Αναστασιάδης: “Ρουσφέτι τέλος”

Η τοποθέτηση αυτή έγινε αναφερόμενος ο κ. Αναστασιάδης στο θέμα που προέκυψε με τα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών και τις προθέσεις του εάν εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα.


Διαβάστε επίσης και δείτε video για τη συνέντευξη της Μακαρίας Άντρης Στυλιανού στο 24Η και για την καπηλεία του ονόματος του Τάσου Παπαδόπουλου.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου με νέους, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως πρόθεσή του είναι η δημιουργία Επιτροπής Διορισμού και Προαγωγών για τους Ημικρατικούς οργανισμούς “όπως είναι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ή η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας”.

“Τα άτομα που θα επιλέγονται για διορισμό θα είναι άτομα κύρους, τα οποία θα περνούν και θα αναλαμβάνουν καθήκοντα ύστερα από δημόσια ακρόαση στη Βουλή”, είπε και συμπλήρωσε πως οι διαδικασίες θα είναι τέτοιες που δεν θα υπάρχει προσπάθεια από κόμματα να ευνοούν συγκεκριμένα άτομα, για να έχουν την πλειοψηφία στα Διοικητικά Συμβούλια.

Θέλω να βεβαιώσω, συνέχισε, “τους κυρίους του ΑΚΕΛ, που λένε ότι ο Αναστασιάδης ή η νέα Κυβέρνηση θα παύσει, τάχα, τα μέλη των ΔΣ – που διόρισαν αυτοί με χαρακτηρισμούς δικός μας, φιλικός σ` εμάς –  ότι δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους”.

“Θα επιλέξουμε πρόσωπα που έχουν τη γνώση του διοικείν, που έχουν τη γνώση του επιχειρείν, που έχουν την τεχνογνωσία και μπορούν να διοικήσουν Ημικρατικούς οργανισμούς με αποτελεσματικό τρόπο, για να τους κάνουν και λειτουργικούς και αποδοτικούς. Επομένως, τέρμα το ρουσφέτι”, συμπλήρωσε.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση γύρω από τη μορφή λύσης του Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η διζωνική “είναι σίγουρα οδυνηρή λύση”, ωστόσο, πρόσθεσε πως “δεν είναι εύκολο να ανατραπούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, κατά τρόπο που να μπορούμε να αναμένουμε πως θα μπορέσουμε να συζητήσουμε πάνω σε μια άλλη βάση” και ότι, οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια “ενδεχόμενα να είναι η αφορμή που ζητά η Τουρκία για να επιτύχει τους στόχους της”.

“Θα προσπαθήσουμε όμως, η οποιαδήποτε λύση, που θα είναι βασισμένη σε συμφωνίες και ψηφίσματα των Η.Ε, να έχει τέτοιο περιεχόμενο που να μας επιτρέπει να λειτουργούμε όπως και οι υπόλοιπες των ευρωπαϊκών χωρών, να διασφαλίζει ότι θα απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα, ότι θα απαλλάξουμε αυτόν τον τόπο από τους έποικους, ότι θα αποκαταστήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι θα δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέπουν πραγματικά να ζούμε με ασφάλεια αλλά και να δημιουργούμε την προοπτική της ειρηνικής συμβίωσης “, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση για την οικονομική κρίση και το μνημόνιο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι η Κυβέρνηση άργησε να διαπραγματευθεί “με σοβαρότητα και αξιοπιστία, για να μπορούσαμε να αντλήσουμε το συντομότερο τα χρήματα που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ενίσχυση του κράτους”.

Εάν εκλεγεί στην Προεδρία, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως αυτό που επείγει είναι “να διαπραγματευτούμε ότι έμεινε για διαπραγμάτευση και να δούμε πώς μπορούμε να διαφοροποιήσουμε και κάποιους όρους, για να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατό να αποκτήσουμε τη δυνατότητα της ρευστότητας”, προσθέτοντας ότι “έγιναν ήδη κρούσεις για να δούμε για κάποιον προσωρινό δανεισμό, για να μας δοθεί η άνεση του χειρισμού της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα”.

Απευθυνόμενος στους νέους, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως “αν δεν επενδύσεις στη νεολαία, δεν επενδύεις πουθενά. Είσαι στην ουσία χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική και ένα κράτος το οποίο παραγνωρίζει τους νέους του, παραγνωρίζει στην ουσία το μέλλον του”.

Επανέλαβε δε τη δέσμευση του για κατακόρυφη αύξηση των κονδυλίων στα προγράμματα για νέους, λέγοντας πως “όταν οι άλλοι, για μια πενταετία, έδωσαν 6 εκατομμύρια για τη νεανική επιχειρηματικότητα, εμείς δηλώνουμε και το εννοούμε, κάτω έστω και από τις σημερινές συνθήκες, ότι θα διατίθεται το 1% του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή 75 εκατομμύρια”.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που του υποβλήθηκαν, είτε από παρευρισκόμενους, είτε μέσω διαδικτύου, ενώ διαβεβαίωσε πως η επικοινωνία αυτή θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, “γιατί είναι καλοδεχούμενο οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει τροφή προς σκέψη, οι νέες ιδέες, για το πώς μπορεί να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τους νέους, αλλά την ίδια ώρα επιβάλλεται, με αποφασιστικότητα, να λαμβάνουμε εκείνα τα μέτρα ώστε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι τους”.

Πηγή: ΚΥΠΕ