Αναστασιάδης: Πρόταση για πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης Τροόδους

 


Διαβάστε επίσης, Χριστόφιας: Τι απαντά για το “βρώμικο χρήμα” και Spiegel: η ΕΕ θα ζητήσει έρευνα για ξέπλυμα βρωμικου χρήματος.


Την πρόταση του για εφαρμογή ενός πρότυπου μοντέλου ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους που θα στηρίζεται στη συμμετοχή του κράτους και των τοπικών κοινοτήτων, στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, ξένων και ντόπιων, εξήγγειλε την Κυριακή από τις Πλάτρες ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του, ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε ότι όλα τα στάδια του έργου της περιοχής Αμιάντου – Τροόδους θα ολοκληρωθούν σε περίοδο 6 μηνών από την ανάληψη της νέας διακυβέρνησης ή το αργότερο μέχρι το τέλος του 2013, με αποκλειστικό υπεύθυνο για την διαδικασία τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι “στόχος μας είναι όχι μόνο να φέρουμε ανάπτυξη, αλλά να φέρουμε ανάπτυξη που θα έχει και διάρκεια”.

“Από την ορεινή Κύπρο θέλω να στείλω το ηχηρό μήνυμα της δυναμικής, ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης, το μήνυμα της σύνδεσης της αναπτυξιακής προσπάθειας με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και το σεβασμό στον πολιτισμό”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι δεν υπόσχεται ότι θα τα κάνει “όλα σε μια μέρα, αλλά δεσμευόμαστε να αρχίσουμε από την πρώτη μέρα. Δεν θα βουλιάξουμε στις διαδικασίες και δεν θα βραχυκυκλωθούμε στη γραφειοκρατία. Έχουμε κάνει από τώρα τον πιο κάτω προγραμματισμό”.

Ανέφερε ότι “εδώ ακριβώς αποσκοπεί και η δέσμευση μου για την δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος, απελευθερωμένος από τις πολλαπλές αρμοδιότητες των Υπουργών, θα έχει την αποκλειστική ευθύνη του τομέα του” και πρόσθεσε ότι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης “θα συνεργάζεται και θα συντονίζει τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες με μοναδικό γνώμονα τον προγραμματισμό, την προώθηση και την υλοποίηση των σοβαρών αυτών επενδύσεων που έχει ανάγκη η χώρα”.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι “για το πρότυπο έργο ανάπτυξης το οποίο προτείνουμε, επικεντρωθήκαμε ειδικά στην περιοχή Αμιάντου – Τρόοδους όπου υπάρχει σημαντική κρατική περιουσία και μπορούν να δοθούν αρκετά κίνητρα σε ιδιώτες επενδυτές”, προσθέτοντας ότι “ο μεγάλος μας στόχος όμως είναι αυτή η στοχευμένη ανάπτυξη να επεκταθεί ακτινωτά σε όλη την περιφέρεια Τροόδους. Από την περιοχή Κακοπετριάς μέχρι τον Αγρό κι από το Όμοδος μέχρι τα Καμινάρια και τον Καλοπαναγιώτη”.

“Το όραμα μας είναι να μεταμορφώσουμε ολόκληρη την περιοχή, να αλλάξουμε τη μοίρα των ορεινών περιοχών και να δημιουργήσουμε οικονομική δραστηριότητα που θα πατάξει την αστυφιλία”, είπε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι “ενώ η ανάπτυξη στην περιοχή Αμίαντος – Τροόδος θα χρηματοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα έναντι κινήτρων, για την ευρύτερη περιοχή θα στηριχθούμε κυρίως στα προγράμματα της ΕΕ”, χωρίς να “επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος όπου εκατομμύρια δαπανήθηκαν σε μικρά, αποσπασματικά, και μη βιώσιμα έργα που δεν πρόσφεραν στην περιοχή”.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 θα διατεθούν σημαντικά ποσά. “Στον προγραμματισμό κατανομής τους που θα γίνει το 2013 θα φροντίσουμε να κατευθυνθεί ένα σημαντικό ποσό, περί των 50 εκατομμυρίων ευρώ, για την ευρύτερη περιοχή. Ισόποσα κονδύλια θα αντληθούν επίσης και από τα άλλα ταμεία περιφερειακής ανάπτυξης, τα οποία με την κατάλληλη στόχευση θα επιχορηγήσουν τις μικρές και μεσαίες  επιχειρήσεις στις κοινότητες, καθώς και σημαντικές περιβαλλοντικές δράσεις”.

