A. Μαυρογιάννης: “Χρειάζεται ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΕ για την ασφάλεια στη Μ. Ανατολή”

{loadposition ba_textlink}

Η Ευρώπη χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην οποία να βασίζεται η διασύνδεση της ασφάλειας και της ανάπτυξης, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, επεσήμανε ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας απόψε σε διάλεξη με θέμα «Greening the Grass South of the Mediterranean: Ειρήνη και Ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής».

Τη διάλεξη διοργάνωσαν η Παγκύπρια Πλατφόρμα Μη – Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Ανάπτυξη (CYINDEP), το Κέντρο Στήριξης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων NGO και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι η ΕΕ πρέπει να συμπεριλάβει την ιδέα της ανάπτυξης και της αναπτυξιακής βοήθειας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο όπου δεν θα δημιουργεί σχέσεις μόνο μεταξύ κυβερνήσεων και θεσμικών οργάνων, αλλά και συνεταιρισμούς με τον ιδιωτικό τομέα και εμπλοκή των επιχειρηματιών.

“Πρέπει να πάμε πιο πέρα από την οικονομική βοήθεια γιατί αμφιβάλω αν σε αυτό το μέρος του κόσμου είναι μόνο τα χρήματα που χρειάζονται για να επιτευχθεί η ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες και πρέπει να έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις βασικές αιτίες και πώς θα τις χειριστούμε” είπε.

Σημείωσε πως η ΕΕ είναι ο πρώτος οικονομικός συνεισφορέας όσον αφορά την αναπτυξιακή βοήθεια στη Μέση Ανατολή, διερωτήθηκε ωστόσο πόση επιρροή έχει στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

Η ΕΕ θα πρέπει να βρει τα κατάλληλα εργαλεία που να της επιτρέψουν να επικοινωνήσει απευθείας με τις κοινωνίες, να εφαρμόσει τις πολιτικές γειτονίες της για κάθε χώρα, με ένα τρόπο που θα επιτρέψει τη διασύνδεση μεταξύ επιχειρήσεων και τη συνεργασία των ΜΚΟ, ώστε να αναδιαρθρωθούν οι χώρες αυτές και να δημιουργηθεί μια πραγματική κοινωνία των πολιτών, είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

Πρέπει να βρεθούν τρόποι από τη μια να επιλυθούν τα πολιτικά προβλήματα και από την άλλη να διοχετευθούν πόροι προς κατευθύνσεις που θα φέρουν περισσότερα αποτελέσματα, σημείωσε.

Είναι σημαντικό για να μπορέσουμε να κάνουμε τη διαφορά σε αυτό το μέρος του κόσμου να έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά το έργο μας προς την περιοχή, είπε.

Η ανάπτυξη έχει να κάνει με την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, είναι ένας τρόπος ζωής, είναι η διαφορά στο τοπικό επίπεδο και αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι τεράστια χρηματοδότηση, ακόμα και με μικρά ποσά μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, εφόσον δεν υπάρχουν παρεμβάσεις ή και συγκρούσεις μεταξύ φυλών, ανέφερε.

Η ειρηνική συμβίωση, είπε ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, είναι αναγκαία για την Ευρώπη και πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι η Ευρώπη σήμερα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που έχει μπροστά της, όπως η παράνομη μετανάστευση που θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αξίες της, διότι η ΕΕ θεμελιωδώς είναι ένα έργο ασφάλειας και ειρήνης, η οποία δεν μπορεί να υπάρξει σε πλήρη απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Abdallah Homouda, συγγραφέας και δημοσιογράφος, μέλος του Βρετανικού Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Chatham House), ανέλυσε την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στις λήπτριες χώρες.

Στη συνέχεια σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι πολλές ΜΚΟ στην περιοχή επιτελούν πολύ καλό κοινωνικό έργο, ωστόσο κάποιες από αυτές αμφισβητούν το status quo της κοινωνίας και επικεντρώνονται σε αμφιλεγόμενα ζητήματα χωρίς να προετοιμάσουν κατάλληλα το έδαφος για προσέγγιση κάποιων θεμάτων ταμπού.

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να κάνουν θαυμάσιο έργο αν συνεργαστούν με τις κοινότητες, αν αναδείξουν ζητήματα ενδιαφέροντος, αν κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη και αν συμβάλουν στη διαμόρφωση πολιτικής, είπε, σημειώνοντας πως για να επιτύχουν πρέπει να έχουν καλή κατανόηση του περιβάλλοντος στο οποίο εργάζονται.

Πηγή: KYΠΕ