Αυτοί είναι οι λόγοι «ανάρμοστης συμπεριφοράς» του Οδυσσέα

Τις ουσιώδεις αναφορές που περιλαμβάνονται στην έκθεση γεγονότων, η οποία επισυνάπτεται στην αίτηση για απόλυση/ παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για λόγους «ανάρμοστης συμπεριφοράς», με βάση το άρθρο 115 του Συντάγματος, παρουσιάζει σήμερα η StockWatch.

Η έκθεση γεγονότων αποτελείται από διάφορες ενότητες – και όχι «κατηγορητήριο» – κατά τους συντάκτες της και καλύπτονται μέσα από 124 σελίδες.

Ωστόσο, οι βασικές αναφορές βάσει των οποίων τα δικηγορικά γραφεία, Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Λ. Παπαφιλίππου & Σια ΔΕΠΕ, που θα εκπροσωπήσουν τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργο Σαββίδη ενώπιον του του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου για να αποδείξουν τα της «ανάρμοστης συμπεριφοράς» του Γενικού Ελεγκτή, περιορίζονται σε μερικές σελίδες.

Η αίτηση, κατατέθηκε ακολουθώντας τις σχετικές συνταγματικές πρόνοιες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το Συμβούλιο, ως το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει, εάν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι υπόλογος «ανάρμοστης συμπεριφοράς», η οποία θα έχει ως συνέπεια την απόλυσή του.

Το σκεπτικό και τα επιχειρήματα κατά Οδυσσέα

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Γενικός Ελεγκτής απολύεται για τους ίδιους λόγους και κατά τον ίδιο τρόπο που απολύονται οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Επομένως, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Το Σύνταγμα δεν δίνει ερμηνεία της ανάρμοστης συμπεριφοράς, όμως, σχετική ερμηνεία έχει δοθεί στη νομολογία μεταξύ άλλων στην υπόθεση για απόλυση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Στην εν λόγω υπόθεση κρίθηκε ότι οι αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι απλοί πολίτες και επομένως δεν μπορούν να προτάξουν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.

Πρέπει, όπως επισημαίνεται, «να υποδεικνύουν πάντοτε αυτοσυγκράτηση και όχι αμετροεπή συμπεριφορά που δεν αναμένεται από κρατικό αξιωματούχο».

Πάνω στην πιο πάνω βάση στηρίζεται η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, στην οποία παρατίθενται γεγονότα με σκοπό να καταδείξουν ότι ο Γενικός Ελεγκτής, «είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς και υπόκειται σε άμεση απόλυση από τη θέση του ως Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας σύμφωνα με το Σύνταγμα».

Μεταξύ άλλων, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα καταγράφονται οι συνεχείς αμφισβητήσεις του Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα προς το κράτος και έχουν τις εξής συνέπειες:

-Εκτός του ότι δεν έχουν οποιαδήποτε νομική βάση, είναι επιζήμιες για το δημόσιο συμφέρον αμφισβητώντας, ως αξιωματούχος, τις συνταγματικές εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα.

-Υπονομεύεται η εμπιστοσύνη του κοινού προς τους θεσμούς ακούοντας συνεχώς ότι αξιωματούχοι καταχρώνται την εξουσία τους και παρανομούν χωρίς συνέπειες και ότι δεν υπάρχει λογοδοσία επειδή ο Γενικός Εισαγγελέας δίνει κάλυψη στις ισχυριζόμενες παρανομίες.

-Η αμφισβήτηση συνοδεύεται με ρητές αναφορές για σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από τις γνωματεύσεις με στόχο την κάλυψη από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα διάπραξης ποινικών αδικημάτων, είτε του ίδιου, είτε υπουργών και άλλων δημοσίων λειτουργών.

-Στην ουσία αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας διαπράττει ποινικά αδικήματα και ότι είναι διεφθαρμένος.

-Επίσης αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας συμβουλεύει τους δημόσιους λειτουργούς και άλλους αξιωματούχους να παρανομούν.

-Ο Γενικός Ελεγκτής με τον τρόπο που συμπεριφέρεται και με τις αστήρικτες, αβάσιμες και «ηθικά μεμπτές επιθέσεις και κατηγορίες», εναντίον του Νομικού Συμβούλου του Κράτους και κατ’ επέκταση του ίδιου του κράτους, παρακωλύει την εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

-Η προσβλητική και καταχρηστική γλώσσα και ύφος των επιστολών και δηλώσεων του Γενικού Ελεγκτή, καθώς και οι αστήρικτες και αβάσιμες κατηγορίες που εκτοξεύει εναντίον αξιωματούχων, παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας και θέτουν σε ανυποληψία τους θεσμούς και προκαλούν θεσμική κρίση.

-Η συνεχόμενη ασέβεια προς συνταγματικώς κατοχυρωμένα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το τεκμήριο της αθωότητας, υποσκάπτει το έργο και εξουσίες αξιωματούχων και αναδεικνύει απουσία ουσιαστικής κρίσης, αυτοέλεγχου και αντικειμενικότητας.

