Έρχονται αυτοκίνητα που μιλάνε μεταξύ τους για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης

Ο εντοπισμός των διαθέσιμων χώρων γίνεται αυτόματα, από τους αισθητήρες κάθε οχήματος και οι σχετικές ειδοποιήσεις παρέχονται μέσα από online πλατφόρμες.

Το σύστημα δοκιμάζεται με το νέο SUV της Seat και έτσι έχει την ονομασία Ateca Smart City Car. Στην εξέλιξη του συμμετέχει το CarNet, ένα εξιδεικευμένο κέντρο έρευνας και καινοτομίας που έχει συσταθεί στη Βαρκελώνη, σε συνεργασία του Volkswagen Group με το πολυτεχνείο της Καταλονίας.

Οι πληροφορίες για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης συλλέγονται από τους αισθητήρες των ειδικά εξοπλισμένων SUV της Seat και διαβιβάζονται στην πλατφόρμα iCity, του δήμου της Βαρκελώνης. Παράλληλα, είναι διαθέσιμες μέσω εφαρμογής για φορητές συσκευές (Parkfinder), όπου εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο πάνω στον χάρτη. Έτσι, ο οδηγός ενημερώνεται και για την πιο σύντομη διαδρομή, που πρέπει να ακολουθήσει με βάση τις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο της κίνησης των οχημάτων στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις σχετίζεται με την αναζήτηση θέσεων στάθμευσης. Λύσεις όπως αυτή βοηθούν στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, τη μείωση των εκπεμπόμενων από τα αυτοκίνητα ρύπων και τον περιορισμό του αστικού θορύβου. Η Βαρκελώνη (πρωτεύουσα και του Mobile World Congress) είναι από τις πόλεις που προηγούνται στην υιοθέτηση λύσεων έξυπνης διαχείρισης.

Ακόμα, στο πλαίσιο του Smart City Expo World Congress, η Seat παρουσιάζει την εφαρμογή Digital Sharing, η οποία λειτουργεί ως ψηφιακό κλειδί, επιτρέποντας την κοινή χρήση ενός οχήματος (car-sharing) και μεταξύ ιδιωτών.

Πηγή news247.gr