Αλεξάνδρα Ατταλίδου: “Είναι στα χέρια των πολιτών το μέλλον της ΕΕ”


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Η αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αλεξάνδρα Ατταλίδου θεωρεί ότι η αποχή από τις επερχόμενες ευρωεκλογές δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της ΕΕ δεν θα ισχύουν για όσους δεν ψηφίσουν και καλεί τους Κύπριους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες γιατί αυτή τη φορά τα πράγματα, όπως σημειώνει, είναι διαφορετικά.

Σε συνέντευξη της ενόψει των ευρωεκλογών στις 25 Μαϊου, η κ. Ατταλίδου αναγνωρίζει ότι η οικονομική κατάσταση έχει επιτείνει την απαξίωση, ωστόσο θεωρεί ότι λόγω των δεινών, οι πολίτες θα έπρεπε λογικά να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να τερματίσουν ή να επικροτήσουν αποφάσεις, πολιτικές και χειρισμούς που θεωρούν άδικους ή ορθούς αντίστοιχα.

Τοποθετείται επίσης στο θέμα της γεωγραφικής απόστασης της Κύπρου από τις Βρυξέλλες, στη δράση των Κυπρίων ευρωβουλευτών και στο ρόλο των ΜΜΕ για θέματα ΕΕ.

Ακολουθεί το ολοκληρωμένο κείμενο της συνέντευξης της κ. Ατταλίδου στο ΚΥΠΕ και στη δημοσιογράφο Κυριακή Χριστοδούλου.

Ερ. Η Κύπρος έχει υψηλά ποσοστά αποχής στις ευρωεκλογές, πού οφείλεται κατά την άποψή σας;

Απ. Στην πραγματικότητα η Κύπρος είναι από τις χώρες μέλη με τις υψηλότερες συμμετοχές ψηφοφόρων στις ευρωπαϊκές εκλογές καθώς “κατατάχθηκε” το 2009 στην 6η θέση του σχετικού πίνακα προσέλευσης των ψηφοφόρων, με ποσοστό συμμετοχής 59.40% σημειώνοντας ωστόσο μείωση της τάξης του 13% από το 2004.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το φαινόμενο της αποχής είναι γενικό και αφορά τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, μιας και ο μέσος όρος  συμμετοχής το 2009 ήταν μόλις 43% από το 61.99% που ήταν το 2004.

Βέβαια, το φαινόμενο μεγεθύνεται περαιτέρω εντός της ΕΕ και λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία επιτείνει τη γενικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και την έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτό.

Επιπρόσθετα, οι πολίτες έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι η ψήφος τους στις ευρωεκλογές έχει μικρότερη ισχύ από ό,τι στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις ή αν θέλετε πιο αμελητέα σημασία.

Στο Ευρωβαρόμετρο αποτυπώνεται μάλιστα η άποψη των πολιτών ότι η φωνή τους δεν μετρά ιδιαίτερα στις ευρωεκλογές και πως για αυτό τον λόγο δεν βλέπουν το γιατί να μπουν στη διαδικασία να ψηφίσουν.

Σε αντίθεση όμως με αυτή την εσφαλμένη εντύπωση, ειδικά αυτή την φορά οι πολίτες μπορούν να ακουστούν δυνατά στην καρδιά της ΕΕ μιας και πέραν από τον καθορισμό των Ευρωβουλευτών έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να καθορίσουν και το ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής. Με λίγα λόγια είναι στα χέρια των πολιτών να αναδείξουν τα άτομα εκείνα που θα χαράξουν πολιτική για το μέλλον της ΕΕ και κατ` ακρίβεια για το μέλλον το δικό τους.

Ερ.  Στις φετινές εκλογές θα είναι χειρότερα τα πράγματα εκτιμάτε, λόγω και της οργής των Κυπρίων για τις αποφάσεις του Eurogroup;

Απ. Όπως προανέφερα η οικονομική κρίση έχει δείξει ότι επιτείνει την πολιτική απαξίωση. Ωστόσο είμαι της άποψης ότι τα πράγματα θα έπρεπε να είναι εντελώς αντίστροφα. Δηλαδή λόγω των δεινών που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση οι πολίτες θα έπρεπε λογικά να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να τερματίσουν ή να επικροτήσουν αποφάσεις, πολιτικές και χειρισμούς που θεωρούν άδικους ή ορθούς αντίστοιχα.

