«Ανοίγει» στην κοινωνία, το Υπουργείο Εξωτερικών

Επιτυχημένη η πρώτη Δημόσια Διαβούλευση στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Δράσης του Υπουργείου, με προτεραιότητα τον διάλογο με τους πολίτες

Του Μάριου Δημητρίου

Επιτυχημένη, από άποψη προσέλευσης του κοινού και πρωτίστως από άποψη ενδιαφέροντος, ήταν η πρώτη από μια σειρά Δημόσιων Διαβουλεύσεων με διοργανωτή το Υπουργείο Εξωτερικών, «με επίκεντρο τον πολίτη», όπως το έθεσε ο Υπουργός Νίκος Χριστοδουλίδης στην εισαγωγική του παρέμβαση, που έγινε τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018 στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία. Με συντονιστή τον δημοσιογράφο Πάρη Ποταμίτη, τέθηκαν από δεκάδες παρευρισκομένους, ερωτήσεις, σχόλια, εισηγήσεις και δόθηκαν απαντήσεις και εξηγήσεις, από πέντε αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών που βρίσκονταν στο πάνελ – τον Γιώργο Ζωδιάτη Διευθυντή Ενέργειας και Θαλάσσιας Πολιτικής, τον Ανδρέα Κακουρή Διευθυντή Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, τη Θεοδώρα Κωνσταντινίδου Επικεφαλής Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού, τη Χάρις Χριστοδουλίδου Προϊσταμένη Τμήματος Πολυσχέσεων και Διεθνών Οργανισμών και τον Πέτρο Μαυρίκιο Ευρωπαίο Ανταποκριτή. Μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα συζήτησης, αναδείχθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν το Υπουργείο, με κυριότερο βέβαια το Κυπριακό και ιδιαίτερα τη πτυχή του περιουσιακού, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και τις προοπτικές επιχειρηματικής δράσης νέων Κυπρίων στο εξωτερικό, την ένταξη της διάστασης του φύλου στη Στρατηγική του Υπουργείου και τη βελτίωση των επικοινωνιακών μέσων του Υπουργείου. Στο τελευταίο αυτό ζήτημα, τα μέλη του πάνελ και ιδιαίτερα ο Γιώργος Ζωδιάτης, δεν είχαν πρόβλημα να…τσαλακώσουν την εικόνα του Υπουργείου, περιγράφοντας την…απηρχαιωμένη,  όπως παραδέχτηκαν, διαδικτυακή παρουσία του. Στρατιωτική Διπλωματία, Πολιτιστική Διπλωματία, Ανθρωπιστική Διπλωματία, Οικονομική Διπλωματία, τέθηκαν επίσης στο διάλογο που αναπτύχθηκε.  Σε σχέση με την τελευταία, ανακοινώθηκε ότι δημιουργήθηκε στο Υπουργείο, Μονάδα υπεύθυνη για την προώθηση της Οικονομικής Διπλωματίας και έχει εξασφαλισθεί ένα σημαντικό κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια, ο Γιώργος Ζωδιάτης, μας…έδωσε και άλλες ειδήσεις, απαντώντας και σχολιάζοντας παρατηρήσεις πολιτών και σημειώσαμε τις ακόλουθες:

*Εξετάζεται η στελέχωση του Υπουργείου Εξωτερικών με Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, «που ενδεχομένως να μην ανήκουν στη Διπλωματική Υπηρεσία, αλλά να είναι μόνιμα στο κέντρο, είναι μια δυνατότητα που εξετάζεται σοβαρά.

*Εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας Διπλωματικής Ακαδημίας, για επιμόρφωση των διπλωματών.

*Δρομολογείται η σύσταση Γραφείου Τύπου, σε σύντομο χρονικό διάστημα, «για να δοθεί πρόσωπο και φωνή στο Υπουργείο Εξωτερικών».

*Αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνουν εξετάσεις για την πρόσληψη 8 νέων στελεχών του Υπουργείου – την πρώτη πρόσληψη εδώ και 9 χρόνια – ενώ έγιναν 1270 αιτήσεις…

Οι τέσσερις πυλώνες της Στρατηγικής Δράσης

«Από τις μέχρι σήμερα αναλύσεις μας στις αντιδράσεις που είχαμε από το κοινό», είπε στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών, «διαφαίνεται η ανάγκη καθορισμού μιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας και επακόλουθης Στρατηγικής Δράσης του Υπουργείου, η οποία θα περιλαμβάνει πολυδιάστατες ενέργειες που θα αποσκοπούν στην ενίσχυση της διεθνούς και περιφερειακής παρουσίας της Κύπρου και στην αναβάθμιση της εικόνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Προς αυτή την κατεύθυνση και χωρίς να θέλω να προκαταλάβω τις απόψεις που θα διατυπωθούν στη συνέχεια, διαφαίνεται η ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης και εμβάθυνσης σε τέσσερις τουλάχιστον θεματικές.

α) Στη συνέχιση και ενίσχυση της πολιτικής δράσης και των συνεργασιών που προηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια με χώρες της άμεσης και ευρύτερης περιφέρειας μας, με χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

β) Στην αξιοποίηση των προοπτικών που προσφέρει η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

γ) Στην ανάγκη για περισσότερο ενεργό παρουσία μας στα δρώμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και

δ) Στις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσω συνεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών με άλλα Υπουργεία και Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την προώθηση μιας Διπλωματίας Ήπιας Ισχύος.

Όλες οι προαναφερόμενες δράσεις, συγκλίνουν στην ανάγκη αναβάθμισης του διεθνούς εκτοπίσματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση ενίσχυσης της προσπάθειας που καταβάλλεται, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, που αποτελεί την υπ’ αριθμό ένα, προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για μια σύγχρονη εξωτερική πολιτική

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε στο μέσο μιας διαδικασίας που έχει ως βασικό στόχο τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας σύγχρονης μορφής ενάσκησης εξωτερικής πολιτικής, η οποία ν’ αναβαθμίζει την παρουσία και εκτόπισμα της Κύπρου στο εξωτερικό και να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της δράσης μας, έχοντας ως υπέρτατο στόχο την προστασία και προαγωγή των συμφερόντων του κράτους και κατ’ επέκταση των πολιτών του. Οι διεργασίες ξεκίνησαν πριν περίπου ένα χρόνο, εντός και εκτός του Υπουργείου Εξωτερικών και πέραν από τη σύσταση της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Υπουργείο Εξωτερικών, περιλαμβάνουν ένα εσωτερικό διάλογο με όλους τους λειτουργούς στο κέντρο, στις διπλωματικές μας αποστολές και στα προξενεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με όλα τα υπόλοιπα Υπουργεία και Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προηγήθηκε μια μεγάλη σειρά συνεντεύξεων που διήρκεσαν τρεις μήνες στο πλαίσιο των οποίων απαντήθηκαν περίπου 200 ερωτηματολόγια. Ο διάλογος με τα υπόλοιπα Υπουργεία και Υπηρεσίες, θα ξεκινήσει σε διευρυμένη μορφή τον Σεπτέμβρη, αφού ήδη έχουν καθοριστεί με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, τα σημεία επαφής με τα οποία η Μονάδα θα έχει άμεση επαφή και διάλογο. Στην πορεία των διεργασιών για τον καθορισμό της Στρατηγικής του Υπουργείου Εξωτερικών, εντοπίσθηκε ένα πολύ σημαντικό κενό που αφορούσε την απουσία ενός άμεσου διαλόγου με τον πολίτη. Ένα κενό που αποφασίσαμε να διορθώσουμε ξεκινώντας εφ’ ενός με μια διαδικασία Γραπτής Διαβούλευσης η οποία διήρκεσε από τις 11 – 25 Ιουλίου 2018 και αφετέρου με τη σημερινή, άμεση Δημόσια Διαβούλευση. Η γραπτή διαδικασία που ακολουθήσαμε από τις 11-25 Ιουλίου, οδήγησε στην ηλεκτρονική υποβολή πέραν των 115 συμπληρωμένων ερωτηματολογίων στην ελληνική, την αγγλική και την τουρκική. Οι απόψεις  που εκφράστηκαν γραπτώς και αυτές που θα ακουσθούν σήμερα, θα ληφθούν υπόψη κατά τη συγγραφή του Κειμένου Στρατηγικής του Υπουργείου Εξωτερικών, που θα αποσκοπεί στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της Διπλωματικής μας Υπηρεσίας και στον εκσυγχρονισμό, ποιοτική βελτίωση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εξωτερικής μας πολιτικής. Στόχος είναι, μετά από τον καθορισμό αυτής της Στρατηγικής του Υπουργείου, να δημοσιοποιηθεί και να γίνει γνωστή στο σύνολο των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε και να δώσουμε συνέχεια στην άμεση επαφή με τους πολίτες με την πραγματοποίηση μιας σειράς στοχευμένων Διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, με τη συμμετοχή οργανωμένων συνόλων πολιτών. Ο διάλογος με τον πολίτη και την κοινωνία των πολιτών, είναι στόχος που έχει συμπεριληφθεί ως σημαντική προτεραιότητα στη διεργασία διαμόρφωσης της Στρατηγικής Δράσης του Υπουργείου Εξωτερικών. Επιθυμούμε ένα Υπουργείο Εξωτερικών ανοικτό στην κοινωνία και κοντά στον πολίτη. Θέλουμε και είμαστε σήμερα μαζί σας, για να σας ακούσουμε, να καταγράψουμε τη γνώμη σας τις απόψεις σας και είμαστε ανοικτοί στα όποια εποικοδομητικά σας σχόλια, στην όποια κριτική».

