Άκρως αντίθετοι οι ιατροί με τα όσα διαμηνύει ο Υπουργός Υγείας

Την κάθετη διαφωνία τους με τα όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας για την υπερωριακή αμοιβή, εκφράζουν, σε ανακοίνωσή τους, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών.

Παράλληλα, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι οδηγείται σε λήψη δυναμικών μέτρων.

Προσθέτει ότι οι κυβερνητικοί ιατροί δηλώνουν κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έχουν συνηγορήσει ή αποδεχθεί τα όσα ανέφερε ο κ. Υπουργός, ότι δηλαδή οι ιατροί θα καλύπτουν την εργασία τους στα δημόσια νοσηλευτήρια 3:00 – 5:00 μ.μ. χωρίς αμοιβή, τοποθετώντας εκ περιτροπής ένα ιατρό για κάθε κλινική.

Ταυτόχρονα, απορρίπτουν κατηγορηματικά και την αναφορά του στην υπερωριακή αμοιβή, ότι θα καλύπτεται από 5:00 μ.μ – 7:00π.μ  με ένα είδος αποζημίωσης, εννοώντας την περεταίρω μείωση της υπερωριακής αμοιβής κατά 50% τις καθημερινές και περαιτέρω μείωση κατά άλλα 35% στις ήδη υφιστάμενες μειώσεις από τον Ιανουάριο του 2013. 

Διαβάστε όλα όσα δήλωσε ο Υπουργός Υγείας: Συμφωνία Τρόικας – νοσηλευτών για τις υπερωρίες

Η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι οι κυβερνητικοί ιατροί ουδέποτε ερωτήθηκαν ή συμφώνησαν για το 3:00 – 5:00 μ.μ. και διαφώνησαν κάθετα για την περαιτέρω αποκοπή της υπερωριακής αμοιβής.

«Oι συνεχείς περικοπές από την υγεία θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μείωση του επιπέδου των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας με άμεσο αντίκτυπο στους ασθενείς. Οι υπερωρίες των ιατρών αποτελούν μόλις το 1.06% του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας και κατ΄ επέκταση η μείωσή τους ελάχιστα μπορεί να συνεισφέρει στα 53 εκατ. που καλείται το ΥΥ να εξοικονομήσει. Η μόνη συμφωνία την οποία, ως δείγμα καλής θέλησης συμφώνησαν, ήταν να καλύπτουν χωρίς υπερωριακή αμοιβή, το ωράριο 3:00 – 4:30 μ.μ. και μόνο για περίοδο μέχρι έξι μήνες, αφού θα άρχιζαν οι διαβουλεύσεις για καθορισμό του νέου τρόπου υπερωριών», προσθέτει.

Η ΠΑΣΥΚΙ αναρωτιέται γιατί δεν έχει γίνει καμία αναφορά εκ μέρους του Υπουργού Υγείας για τα «συμφωνηθέντα» για τους ιατρούς που εξυπηρετούν τα εξωτερικά ιατρεία και τα αγροτικά κέντρα, οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη μάζα ιατρών και θα αποτελέσουν την βάση για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

«Τα πιο πάνω «συμφωνηθέντα» αποδόθηκαν σε μνημονιακές απαιτήσεις της Τρόικα που επικυρώθηκαν στις 7.11.2013.  Όμως, οι απαιτήσεις της Τρόικα στηρίχτηκαν σε διαβουλεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο 2013 και οι οποίες ακόμα και την υστάτη μπορούσαν να τροποποιηθούν, αν προσκομίζονταν επιχειρήματα που θα στοιχειοθετούσαν ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να εφαρμοστούν, φέρνοντας παράλληλα τεκμηριωμένες προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις εξοικονόμησης, με διατήρηση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών», συμπληρώνει.

Αναφέρει, επίσης, ότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη της Συντεχνίας και ουδέποτε λήφθηκαν  υπόψη οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας και οι επιστολές που στάλθηκαν εκ μέρους της, με εισηγήσεις για αναδιάρθρωση και εξοικονόμηση χρημάτων.

«Δυστυχώς το τόσο σοβαρό θέμα των ιατρών και κατ’ επέκταση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, ανατέθηκε σε ένα μόνο λειτουργό του Υπουργείου Υγείας. Αναπόφευκτα πλέον, η ΠΑΣΥΚΙ οδηγείται σε λήψη δυναμικών μέτρων. Το Δ.Σ έχει εξασφαλίσει εξουσιοδότηση για λήψη δυναμικών μέτρων από τις Τοπικές Επαρχιακές Συνελεύσεις. Τα δυναμικά μέτρα θα οριστικοποιηθούν και θα ενεργοποιηθούν μετά τη Γενική Συνέλευση στις 18 Νοεμβρίου 2013», καταλήγει. 

Πηγή: KYΠΕ