Ποια άλλη δυνατότητα και εναλλακτική έχει ο πολίτης για να οχυρώσει τα συμφέροντα του; Πώς αλλιώς μπορούν οι πολίτες να επηρεάσουν τις πολιτικές που χαράσσονται πανευρωπαϊκά, αν δεν συμμετέχουν με την ψήφο τους επικροτώντας τα πρόσωπα και τις πολιτικές που οι ίδιοι εγκρίνουν;

Οι πολιτικές θέσεις κάθε ευρωβουλευτή και κάθε πολιτικής ομάδας είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο οπότε ο καθένας μπορεί να στείλει το μήνυμα που επιθυμεί. Για να επανέλθω στην ερώτηση σας λοιπόν, η συμμετοχή ή η αποχή στις επικείμενες ευρωεκλογές δεν είναι θέμα εκτίμησης αλλά συνειδητοποίησης του ρόλου που πρέπει να διαδραματίσουν οι πολίτες.

Ερ. Κάνουν κάτι λάθος τα πολιτικά κόμματα και οι Κύπριοι δεν ενδιαφέρονται για τις εκλογές ή είναι θέμα κουλτούρας; Τα ΜΜΕ τι ρόλο παίζουν;

Απ. Είμαι της άποψης ότι οι πολίτες έχουν τη δύναμη ή έστω θα έπρεπε να είναι σε θέση να καθοδηγούν τα εγχώρια κόμματα αλλά και τα ΜΜΕ προς την κατεύθυνση που οι ίδιοι θέλουν και έχουν ανάγκη.

Για παράδειγμα, θα έπρεπε τα κόμματα και οι υποψήφιοι να τοποθετούνται διεξοδικά, ειδικά ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, επί της ευρωπαϊκής ατζέντας ενημερώνοντας τους πολίτες για επιμέρους ζητήματα που τους αφορούν.

Σίγουρα είναι θέμα κουλτούρας και ειδικών περιστάσεων το ότι κατά τις προεκλογικές περιόδους ευρωεκλογών η συζήτηση κομμάτων και υποψηφίων περιστρέφεται συνήθως γύρω από άλλα ζητήματα με την ευρωπαϊκή ατζέντα να μένει ανέγγιχτη.

Είχε γίνει άραγε το 2009 στην Κύπρο οποιαδήποτε συζήτηση ή έστω επαρκής συζήτηση για την οικονομία ή για την πολιτική της ΕΕ χειρισμού της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης; Δεν είχε γίνει και αργότερα πέσαμε από τα σύννεφα.

Υπάρχει ένα εύρος ευρωπαϊκών ζητημάτων και αποφάσεων για τα οποία οι πολίτες δεν είναι αρκούντως ενήμεροι, τη στιγμή που θα έπρεπε καθώς τους επηρεάζουν στην καθημερινότητα τους.

Άρα αυτό που λέω είναι ότι οι πολίτες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και δια της ψήφου τους να απαιτήσουν ή να επιβάλουν εκείνα που χρειάζονται και θέλουν.

Ερ. Η απόστασή μας από τις Βρυξέλλες ευθύνεται για αυτή την αποστασιοποίηση;

Απ. Η γεωγραφική απόσταση δεν μπορεί πλέον να αποτελεί δικαιολογία ή λόγο αποστασιοποίησης. Με τη σημερινή τεχνολογία αλλά και την πολυεπίπεδη δράση των οργάνων της ΕΕ οι πολίτες όλων των χωρών μελών είναι στην καρδιά της Ένωσης.

Δεν χρειάζεται να πάνε οι πολίτες στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο για να συμμετέχουν. Ούτε η επιρροή που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις ζωές μας έχει να κάνει με την απόσταση. Είτε βρίσκεσαι στο Άμστερνταμ, είτε στη Λευκωσία οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουν το ίδιο. Για αυτό εξάλλου εκλέγουμε τους αντιπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπάρχουν Επίτροποι από όλα τα κράτη μέλη.

Ερ. Γιατί πρέπει να ψηφίσουν οι Κύπριοι;

Απ. Για να επηρεάσουν και να δώσουν με τη φωνή τους κατεύθυνση στην ΕΕ για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα θέματα και οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Σκεφτείτε το εξής απλό: το να μην πας να ψηφίσεις δεν αφαιρεί την επιρροή που έχει η ΕΕ στη ζωή σου και τη χώρα σου. Η αποχή δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της ΕΕ δεν θα ισχύουν για σένα που δεν ψήφισες. Από την άλλη όμως έχεις τη δυνατότητα να ενισχύσεις με την ψήφο σου αυτούς που θα επιθυμούσες να είχαν περισσότερη δύναμη μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Και αυτό που λέμε ενόψει των ευρωεκλογών στις 25 Μαΐου είναι ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά για μια σειρά από λόγους που καθιστούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -συνεπαγωγικά και την ψήφο μας- πιο ισχυρό.