«Να καταλάβουμε σε τι κόσμο ζούμε»…

Από τις πρώτες ερωτήσεις που τέθηκαν προς τα μέλη του πάνελ, ξεχωρίσαμε αυτήν της Μαρίας Λακίδου, λειτουργού του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, που μιλώντας όπως είπε, «υπό την προσωπική της ιδιότητα», εξέφρασε την άποψη ότι «το Υπουργείο μας, χρειάζεται αυτοπροσδιορισμό, σε σχέση με το ποια εικόνα θέλουμε να έχουμε προς τα έξω – όχι βέβαια την εικόνα ενός απρόσωπου Υπουργείου». Πρόσθεσε ότι «ο Υπουργός έκανε αναφορά σε τέσσερις πυλώνες, όχι όμως στον πυλώνα «διαδραστικότητα με το κοινό και ενημέρωση του κοινού». Μίλησε επίσης για «φτωχή ιστοσελίδα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες».

Απαντώντας ο Γιώργος Ζωδιάτης για την ανάγκη «αυτοπροσδιορισμού» του Υπουργείου, είπε ότι «είμαστε σήμερα εδώ, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Έχουμε διαπιστώσει το κενό που υπάρχει και ξεκινήσαμε, ώστε με τη βοήθεια σας και των άλλων κοινωνικών εταίρων, να μπορέσουμε να αυτοπροσδιοριστούμε και στη συνέχεια να σας παρουσιάσουμε το έργο του αυτοπροσδιορισμού μας. Σαν Υπουργείο και λόγω της φύσεως μας, δεν έχουμε ιδιαίτερες επαφές με το ευρύ κοινό. Ζούμε είναι αλήθεια, σε ένα κόσμο που δεν είναι κατ’ ανάγκη, η καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη. Προσπαθούμε τώρα να καταλάβουμε σε τι κόσμο ζούμε εμείς στο Υπουργείο, για να μπορέσουμε στο τέλος της διαδικασίας, να έρθουμε κοντά σας». Είπε ο κ. Ζωδιάτης, για το ζήτημα της διαδικτυακής παρουσίας του Υπουργείου: «Ναι έχει δίκιο ο πολίτης που λέει ότι οι ιστοσελίδες μας, είναι απηρχαιωμένες. Έχουμε αντιληφθεί το πρόβλημα και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε τώρα με εξειδικευμένους οίκους, που θα μας βοηθήσουν να κτίσουμε και να συντηρούμε ιστοσελίδες, με βάση την τεχνολογία. Μέχρι τώρα, αυτό που γινόταν ήταν να κτίσουμε μια ιστοσελίδα, να βάλουμε πέντε πράγματα και να τη ξεχάσουμε – και ενδεχομένως μετά από πέντε χρόνια, όταν θα πάει σε μια πρεσβεία ο νέος Πρέσβης, αν θυμηθεί θα αλλάξει το όνομα του αρχηγού της αποστολής, μέχρι την επόμενη πενταετία. Ας μη ξεχνούμε ότι υπάρχουν Πρεσβείες μας με προσωπικό ένα άτομο, μόνο τον  Πρέσβη, ενώ σε κάποιες Πρεσβείες, το υπόλοιπο προσωπικό δεν μπορεί καν να χειριστεί την ελληνική γλώσσα. Με αυτό το περιορισμένο προσωπικό, η διαδικασία συντήρησης μιας ιστοσελίδας, είναι αρκετά δύσκολο εγχείρημα».

