Ανεβαίνει η πόλωση στο πολιτικό σκηνικό-Δεκαήμερο έντασης

Σκηνικό έντονης πολιτικής πόλωσης δημιουργείται λίγα εικοσιτετράωρα πριν το άνοιγμα της κάλπης. Από τη μια οι υψηλοί τόνοι και οι αντιπαραθέσεις και από την άλλη, οι μαζικές τελικές συγκεντρώσεις των υποψηφίων, δυναμιτίζουν ακόμα περισσότερο το κλίμα. Στην εξίσωση μπαίνει και ο παράγοντας δημοσκοπήσεων, οι οποίες ουσιαστικά είναι και οι τελευταίες που θα δημοσιοποιηθούν.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν ο πρώτος από τους τρεις κύριους υποψηφίους που πραγματοποίησε την τελική προεκλογική του συγκέντρωση, με τη μεγάλη συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο. Μια εκδήλωση η οποία κρίνεται εκ του αποτελέσματος άκρως επιτυχημένη για τον ίδιο και το επιτελείο του, μέσα από την οποία στάληκαν μηνύματα σε ο,τι αφορά το πολιτικό σκέλος και σε ό,τι αφορά το επικοινωνιακό.

Μαζικότητα: Η παρουσία του κόσμου στην εκδήλωση ήταν μαζική και το στάδιο «Ελευθερίας- Τάσσος Παπαδόπουλος» ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο στοίχημα που ήθελε η ομάδα του επιτελείου του να κερδίσει, κάνοντας επίδειξη ισχύος και δείχνοντας κινητοποίηση του κόσμου υπέρ της υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη…

Κυπριακές σημαίες: Δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι δέσποζε η εικόνα της κυπριακής σημαίας στο συγκεντρωμένο πλήθος και απουσίαζαν οι σημαίες του ΑΚΕΛ. Κίνηση καθόλου τυχαία. Αντίθετα ήταν πολύ προσεγμένη προσέγγιση θέλοντας να σταλεί το μήνυμα της ανεξάρτητης υποψηφιότητας που απευθύνεται ευρύτερα στην κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως, ήταν και μία ενέργεια που έβλεπε και προς τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, καθώς τη δεύτερη Κυριακή -εάν και εφόσον ο Μαυρογιάννης προκριθεί- δεν πρέπει να κουβαλά την εικόνα μιας έντονα κομματικής συγκέντρωσης.

Sitting arrangement:  Αξιοσημείωτη ήταν επίσης και η διαρρύθμιση που έγινε με τα άτομα που κάθονταν στην πρώτη σειρά, καθώς δόθηκε χώρος στα άτομα του επιτελείου του υποψηφίου, ούτως ώστε και πάλι να μην βγαίνει προς τα έξω το έντονο κομματικό στοιχείο. Αλεξία Κουντουρή,η επικεφαλής του προεκλογικού προγράμματος, ο γνωστός νομικός Νίκος Παπευσταθίου που στηρίζει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο νομικός Χαράλαμπος Προύντζος που ήταν και το άτομο που πρότεινε την υποψηφιότητα του, η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, καθώς επίσης η Άννα Θεολόγου ήταν σε πρώτο πλάνο, μαζί φυσικά και με τον γγ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και το χρονικό σημείο που έγινε η τελική προεκλογική, καθώς επιλέχθηκε συνειδητά να γίνει νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως προκειμένου να βγει προς τα έξω μια εικόνα κινητοποίησης για την οποία να υπάρχει και το χρονικό περιθώριο περαιτέρω αξιοποίησης της.

Η νέα σύσκεψη του Προεδρικού: Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται και το επιτελείο της Πινδάρου, με την ηγεσία του κόμματος να ανηφορίζει ξανά χθες προς το λόφο του Προεδρικού. Είχε προηγηθεί και η σύσκεψη της Δευτέρας. Κατά τη χθεσινή συνάντηση όπως πληροφορούμαστε, έγινε ξανά ανασκόπηση της μέχρι τώρα προεκλογικής πορείας και ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών. Έγινε επίσης ανάλυση των διαφόρων στοιχείων των μέχρι τώρα μετρήσεων αλλά και της μέχρι τώρα πορείας της οργανωτικής δουλειάς που γίνεται από το επιτελείο. Αυτό το οποίο βγαίνει προς τα έξω είναι ένα κλίμα αισιοδοξίας καθώς διαπιστώνονται τάσεις μεγαλύτερης συσπείρωσης του κόσμου του ΔΗΣΥ, με προοπτική για ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά. Κοινή εκτίμηση, όπως πληροφορούμαστε, ήταν ότι τις τελευταίες μέρες θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση από τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Δυναμική παρουσία: Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε και η επαρχιακή συγκέντρωση Πάφου, με την προσέλευση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από τους παρευρισκόμενους, να ήταν η μεγαλύτερη εδώ και πολλές προεκλογικές.

Παρουσία Αναστασιάδη: Σήμερα είναι προγραμματισμένη η επαρχιακή συγκέντρωση της Λάρνακας, ενώ τη Δευτέρα είναι η επαρχιακή της Λεμεσού. Η τελική προεκλογική θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να δίνει και στις τρεις το «παρών» του.

Κάλεσμα για ισχυρή εντολή: Στο στρατόπεδο του Νίκου Χριστοδουλίδη ετοιμάζονται για την μεγάλη τελική προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου που είναι προγραμματισμένη για μεθαύριο Κυριακή. Μια εκδήλωση με την οποία θέλουν να δώσουν απάντηση με μαζική παρουσία κόσμου και μήνυμα πως η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη άντεξε και αντέχει στην πίεση που δέχεται, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες. Το μήνυμα που βγαίνει προς τα έξω είναι διπλό: Προσέλευση στις κάλπες και όχι τακτική ψήφος. Αυτό που θέλουν να περάσουν προς τον κόσμο είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο μέχρι την ημέρα της κάλπης. Αυτό εξάγεται και μέσα από τις αναφορές του ιδίου του υποψήφιου όταν δηλώνει στις ομιλίες του πώς «έχουμε υποψήφιο και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή». Αναφορά με την οποία θέλει να αποτρέψει τάσεις ψήφου άλλης υποψηφιότητας στον πρώτο γύρο που μπορεί να παρατηρηθεί από κάποιους για διάφορους λόγους.

πηγή: Philenews