Ερ. Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές έχουν δράση στις Βρυξέλλες, ακούγεται η φωνή της Κύπρου και αν ναι, εμείς εδώ στη Λευκωσία γιατί δεν την ακούμε;

Απ.Θα πω μόνο ένα παράδειγμα για να γίνει αντιληπτό ότι όσο μικρή και αν είναι μια χώρα, η συμμετοχή της στα θεσμικά όργανα της ΕΕ μπορεί να την καταστήσει παράγοντα διαμόρφωσης πολιτικής. Από το 2004 και μετά οι Ευρωβουλευτές μας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές μας με παρεμβάσεις τους και άλλες δράσεις έχουν καταστεί μέρος του διαλόγου και επηρεάζουν τις σχετικές εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν θα υπεισέλθω στη λογική να πω αν αυτή η δράση είναι αρκετή ή η ενδεδειγμένη. Αυτό εναπόκειται στους ευρωβουλευτές μας και συνεπαγωγικά στους Κύπριους ψηφοφόρους που τους επιλέγουν. Το μόνο που λέω είναι ότι το οικοδόμημα της ΕΕ διαθέτει τους μηχανισμούς, τις φόρμουλες και τις οδούς ώστε η κάθε χώρα μέλος να προωθήσει τα συμφέροντα της.  

Ερ. Η ΕΕ δεν είναι μόνο υψηλή πολιτική, υπάρχει σωρεία θεμάτων για τα οποία οι Βρυξέλλες λαμβάνουν αποφάσεις, θέματα εκπαίδευσης, υγείας κτλ. Γιατί λοιπόν δεν ενδιαφερόμαστε;

Απ. Συνδέσαμε από την αρχή, από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την ΕΕ αποκλειστικά με το κυπριακό πρόβλημα. Αποκλείσαμε έτσι από την οπτική μας και εν πολλοίς από τα ΜΜΕ όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Το ίδιο βεβαίως συνέβη και στην κυπριακή πολιτική σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες. Μπήκαμε στην Ένωση και ανακαλύψαμε ξαφνικά ότι η ΕΕ επηρεάζει, παίρνει αποφάσεις και καθορίζει όχι μόνο ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων αλλά πολλές άλλες πλευρές της ζωής μας. Από την οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις μέχρι την υγεία και την παιδεία. Η ΕΕ έχει ανοίξει τόσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μας που είναι παράδοξο εμείς να μην την βλέπουμε. Υπάρχουν τόσα προγράμματα, οδηγίες και νόμοι για τη νεολαία, για τους φοιτητές, για τους εργαζόμενους, για όσους αναζητούν υγειονομικές υπηρεσίες στο εξωτερικό, για τους καταναλωτές ή και για όσους νοιάζονται για τη διατροφή τους.

Ερ. Γνωρίζει ο κόσμος την ύπαρξη του Σπιτιού της ΕΕ; Ξέρουν ότι παρέχετε πληροφόρηση και κατεύθυνση γύρω από Ευρωπαϊκά ζητήματα;

Απ. Εδώ και χρόνια η πόρτα, εδώ στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες. Ο καθένας μπορεί να έρθει ή να τηλεφωνήσει αναζητώντας πληροφόρηση για θέματα που τον ενδιαφέρουν, να πάρουν ενημερωτικό υλικό ή να παρευρεθούν στις δεκάδες εκδηλώσεις-συζητήσεις που διοργανώνονται ή φιλοξενούνται στα γραφεία μας.

Ερ.Τι ρόλο παίζει το σχολείο και η εκπαίδευση γενικότερα για θέματα ΕΕ;

Απ. Θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι η ΕΕ είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Και ως εκ τούτου θα πρέπει να το εντάξουμε δυναμικά στην καθημερινότητα μας και στο DNA μας. Ναι λοιπόν, η δομή ή και οι συνθήκες της ΕΕ πρέπει να διδάσκονται στη νεολαία μας γιατί πιστεύω ότι οι επόμενες γενιές είναι αυτές που θα απογειώσουν την Ένωση δίνοντας της τη δυναμική που της αξίζει. Μετενσαρκώνοντας το όραμα της ένωσης σε πραγματικότητα σε όλες τις πτυχές και εκφάνσεις.

Ερ. Πολλοί μιλούν για δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ. Ο μέσος πολίτης νοιώθει ότι χάνεται στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Αυτό πόσο ρόλο παίζει στην απάθεια των πολιτών;

Απ. Η γραφειοκρατία είναι στοιχείο που διακρίνει τα κράτη μέλη χωριστά και συνολικά την ΕΕ. Ξέρετε για να στηθεί ένας μηχανισμός του μεγέθους της ΕΕ η γραφειοκρατία ήταν και είναι εν μέρει αναγκαίο κακό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορούν να γίνουν πράγματα και να ληφθούν μέτρα για υπερπήδηση αυτού του εμποδίου.

Από την άλλη όμως δεν είμαι εξ αυτών που συνεχίζουν να δικαιολογούν την αποχή και να την αποδίδουν σε άλλους παράγοντες πέραν του κατά πόσο οι πολίτες φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Θεωρώ ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα και πρέπει να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια όπως αυτό της γραφειοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