Παρέμβαση στο ζήτημα αυτό, έκανε από το πάνελ προς το τέλος της συζήτησης και ο Πέτρος Μαυρίκιος, αναφέροντας ότι «προσπαθούμε να υπερκεράσουμε το κενό που δημιουργείται με τις ιστοσελίδες, που είναι σχεδιασμένες για να είναι πιο στατικές, με την αυξημένη χρήση του Twitter. Όλο και περισσότερες διπλωματικές μας αποστολές, αποκτούν παρουσία στο Twitter και το χαιρετίζουμε».

Ο φάρος της ΕΕ και η Σαουδική Αραβία

Την είδηση ότι «πρόσφατα λήφθηκε απόφαση για να ανοίξει η Σαουδική Αραβία, Πρεσβεία στην Κύπρο, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν λίγα χρόνια», μετέφερε στη Διαβούλευση ο Ανδρέας Κακουρής, Διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, απαντώντας σε ερώτηση της Μύριας Αντωνιάδου, Συμβούλου Επικοινωνίας, σχετικά με την αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου και χωρών της Μέσης Ανατολής. «Δεν υπάρχει αμφιβολία», είπε ο κ. Κακουρής, «ότι τα τελευταία χρόνια αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Κύπρου στη Μέση Ανατολή, που είναι και βασικός πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής. Σε μια πρόσφατη επίσκεψη μου στις ΗΠΑ, διαπίστωσα ότι και στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ήθελαν να ξέρουν τις θέσεις της Κύπρου, για το τι συμβαίνει στην περιοχή και αυτό είναι κάτι καινούργιο. Η Κύπρος, είναι ο φάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή τη δύσκολη περιοχή, την πολύ σημαντική για την Ευρώπη. Τους τελευταίους 3 μήνες που ανάλαβε τα καθήκοντά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πήγαμε στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκεί είναι ξεκάθαρο, ότι αυτές οι χώρες ενδιαφέρονται ν’ αναπτύξουν τις σχέσεις τους με την Κύπρο, όπως κι εμείς μαζί τους. Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, έχουμε δημιουργήσει τριμερείς συνεργασίες, απο το 2014, η Κύπρος και η Ελλάδα, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία, με συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και επίσης τριμερείς, με τον Λίβανο και την Παλαιστίνη. Η Κύπρος έχει το δάκτυλό της στον παλμό της περιοχής, καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Έχουμε διμερείς συμφωνίες με όλες τις χώρες της περιοχής και επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και στις χώρες του Κόλπου».

Μια μαύρη τρύπα, μια υπόσχεση και μια απειλή…

«Νιώθω πολλές φορές ότι το κράτος λειτουργεί ως μαύρη τρύπα στο διάστημα, που απορροφά χωρίς να ανταποδίδει. Πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα που να λαμβάνει τις εισηγήσεις των πολιτών, να μην είναι απρόσωπο και να απαντά μέσα σε 30 μέρες στον πολίτη», παρατήρησε ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης. Από το πάνελ, απάντησε η Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, Επικεφαλής της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού,  ότι «πέραν του διαύλου επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών, μελετούμε τη δημιουργία μόνιμης πλατφόρμας για να αντλούμε κι εμείς εισηγήσεις από το κοινό και την κριτική του». Απαντώντας εξάλλου στον Νίκο Βασιλείου, Σύμβουλο Οικονομολόγο, ο οποίος προσφέρθηκε να ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών για «στοιχεία περίπου 400 σελίδων, που έχει συγκεντρώσει, στο πλαίσιο της συγγραφής βιβλίου για την Οικονομία της επανενωμένης Κύπρου», η κυρία Κωνσταντινίδου χαρακτήρισε «εκτιμητέα την προσφορά Νίκου Βασιλείου, ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας του Υπουργείου Εξωτερικών, για θεσμοποίηση Οικονομικής Διπλωματίας. Θέλουμε – είπε – ένα πλαίσιο, όπου οι προσπάθειες μας στο εξωτερικό, να συγκεντρώνονται και να εστιάζονται στην προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναπτυχθεί μια συνέργεια όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και του Υπουργείου Εξωτερικών». Απαντώντας εξάλλου σε παρατήρηση της Μύριας Αντωνιάδου, η Θεοδώρα Κωνσταντινίδου ανέφερε ότι «η αλήθεια είναι ότι υπήρχε πάντα σχεδιασμός στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ήταν προφορικός. Δεν υπήρχε ένα κείμενο με καθορισμένους στόχους, με ακρίβεια μέσων, χρονικών πλαισίων και μετρήσιμων κριτηρίων. Αυτό που αλλάζει τώρα, είναι ότι αφού στοχοθετήσουμε ένα αριθμό προτεραιοτήτων, θα τις θέσουμε κάτω από αυστηρά μετρήσιμα κριτήρια».

