Η Ευρώπη γίνεται παράδεισος για τις νέες… πολυεθνικές του οργανωμένου εγκλήματος

Σύμφωνα με εμπιστευτική αναφορά της Europol που διέρρευσε σε πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, 821 εγκληματικές οργανώσεις είναι εγκατεστημένες και δρουν στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Europol (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνεργασίας για την Επιβολή του Νόμου), η Ευρώπη έχει γίνει η γη της επαγγελίας των νέων «πολυεθνικών του εγκλήματος», και έχουν μετατραπεί σε «μείζονα απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με εμπιστευτική αναφορά που διέρρευσε σε πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, 821 «μαφίες» είναι εγκατεστημένες στα 27 μέλη της ΕΕ, που εργάζονται ως «μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες», σε στρατηγικούς τομείς, όπως η βιομηχανία φιλοξενίας, κατασκευές ακινήτων, μεγάλη διανομή όλων των ειδών προϊόντων, οδικές μεταφορές και όχι μόνο.

Αυτές οι 821 εγκληματικές οργανώσεις έχουν περίπου 25.000 «συνεργάτες», από τον μισθωμένο δολοφόνο μέχρι τον αδίστακτο επιστήμονα πληροφορικής. Με τη μάσκα των ελεύθερων επαγγελμάτων ειδικεύονται στην «παροχή υπηρεσιών». Οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές της μαφίας είναι μικρομεσαίες «εταιρείες» με περίπου 10 έως 40 μέλη, από τον «διαχειριστή» μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η «Le Monde», το 68% αυτών των μαφιών καταφεύγουν στη βία και τον εκφοβισμό για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Το 71% χρησιμοποιεί τη διαφθορά πολιτικών, επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελμάτων για να αυξήσει τις δραστηριότητές του. Το 96% ξεπλένει τις επιχειρήσεις του εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς μεγάλη δυσκολία. Το 86% έχουν δημιουργήσει απόλυτα νόμιμες εταιρείες για να αυξήσουν με επιτυχία τις δραστηριότητές τους.

Η Europol έστειλε την εξαιρετικά εμπιστευτική έκθεσή της στις κυβερνήσεις όλων των χωρών μελών της ΕΕ, επειδή όπως τονίζει «Οι νέες πολυεθνικές του εγκλήματος αυξάνονται με ανησυχητικό τρόπο».

Στη Μασσαλία, τη δεύτερη πόλη της Γαλλίας, την πιο επικίνδυνη πόλη της δυτικής Μεσογείου, το νέο πολυεθνικό έγκλημα θριαμβεύει. Στο λιμάνι της γίνονται τα πάντα.

Στα γαλλοιταλικά και γαλλοισπανικά σύνορα υπάρχουν βάσιμες υποψίες για διακίνηση ναρκωτικών, μέσω των οδικών δικτύων που μεταφέρουν φρούτα και λαχανικά, τα οποία φτάνουν συχνά από το Μαρόκο.

Η Γαλλία κατέχει μια προνομιακή θέση στη νέα γεωγραφία του οργανωμένου εγκλήματος, στην Ευρώπη. Το Παρίσι βρίσκεται στο κέντρο των οδών επικοινωνίας μεταξύ του ηπειρωτικού νότου, του Μαρόκου και της Ανατολικής Ευρώπης. Η Μασσαλία και οι δρόμοι που διασχίζουν τα Πυρηναία έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη διακίνηση όπλων και την διαφοροποιημένη κυκλοφορία προϊόντων από την Αφρική, η οποία διασχίζει την Ισπανία για να εισέλθει σε όλη την Ευρώπη.

Στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, μεταξύ άλλων πρωτευουσών, η έκθεση της Europol υπογραμμίζει επίσης τη σημαντική ανάπτυξη και εφαρμογή ενός νέου τύπου νομικών και επιχειρηματικών «δομών», νόμιμων και «συνεργαζόμενων» με εγκληματικές οργανώσεις. Οι νόμιμες επιχειρηματικές δομές (LBS) επιτρέπουν την «έμμεση συνεργασία», ανοίγοντας νέες αγορές.

Το LBS επιτρέπει τη δημιουργία ενός σκληρού «πυρήνα» γκάνγκστερ που αναθέτει τη βρώμικη δουλειά σε άτομα ή ομάδες ατόμων, προσφέροντάς τους βοήθεια ως γραφεία παροχής υπηρεσιών. Οι τεχνικοί υπολογιστών μπορούν να κλέψουν κωδικούς πρόσβασης, να συγκεντρώσουν πληροφορίες χρήσιμες για εκβιασμό και να δημιουργήσουν επιχειρηματικές σχέσεις με οργανισμούς σε άλλες χώρες.

Αυτές οι δομές της νέας πολυεθνικής εγκληματικότητας είναι πολύ ευέλικτες, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν, ακόμα κι αν συλληφθούν κάποια μέλη ή αρχηγοί τους.

Ο ρόλος της τεχνολογίας

Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν τη διατήρηση ευαίσθητων πληροφοριών. Αυτά τα αρχεία μπορούν να αναπαραχθούν και να πωληθούν, πολλαπλασιάζοντας και κάνοντας τον επιχειρηματικό πίνακα να μακροημερεύσει.

Tο πρόβλημα είναι μεγάλο μετά την αποκάλυψη ότι η ευρωπαϊκή αστυνομία έχει εντοπίσει 821 ομάδες μαφίας και 25.000 άτομα που εμπλέκονται σε δίκτυα που ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στη νόμιμη οικονομία.

Όπως αναφέρει η «Λε Μοντ» οι εξήντα σελίδες της έκθεσης δεν αποκαλύπτουν, λόγω απορρήτου, τα ονόματα των οργανώσεων αυτών.

Ωστόσο, «μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε ίχνη της αλβανικής και ιταλικής μαφίας (οι τελευταίες δραστηριοποιούνται επίσης σε 45 χώρες), της ολλανδοβελγικής Mocro Maffia ή διαφόρων ανατολικοευρωπαϊκών δομών που σταδιακά έχουν πάρει θέση ισχύος στην πολύ προσοδοφόρα δραστηριότητα συνθετικών ναρκωτικών, διαδικτυακής απάτης, κλοπή οχημάτων, λαθρεμπόριο τσιγάρων κ.λ.π. Οι επιχειρήσεις τους εντοπίζονται συχνότερα στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

πηγή: in.gr