Το χαλάζι ανοίγει δρόμο για τ/κ ντομάτες

Σοβαρές ζημιές σε θερμοκήπια αλλά και ανοικτές φυτείες ντομάτας προκάλεσε η σφοδρή χαλαζοθύελλα που έπληξε την περιοχή του Κάππαρη στο Παραλίμνι το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με τους παραγωγούς Παναγιώτη Κρεμμαστό, Μιχάλη Στρατή και Δημήτρη Κουμή, για τους επηρεασθέντες παραγωγούς ντομάτας το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο, καθώς η παραγωγή ντομάτας κατά τη χειμερινή περίοδο είναι περιορισμένη λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Ενώ στην περίπτωση των θερμοκηπιούχων, επιβαρύνεται και από το πολύ σοβαρό κόστος της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης το οποίο επωμίζονται οι παραγωγοί.
Ήδη η καταστροφή στους βλαστούς αλλά και τις ντομάτες είναι ευδιάκριτη, μας ανέφεραν οι τρεις παραγωγοί, από το Παραλίμνι, προσθέτοντας ότι μέχρι τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η παραγωγή ντομάτων από την περιοχή Κάππαρη θα είναι μειωμένη σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν πριν από τη θεομηνία. Σε συνδυασμό γενικά με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες μέρες σε ολόκληρο το νησί, η παραγωγή ντομάτων για το γιορτινό τραπέζι αναμένεται να είναι μειωμένη, επισήμαναν.

Ταυτόχρονα όμως προέβλεψαν ότι στην αγορά θα συμβεί ό,τι συνήθως συμβαίνει μόλις παρουσιαστεί στενότητα σε κάποιο γεωργικό προϊόν. Κάποιοι εμπόροι, ανέφεραν χαρακτηριστικά, θα σπεύσουν στους συνεργάτες τους στα κατεχόμενα και θα κουβαλήσουν στις ελεύθερες περιοχές και ντομάτες, αλλά και ποσότητες άλλων γεωργικών προϊόντων, για τα οποία θα παρατηρείται στενότητα στις ελεύθερες περιοχές. Με αποτέλεσμα το όφελος να το καρπωθούν ως επί το πλείστον οι ίδιοι, την ώρα που Ε/κ καταναλωτές θα τα βάζουν με τον συμπατριώτη τους γεωργό, επικρίνοντάς τον ότι εκμεταλλεύεται την εορταστική περίοδο, ανεβάζοντας τις τιμές. Για τα γεωργικά προϊόντα από τα κατεχόμενα, όπως επισήμαναν, είναι δύσκολο ώς αδύνατο να ελεγχθεί η προέλευσή τους. Δηλαδή, αν πραγματικά έχουν παραχθεί από Τ/κ αγρότες στα κατεχόμενα, ή προέρχονται από την Τουρκία και βαφτίζονται τουρκοκυπριακά, μέσω εγγράφων που εκδίδει το τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο.

Σημειώνεται ότι η περιοχή του Κάππαρη θεωρείται μία από τις πιο παραγωγικές περιοχές παραγωγής φθαρτών παγκύπρια. Οι ποσότητες φθαρτών που παράγουν οι γεωργοί της περιοχής διοχετεύονται, εκτός από τα Κοκκινοχώρια και τη Λάρνακα, και στη Λευκωσία, ενώ το ύψος της παραγωγής σε αυτή την περιοχή του νησιού συντείνει στο βαρόμετρο τιμών που έχουν τα βασικά φθαρτά στις αγορές, στις τρεις επαρχίες. Τα δεδομένα αυτά δεν είναι άσχετα με το γεγονός ότι παρόλη τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή του Πρωταρά – Κάππαρη, ένας αριθμός παραγωγών, όπως τους κυρίους Κρεμμαστό, Στρατή και Κουμή, επιλέγουν να παραμένουν αγρότες και να καλλιεργούν τα χωράφια τους, ή να δραστηριοποιούνται με θερμοκήπια, παράγοντας οπορωκηπευτικά προϊόντα.
Ωστόσο, αυτό έχει και το κόστος του, επισήμανε ο κ. Κρεμμαστός, αφού τα θερμοκήπια στον Κάππαρη, τουλάχιστον αυτά που είναι πλησίον της τουριστικής περιοχής Πρωταρά δεν τυγχάνουν των ωφελημάτων/καλύψεων που παρέχει η κρατική αγροτική πολιτική, αφού δεν τους παραχωρείται πολεοδομική άδεια και θεωρούνται ως αυθαίρετα.
Philenews