοδευτική Κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2013, έτσι ώστε να μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία”.

“Οι ηγέτες”, δήλωσε ο κ. Μαλάς, “κρίνονται σε καιρούς δύσκολους και τί άλλο από πολιτική ανευθυνότητα μπορεί να είναι η πράξη, για παράδειγμα του κ. Αναστασιάδη, τάχατες να δημοσιοποιήσει την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ακόμα τον περιμένω να τη δημοσιοποιήσει, για να δεί ο κυπριακός λαός πόσον υπεύθυνος ήταν, όταν έγραφε σε εκείνη την επιστολή, ότι τάχατες, εάν δεν υπογράψουμε το Μνημόνιο, η κυπριακή οικονομία θα καταρρεύσει όπως και το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα”.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης και κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει προηγούμενες αναφορές του εκλογικού επιτελείου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, Γιώργου Λιλλήκα, σε θέματα υγείας και πώς αυτά επηρεάζονται από το Μνημόνιο με την Τρόικα, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι “σε θέματα υγείας θα πρέπει να βλέπουμε τις πρόνοιες του Μνημονίου με περισσότερη προσοχή”.

“Για παράδειγμα”, πρόσθεσε ο κ. Μαλάς, “η μετατροπή των δικαιούχων Β σε μη δικαιούχους είναι ένα πολύ σκληρό μέτρο, όμως, πέραν τούτου, πρωτίστως εκείνο που πρέπει να γίνει για το Μνημόνιο είναι να μην αρχίσουμε τώρα να διαπραγματευόμαστε επί των επιμέρους πτυχών του Μνημονίου, αλλά να περιμένουμε να περάσει η διαδικασία μέσα από το Γιούρογκρουπ και μέσα από τα εθνικά κοινοβούλια”.

“Υποχρέωση της επόμενης διακυβέρνησης”, σε σχέση με το Μνημόνιο, δήλωσε ο κ. Μαλάς είναι, όχι να το διαχειρισθεί ως ευκαιρία για να επιβάλει σκληρά μέτρα, “αλλά να διαχειρισθεί το Μνημόνιο σαν ευκαιρία να φέρουμε ανάπτυξη και προοπτική, για να μπορέσουμε να μετριάσουμε κάποιες από τις πρόνοιές, που ενδεχομένως, όσον αφορά τον τομέα της υγείας, να πρέπει να τις επαναδιαπραγματευθούμε”.

Ερωτηθείς κατά πόσον μπορούν να γίνουν βελτιώσεις σε πτυχές του Μνημονίου που αφορούν την υγεία, εάν βελτιωθούν προσεχώς και τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου, ο κ. Μαλάς δήλωσε ότι “οπωσδήποτε” και μπορούν. “Άλλωστε”, πρόσθεσε, “είχαν πει και στην ίδια την Τρόικα, όταν ήμουν Υπουργός Υγείας, ότι έδειξαν πλήρη άγνοια και αδυναμία αντίληψης του δικού μας συστήματος δημόσιας υγείας και την απουσία ενός Γενικού Συστήματος Υγείας. Η Τρόικα”, είπε ο κ. Μαλάς “είχε μιαν καθαρά τεχνοκρατική προσέγγιση και δεν μπήκαν ούτε καν στον κόπο να μελετήσουν τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί η δημόσια υγεία”.

“Τα ελαστικά έξοδα στον τομέα της υγείας”, είπε ο κ. Μαλάς, “δεν ξεπερνούν την τάξη των 35 εκατομμυρίων ευρώ και έχουμε κάνει τεράστιες εξοικονομήσεις τον τελευταίο καιρό στον τομέα της δημόσιας υγείας, για αυτό και θεωρώ ότι οι υποτιθέμενες εξοικονομήσεις, που, ενδεχομένως, να επιδιώκονταν μέσω της κατάργησης δικαιούχων, δεν θα είναι αυτές που υπολόγιζαν και θα πρέπει να ξαναδούμε αυτά τα θέματα”.

Ο κ. Μαλάς, στις δηλώσεις του θέλησε να σχολιάσει, όπως είπε και την πρόταση του κ. Λιλλήκα, “όσον αφορά τη διαχείριση του φυσικού αερίου και ειδικότερα την πρότασή του για προπώληση μέρους του φυσικού μας αερίου, ή την έκδοση ομολόγων από μίαν κρατική εταιρεία. Αυτή η πρόταση”, πρόσθεσε, “από οικονομικής απόψεως έχει απαντηθεί από πάρα πολλούς οικονομολόγους, όμως είναι πολύ επικίνδυνη πρόταση και από πολιτικής απόψεως”.

“Φαντασθείτε”, είπε ο κ. Μαλάς, “η Κυπριακή Δημοκρατία είτε να προπωλήσει αέριο, προφανώς σε χαμηλή τιμή, είτε να εκδώσει ομόλογα από την κρατική εταιρεία και με υψηλότερο επιτόκιο και να περιμένουμε την αξιολόγηση του φυσικού αερίου”.

“Εκείνο που θα συμβεί”, δήλωσε ο κ. Μαλάς, “είναι να ανοίξουμε την όρεξη στην Τουρκία, να προκαλέσει μίαν κρίση, η οποία θα παρατείνει προφανώς και θα καθυστερήσει την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα η ίδια η Τουρκία πλέον να έχει λόγο στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Κύπρου”.

“Για αυτό”, συνέχισε ο κ. Μαλάς, “θεωρώ ότι αυτή η πρόταση εγκυμονεί σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους και δεν θα πρέπει να χαϊδεύουμε τα αυτιά του κόσμου. Το δημοσιονομικό μας πρόβλημα”, πρόσθεσε, “σε απόλυτους αριθμούς, είναι πάρα πολύ μικρό και οφείλει η επόμενη διακυβέρνηση να δώσει προοπτική ανάπτυξης σε αυτόν τον τόπο, έτσι ώστε να φύγουμε από την κρίση και να μπορέσουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις του Μνημονίου και να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα με την είσπραξη έμμεσης φορολογίας, η οποία θα προέλθει, φυσικά, από την ανάπτυξη”.

Πηγή: ΚΥΠΕ