-Προβαίνει σε εκβιασμούς και απειλές προς τους ελεγχόμενους του.

-Ο Γενικός Ελεγκτής παρουσιάζει αλλαγή στη στάση του έναντι των εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα, στοιχεία που καταδεικνύουν έλλειψη αντικειμενικότητας καθώς και εχθρότητα προς άλλους αξιωματούχους και ελεγχόμενους του.

-Το γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής αυτοπροβάλλεται και αυτοπαρουσιάζεται στην κυπριακή κοινωνία ως ο μόνος υπέρμαχος του δημοσίου συμφέροντος και προασπιστής των νόμων και γενικότερα αρέσκεται στην αυτοπροβολή, μέσω των καθημερινών και συνεχόμενων δημοσιεύσεων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν έχει ως γνώμονά του το δημόσιο συμφέρον. Απλά επιδιώκει τη δική του φήμη και αυτοπροβολή κατά τρόπο ανάρμοστο.

-Η συμπεριφορά αυτή είναι ανάρμοστη γιατί πλήττει το ίδιο το αξίωμα το οποίο υπηρετεί, καθώς και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.

-Ασκεί «παράνομη δικηγορία» και παρέχει νομικές γνωματεύσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την παρακώλυση της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους.

Το Σαββατοκύριακο διοχετεύτηκαν σε μερίδα του Τύπου αναφορές από το «κατηγορητήριο» που ετοίμασε ο Γενικός Εισαγγελέας κατά του Γεν. Ελεγκτή, τις οποίες ο νομικός σύμβουλος του κράτους χαρακτήρισε παραπλανητικές.

Ο Γενικός Ελεγκτής χαρακτήρισε την απόφαση του Γεν. Εισαγγελέα να καταθέσει αίτηση απόλυσης του ως πράξη εκδικητική από το «δίδυμο», όπως αποκάλεσε τον Γεν. Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γεν. Εισαγγελέα.

Υποστήριξε ότι η διαδικασία που άρχισε « θα φέρει την κάθαρση, αποδεικνύοντας ποιος έχει ανάρμοστη συμπεριφορά».

Σημείωσε επίσης ότι η ελεγκτική υπηρεσία ταυτόχρονα με την πιο πάνω επίθεση, θα αντικρούσει και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για δήθεν εκσυγχρονισμό.

Έκανε λόγο για δύο μέτωπα που θα αντιμετωπιστούν. Αυτά της κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας.

Ανησυχία νομικών για τυχόν απρόβλεπτες συνέπειες

Ανησυχία προκαλεί στις τάξεις των νομικών η διάσταση που προσλαμβάνει η μετωπική σύγκρουση μεταξύ της Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Οι υποστηρικτές του έργου του Γενικού Ελεγκτή προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 8 Μαΐου, την οποία έχει προαναγγείλει ο Γιώργος Περδίκης, βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα στη Λευκωσία.

«Θωρούμε ότι αυτό που ενοχλεί είναι η κριτική, είναι η διαφάνεια, ο έλεγχος. Η υπεράσπιση λοιπόν του Γενικού Ελεγκτή δεν είναι προσωπική, δεν αφορά το ίδιο το πρόσωπο. Αφορά ακριβώς την υπεράσπιση αυτών των αξιών, της διαφάνειας, της κριτικής, του ελέγχου».

Ο Γενικός Εισαγγελέας, κατά τον κ. Περδίκη, εγκαλεί τον Γενικό Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά και τα περισσότερα από τα σημεία τα οποία έχουν δημοσιευτεί αφορούν, όπως είπε, «τον γιο ή την αδελφή του Γενικού Ελεγκτή, τον εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τον πρώην συνεργάτη του Γενικού Ελεγκτή, τον κ. Χασαπόπουλο».

Ο Γεν. Εισαγγελέας με γραπτή του δήλωση το περασμένο Σάββατο χαρακτήρισε παραπλανητικά τα δημοσιεύματα σε σχέση με το «κατηγορητήριο».

Πηγές προσκείμενες στους νομικούς που εκπροσωπούν τον Γενικό Εισαγγελέα σχολίασαν ότι οι λόγοι για «ανάρμοστη συμπεριφορά» δεν αφορούν, ούτε τον γιό, ούτε την αδελφή του Γεν. Ελεγκτή.

«Δεν αποτελούν μέρος των βασικών νομικών επιχειρημάτων για ‘ανάρμοστη συμπεριφορά’», παρατήρησαν.

Νομικοί που μίλησαν στη StockWatch συνέστησαν προς όλες τις πλευρές νηφαλιότητα και σεβασμό προς τις διαδικασίες του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

Σημείωσαν ότι άπαντες θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και είναι αναγκαίο, όπως επεσήμαναν, να αποφευχθεί έστω η παραμικρή πρόθεση να προκληθεί η εικόνα διάσπασης της κοινωνίας ή ακόμη και προσπάθεια εκφοβισμού και επηρεασμού της δικαιοσύνης.

stockwatch