Ανίκανο το Υπουργείο Υγείας να επιβάλει την τάξη

{loadposition ba_textlink}

Βαρύτατες ευθύνες φέρει το Υπουργείο Υγείας για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια, με τις αυθαίρετες αποφάσεις γιατρών οι οποίοι από μόνοι τους αποφασίζουν πότε και πως θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ανάλογα με την ικανοποίηση των φιλοδοξιών τους. Μάλιστα, το Υπουργείο παρουσιάζεται εντελώς ανίκανο να επιβάλει την τάξη και να αποδώσει ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.

Αυτό φαίνεται να δυσχεραίνει την όλη κατάσταση εξαιτίας των έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης και Υπουργού. Ενδεικτικά, ενώ οι Ιατρικές Υπηρεσίες ζητούν κατά καιρούς τη διεξαγωγή ερευνών για διάφορες ατασθαλίες που συμβαίνουν εντός των νοσηλευτηρίων, εντούτοις στη πορεία η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου δεν επιτρέπει, όχι μόνο την διεξαγωγή τους αλλά στο τέλος με τη στάση της, συγκαλύπτει τις απαράδεκτες ενέργειες που γίνονται.

«Δεν προχωρούν οι έρευνες»

Είναι πολλές οι περιπτώσεις και τα παραδείγματα όπου έρευνες δεν προχώρησαν είτε γιατί υπήρχαν στη μέση συγγενικές ή φιλικές σχέσεις και όχι μόνο, μεταξύ αξιωματούχων του Υπουργείου Υγείας και εργαζομένων στο χώρο της υγείας. Είναι προκλητικό, η Γ.Δ. του Υπουργείου, να διορίζει ως αντικαταστάτρια όταν απουσιάζει, Α Ιατρική Λειτουργό της οποίας ο σύζυγος είναι διευθυντικό στέλεχος στο Υ.Υ. Με απλά λόγια τη συγκεκριμένη περίοδο της αντικαστάσσης, η γυναίκα προΐσταται του συζύγου της γι αυτό και προκαλούνται πονηροί συνειρμοί.

Στη περίπτωση του Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Λεμεσού, ενώ αποφασίστηκε η διεξαγωγή διοικητικής έρευνας και μετάθεσής του, μετά από παρεμβάσεις, η Γενική Διεύθυνση άλλαξε γνώμη.

Ωστόσο, με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει τελικά πειθαρχική έρευνα κατά του συγκεκριμένου γιατρού. Να υπενθυμίσουμε ότι η ανάγκη διεξαγωγής της έρευνας προέκυψε μετά την αυθαίρετη απόφασή του να κλείσει τα εξωτερικά ιατρεία, επικαλούμενος έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις καθώς τα εξωτερικά ιατρεία παρέμειναν κλειστά περισσότερο από ένα μήνα, γεγονός που προκάλεσε σωρεία προβλημάτων με πρώτο και κύριο την ταλαιπωρία δεκάδων ασθενών τους οποίους δεν φρόντισαν να ενημερώσουν από πριν.

Εντονότερες αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη περίοδο ο Διευθυντής του Καρδιολογικού εκτελούσε χρέη Αναπληρωτή Διευθυντή του Γ.Ν.Λ. και είχε την απόλυτη ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία όλων του Τμημάτων του Νοσοκομείου.

«Ποιος έκλεισε τα εξωτερικά ιατρεία;»

Ωστόσο, όπως πληροφούμαστε με δική του απόφαση, και όχι όλων των γιατρών, έκλεισαν τα εξωτερικά ιατρεία. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι υφιστάμενοί του υποχρεώθηκαν να συναινέσουν με υπογραφή τους για το κλείσιμο των ιατρείων, φοβούμενοι επιπτώσεις. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τις οποίες επικαλεστήκαμε σε πρόσφατο δημοσίευμά μας, ο Διευθυντής προέβη σε αυτή την ενέργεια γιατί αισθανόταν δυσαρεστημένος για την μη μετάθεσή του στη Λευκωσία και για την απόφαση του υπουργείου να μεταθέσει ειδικευόμενους γιατρούς στο Νοσομείο Λευκωσίας.

Πέραν από το κλέισιμο των εξωτερικών ιατρείων το Υπουργείο καλό είναι να διερευνήσει σε βάθος εάν και κατά πόσο περιστατικά που αποστέλλονται από τον ιδιωτικό τομέα στο Νοσοκομείο για διάφορες καρδιολογικές επεμβάσεις, π.χ. αγγειογραφίες, τοποθέτηση βηματοδότη, αγγειοπλαστικές κ.α., αναστάλθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο. Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι γιατροί καρδιολόγοι του ιδιωτικού τομέα της Λεμεσού, παραπέμπουν συνήθως και πόσα περιστατικά στο Νοσοκομείο.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!