Ανταποκρινόμενη σε παρατηρήσεις σχετικές με τα θέματα φύλου, είπε ότι «ναι, είναι υπόσχεση και…απειλή, ότι αυτά θα προωθηθούν». Απαντούσε στην Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας Φύλων, Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου, που είχε επισημάνει ότι «η διάσταση του Φύλου, είναι ένας τομέας στον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία υστερεί πάρα πολύ». Απαντούσε επίσης, στην εισήγηση της Τζόζης Χριστοδούλου, εκπροσώπου του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου και του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών, ότι «θα θέλαμε να δούμε ένταξη της διάστασης Φύλου στη Στρατηγική του Υπουργείου Εξωτερικών, όχι μόνο για το Κυπριακό, αλλά για όλους τους πυλώνες, στους οποίους αναφέρθηκε ο Υπουργός».

Η Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, σχολίασε επίσης εισήγηση του Αλέξανδρου Σίμκα, Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων ΔΗΣΥ, «να ανοιχτεί γεωγραφικά και σε άλλες πόλεις και να θεσμοθετηθεί η Δημόσια Διαβούλευση», συμφωνώντας για την ανάγκη θεσμοθέτησης της Δημόσιας Διαβούλευσης, αλλά και για το ότι «δεν πρέπει να είμαστε γεωγραφικά περιορισμένοι». Κατέληξε λέγοντας ότι «η δική μας ευχή και στόχος είναι η επόμενη Διαβούλευση να γίνει στην Αμμόχωστο».

…Και άλλες δεκαεπτά παρεμβάσεις!

Για χάρη της…ιστορίας, να αναφέρουμε ότι στη Διαβούλευση έκαναν παρεμβάσεις για θέματα που αφορούν στο Κυπριακό, ο Γιώργος Ματθαίου Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Περιουσίων Κατεχομένων, ο Ανδρέας Πιρίσιης πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Χρίστος Ψιλογένης πρώην Πρέσβης και ο Παναγιώτης Παναγίδης Επικεφαλής Ομάδας Πρωτοβουλίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κατεχομένων Περιουσιών. Για οικονομικές πτυχές της δράσης του Υπουργείου Εξωτερικών, παρεμβάσεις έκαναν ο Θωμάς Καζάκος από το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, η Αγγέλα Παναγιώτου από τoν μη κυβερνητικό οργανισμό IDEA, ο Άρης Αριστείδου Οικονομολόγος, ο Δημήτρης Βάκης Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG και ο Μιχάλης Μιχαήλ Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων. Άλλες παρεμβάσεις έκαναν ο Ανδρέας Δημητρίου πολιτικός και οικονομικός αναλυτής, ο Χριστόφορος Χριστοφόρου, ο Θεόδωρος Τσακίρης Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΔΗΚΟ, η Νάντια Κορνιώτη δικηγόρος, η Έφη Ξάνθου Αναπληρώτρια Πρόεδρος Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Γεωργής Ιστορικός, η Αθανασία Κωνσταντίνου από τη μη κυβερνητική οργάνωση  Cyprus Youth DiplomaCY και ο Σταύρος Χατζησάββας δημοσιογράφος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Αγγέλα Παναγιώτου.

 Η Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου.

 O Γιώργος Γεωργής.

 O Γιώργος Ματθαίου.

Γενική άποψη της εκδήλωσης της 30ης Ιουλίου 2018.

Φωτό: Στο βήμα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και στο πάνελ από αριστερά Πέτρος Μαυρίκιος, Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, Γιώργος Ζωδιάτης, Ανδρέας Κακουρής και Χάρις Χριστοδουλίδου.