Γιατροί για Σουμάχερ: Απίθανο να αναρρώσει πλήρως

Οι γιατροί του Μίκαελ Σουμάχερ προειδοποίησαν την Κυριακή πως είναι απίθανο όταν ξυπνήσει ο ασθενής από το κώμα να επανέλθει πλήρως.

Ο 45χρονος 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής βρίσκεται σε τεχνητό κώμα σε νοσοκομείο της ανατολικής γαλλικής πόλης Γκρενόμπλ εδώ και δύο μήνες, έπειτα από ένα ατύχημα που υπέστη στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν έπεσε με το κεφάλι σ’ ένα βράχο ενώ έκανε σκι εκτός πίστας στην Ελβετία.

Υποβλήθηκε σε πολλαπλά χειρουργεία με στόχο να αφαιρεθούν οι θρόμβοι αίματος από τον εγκέφαλό του.

Η κατάστασή του ήταν σταθερή και πριν ένα μήνα οι γιατροί ξεκίνησαν την διαδικασία αφύπνισης του μειώνοντας την αγωγή με τα ηρεμιστικά.

Καθηγητής νευροχειρουργικής του Oxford University που δεν συνδέεται με την φροντίδα του Σουμάχερ δήλωσε πως “Το γεγονός ότι δεν έχει ξυπνήσει σημαίνει ότι η ζημιά ήταν εξαιρετικά σοβαρή και είναι απίθανο να αναρρώσει πλήρως”.

Ασθενείς που έχουν τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, συχνά οδηγούνται σε τεχνητό κώμα από τους γιατρούς για να δώσουν την ευκαιρία στον εγκέφαλο να αναρρώσει, καθώς το κώμα μειώνει την ανάγκη ροής του αίματος και μπορεί να βοηθήσει στην υποχώρηση του οιδήματος.”

Οι γιατροί συνήθως προσπαθούν να ξυπνήσουν τους ασθενείς σε κώμα ανά 2-3 μέρες. Αν δεν αρχίσουν να παίρνουν θετικά σημάδια τότε αυτό είναι ανησυχητικό” συμπλήρωσε.

“Οι μαγνητικές τομογραφίες μπορούν να δείξουν οποιαδήποτε δευτερεύουσα επιδείνωση στην δομή του εγκεφάλου”, λέει νευροχειρουργός  του National Hospital for Neurology and Neurosurgery του Λονδίνου.

Είπε επίσης πως άλλα μέρη του εγκεφάλου του Σουμάχερ που δεν επηρεάστηκαν άμεσα από το ατύχημα θα μπορούσαν τώρα να αρχίζουν να δείχνουν ανησυχητικά σημάδια που μπορεί να μην ήταν ορατά πριν.

“Αν τελικά ο Σουμάχερ καταφέρει να ξυπνήσει από το κώμα, κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίζει σημαντικές αναπηρίες εξαιτίας του χρονικού διαστήματος που έχει περάσει σε κώμα. Αν και υπήρξαν σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπων που επανήλθαν από κώμα μετά από μήνες ή χρόνια και μπορούσαν να επικοινωνούν, στην περίπτωση του Σουμάχερ αυτό είναι αμφίβολο, λόγω του τραυματισμού του.

Την Κυριακή ο μάνατζερ του Σουμάχερ, Sabine Kehm, με e-mail ενημέρωσε πως ο ασθενής βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία αφύπνισης και πως αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά.

Πηγή: news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.