Α.Χρίστου: “Δήμοι εύρωστοι, όχι επαίτες”

{loadposition ba_textlink}

Η συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των Δήμων είναι “εκ των ων ουκ άνευ”, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιχειρηθεί η κατάργησή τους, αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου. Σημειώνει, παράλληλα, πως θα πρέπει να δοθούν νέες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και οι ανάλογες επιχορηγήσεις, ώστε να μην γίνονται οι Δήμοι επαίτες και ζητιάνοι.

Εκφράζοντας τη διαφωνία του στην κατάργηση των Δήμων, “εκτός αν υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα σε κάποιο Δήμο, ο οποίος θέλει να ενταχθεί σε κάποιον άλλον”, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι το πρόβλημα μας δεν είναι ο αριθμός των Δήμων, φέρνοντας ως παράδειγμα ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, όπου ανά 5 χιλιάδες κατοίκους αντιστοιχεί κι ένας Δήμος.

Στόχος μας, συνέχισε, θα πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε Δήμους οικονομικά ικανούς να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες και τα προβλήματα, μέσα από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους, με συμπλεγματοποιήσεις ή συνενώσεις υπηρεσιών, “να έχουμε τόσο προσωπικό όσο πραγματικά χρειαζόμαστε, να ξεκινήσουμε να αγοράζουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για πράγματα που είτε δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε, είτε αποτελούν φθηνότερες λύσεις” και γενικά, συμπλήρωσε, να γίνουν τέτοιες συμπράξεις που να επιτευχθεί ένα καλό επίπεδο υπηρεσιών με λογικό κόστος.

Ήδη, συμπλήρωσε, οι 6 Δήμοι της Μείζονος Λεμεσού επεξεργάζονται σχέδιο ενοποίησης της υπηρεσίας σκυβάλων, το οποίο “βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο” και σημείωσε ότι οι Δημοτικές Αρχές “είναι οργανισμοί που διαφέρουν από οποιονδήποτε άλλον κρατικό οργανισμό, γιατί είναι πολύ κοντά στον πολίτη”.

Ο Ανδρέας Χρίστου ανέφερε επίσης στο ΚΥΠΕ πως θα πρέπει να δοθούν νέες αρμοδιότητες στους Δήμους, αλλά ταυτόχρονα και οι απαιτούμενες επιχορηγήσεις από το κεντρικό κράτος ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν, “αλλιώς θα αναγκαστούμε να επιβάλουμε κάποια τέλη”.

“Το κάθε τι πρέπει να ζυγιστεί και κυρίαρχο στοιχείο είναι οι Δήμοι να μην είναι κάθε χρόνο επαίτες για να εξασφαλίσουν κρατικά κονδύλια. Αυτό είναι ζητιανιά, πρέπει να ξέρουν οι Δήμοι πως με βάση τα δεδομένα θα πάρουν συγκεκριμένα χρήματα”, συμπλήρωσε.

Προϋπολογισμός 2015

Έχοντας να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα που θέτει η μείωση της κρατικής χορηγίας, ο προϋπολογισμός του Δήμου Λεμεσού, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, είναι “προϋπολογισμός αυτοσυγκράτησης” και στοχεύει στη χρηματοδότηση όσων έργων τα οικονομικά του το επιτρέπουν.

“Ο φετινός προϋπολογισμός γίνεται με βάση τα νέα πρότυπα που διαμορφώνουν ένα ακόμα μια αυστηρό πλαίσιο”, είπε ο Ανδρέας Χρίστου, προσθέτοντας ότι για το 2015 καταγράφονται έσοδα 38 εκατομμύρια 535 χιλιάδες ευρώ και έξοδα 33 εκατομμύρια 715 χιλιάδες ευρώ, σε σύγκριση με έσοδα 36 εκατομμύρια 895 χιλιάδες ευρώ και έξοδα 34 εκατομμύρια 408 χιλιάδες ευρώ, το 2014.

Στο πλαίσιο της περισυλλογής, συνέχισε, ο Δήμος σταμάτησε να προσλαμβάνει νέο προσωπικό από το 2007, με αποτέλεσμα σήμερα ο αριθμός τους να μειωθεί από 540 άτομα σε 360, δηλαδή έγινε μείωση προσωπικού κατά 33%.

“Προσπαθούμε να βελτιώσουμε και την εισπρακτική μας ικανότητα, δηλαδή να εισπράξουμε αυτά που μας χρωστούν μεγάλοι χρεώστες και να μας ξοφλήσουν και όσοι Δήμοι ή κοινότητες έχουν οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι μας”, ανέφερε ο κ. Χρίστου.

Ο Δήμος Λεμεσού αντέχει οικονομικά, υπογράμμισε ο Δήμαρχος, λέγοντας ότι “8 χρόνια αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έκανε νέο δάνειο, αν και το 2015 μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε, ανάλογα με τη ροή των εσόδων μας”.

Προτεραιότητες και έργα

Οι προτεραιότητες του Δήμου Λεμεσού για το 2015, αναφέρει ο Ανδρέας Χρίστου, εντάσσονται μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο, όπου συνεχίζονται όλα τα έργα που είχαν ξεκινήσει, ενώ “στα μέτρα των οικονομικών δυνατοτήτων, εμάς και του κράτους θα υλοποιηθούν κάποια νέα έργα”.