“Με λίγα λόγια, η πρόταση για ανάπτυξη του Τροόδους συνδυάζει όλες τις βασικές αρχές ενός βιώσιμου προτύπου ανάπτυξης, που μπορεί να καταστεί το μοντέλο και για άλλα έργα στις ορεινές περιοχές αλλά και στην υπόλοιπη Κύπρο”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “η ευρύτερη περιοχή του Τροόδους προσφέρεται για τέτοιες μεγάλες επενδύσεις αφού “έχει τις δυνατότητες να μετατραπεί σε πόλο έλξης τοπικού αλλά και ξένου τουρισμού, προσφέρεται για εναλλακτική και αειφόρο ανάπτυξη, μπορεί να μετεξελιχθεί σε οικονομικό πνεύμονα της ευρύτερης περιοχής, διαθέτει μεγάλης αξίας ανεκμετάλλευτη κρατική περιουσία, υπάρχουν ήδη σημαντικές, πλην μεμονωμένες, υποδομές και υπάρχει ανάγκη ανάπλασης και αξιοποίησης της περιβαλλοντικά καταπονημένης περιοχής του μεταλλείου Αμιάντου”.

Επικαλούμενος εμπειρίες που άντλησε από ξένες χώρες, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι “χρειάζεται να προσφέρονται στον επισκέπτη εναλλακτικές επιλογές για δραστηριότητες, θεματικά πάρκα, παιδότοποι, εκθεσιακοί χώροι, θρησκευτικά μνημεία, διαδρομές φύσης για πεζούς ή ποδηλάτες, ποδηλατικά πάρκα, χώροι αναψυχής και εστίασης” προσθέτοντας ότι “αυτά θα αποτελέσουν μέρος των κριτηρίων τα οποία θα ζητηθούν από τους επενδυτές”.

Αναφέροντας ότι “ενώ η Κύπρος έχει το μοναδικό προνόμιο να συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, σχεδόν όλη η τουριστική μας υποδομή βρίσκεται στις παραλίες”, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το σχέδιο του “προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού πυρήνα ανάπτυξης στην περιοχή του μεταλλίου Αμιάντου, που θα προσφέρει αυτές τις εναλλακτικές δραστηριότητες” και “η ανάπτυξη αυτή όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει το προστατευόμενο περιβάλλον της περιοχής, αλλά θα βοηθήσει στο να επουλωθεί η περιβαλλοντική πληγή της καταπονημένης περιοχής του Αμιάντου”.

Ανέφερε επίσης ότι “οι όποιες υποδομές χρειαστεί να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους θα είναι ήπιες και ενταγμένες στο φυσικό περιβάλλον”, ενώ “βασικός ιστός του πυρήνα ανάπτυξης στο Τρόοδος είναι η δημιουργία ενός τελεφερίκ που θα μεταφέρει τους επισκέπτες από τους πρόποδες του Τροόδους στην κορυφή του Ολύμπου, με το έργο να ανατίθεται σε ιδιώτη επενδυτή” προσθέτοντας ότι “το master plan που έχει αναθέσει το Τμήμα Δασών για την ανάπλαση της περιοχής του μεταλλείου του Αμιάντου θα αξιοποιηθεί και θα αποτελέσει μέρος της ανάπτυξης της ευρύτερης  περιοχής του Τροόδους”.

Πηγή ΚΥΠΕ