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, εντός του 2015 θα ξεκινήσει το πολεοδομικό έργο σύνδεσης της παραλιακής λεωφόρου με τη λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ενώ θα προκηρυχθεί η προσφορά για το οδικό έργο του παράλληλου δρόμου. Επιπρόσθετα, μέσα στη νέα χρονιά θα προκηρυχθεί προσφορά για την εκπόνηση ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης της Μείζονος Λεμεσού, ενώ όλα είναι έτοιμα για να προχωρήσει το έργο αποκατάστασης των αποθηκών Παπαδάκη και της μετατροπής τους σε Δημοτικό Κέντρο Εικαστικών Τεχνών.

Αρχές του νέου έτους παραδόθηκε επίσης το ανακαινισμένο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο και στόχος, είπε ο κ. Χρίστου, είναι όπως λειτουργήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015. Σύντομα, συμπλήρωσε, θα ολοκληρωθεί και η φύτευση του γραμμικού πάρκου Γαρύλλη, ενώ εντός του έτους θα τελεστούν τα εγκαίνια του έργου της επίχωσης.

Εξάλλου, σε αντίθεση με το 2014 όπου ο προϋπολογισμός δεν επέτρεπε την εκτέλεση μικρών έργων για βελτιώσεις πάρκων, πρασίνου, ασφαλτοστρώσεις, επιδιορθώσεις πεζοδρομίων κ.α, φέτος συμπεριλήφθηκε κονδύλι ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ για το σκοπό αυτό.

Κοινωνική πολιτική

Η εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, σε μια σειρά έργων που προτείνονται και που τον περασμένο μήνα κατατέθηκαν για αξιολόγηση στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Δήμο Λεμεσού, ιδιαίτερα όμως γιατί τα έργα αυτά στοχεύουν στην ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς.

“Με τις σημερινές προτάσεις που υποβάλλουμε για τα ευρωπαϊκά ταμεία, διευρύνεται περαιτέρω η κοινωνική προσφορά, γιατί τα ευρωπαϊκά προγράμματα της νέας περιόδου στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας και στην αντιμετώπιση της κοινωνικής υστέρησης, τον αναλφαβητισμό, την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βία, της νεανική παραβατικότητα, τα ναρκωτικά κλπ”, εξήγησε ο Δήμαρχος Λεμεσού.

Τα έργα αυτά, το κόστος των οποίων υπολογίζεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ, επικεντρώνονται στις δυτικές συνοικίες της πόλης, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Χρίστου υστερούν σε σύγκριση με την υπόλοιπη Λεμεσό. Μεταξύ άλλων, ο Δήμος εισηγείται στις περιοχές αυτές, ένα νέο κέντρο ενηλίκων, τη λειτουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, ένα κέντρο νεολαίας και κέντρο παροχής βοήθειας σε άστεγους με ημερήσια φροντίδα.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Χρίστου, “είναι πιο δύσκολα φέτος γιατί προτείνουμε πολλά μικρά έργα, 20 στον αριθμό, σε σύγκριση με τέσσερα μεγάλα έργα την προηγούμενη περίοδο, άρα υπάρχουν περισσότερες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν και με λιγότερο μάλιστα προσωπικό”.

Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Λεμεσού δήλωσε παράλληλα ότι η μείωση της κρατικής χορηγίας στις διάφορες στέγες που ο Δήμος διατηρεί (ενηλίκων, απασχόλησης παιδιών κ.α) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, ωστόσο “θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε όσες στέγες έχουμε”.

Εξήρε επίσης το έργο που επιτελεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου και ευχαρίστησε τους δημότες αλλά και ιδιωτικές εταιρείες για τη σημαντική βοήθεια που προσέφεραν μέσα από τις εισφορές τους την περασμένη χρονιά.

Αισιοδοξία για το μέλλον

Ο Δήμος Λεμεσού είναι αισιόδοξος για το μέλλον του, δήλωσε ο Ανδρέας Χρίστου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως “το 2015 θα μπορέσουμε να κινηθούμε στα πλαίσια που προσχεδιάσαμε, να κρατήσουμε την πόλη σε ένα καλό επίπεδο” και πως τα έργα που ήδη ολοκληρώθηκαν, θα αποδώσουν ακόμη περισσότερο στη νέα χρονιά.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη “να διαμορφώσουμε το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για τους τουρίστες μας και ταυτόχρονα να είμαστε πάντοτε με ανοικτό πνεύμα και με ετοιμότητα να συμπαρασταθούμε στις ξένες επιχειρήσεις που επίσης αποτελούν μιαν άλλη πλουτοπαραγωγική πηγή της πόλης μας”, ο Δήμαρχος της Λεμεσού κάλεσε τους συμπολίτες του να είναι “ακόμη πιο προσεκτικοί, ακόμη πιο φιλόξενοι, ακόμη πιο σωστοί ο ένας απέναντι στον άλλο, αλλά έχοντας στον νου ότι τα εισοδήματα της πόλης μας έχουν άμεση σχέση με όλον αυτόν τον ξένο πληθυσμό που ζει και δραστηριοποιείται ή επισκέπτεται την πόλη μας”.

Πηγή: KYΠΕ