Ανοικτή Πρωτοβουλία Πάρκου Ακαδημίας: Όχι άλλη  συρρίκνωση του Πάρκου Ακαδημίας!

Πετρούλα Πέτρου: «Για να σωθεί ο πλανήτης πρέπει να σκεφτόμαστε συλλογικά και να δρούμε τοπικά…»

Της Γιώτας Δημητρίου

Με ανακοίνωση τους αλλά και με φόρμες στο διαδίκτυο όπου μαζεύουν υπογραφές οι ακτιβιστές μέλη της «Ανοικτής Πρωτοβουλίας Πάρκου Ακαδημίας» απαιτούν την επιστροφή των χώρων των εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων ”45ο Τάγμα Διαβιβάσεων” (εντός του Πάρκου Ακαδημίας) και ”Στρατόπεδο Παναγίδη” (απέναντι από το Χίλτον) στο Πάρκο Ακαδημίας και την άμεση αναδάσωσή τους.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει  της ομάδας πρωτοβουλίας ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: Ο”ι κλιματικές αλλαγές έχουν αρχίσει να επηρεάζουν και τη χώρα μας. Η Κύπρος απειλείται με ερημοποίηση.

Ζητούμε η Πολιτεία να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών και να ενισχύσει το πράσινο.

Το Πάρκο Ακαδημίας αποτελεί έναν από τους δύο πνεύμονες πρασίνου της Λευκωσίας. Δυστυχώς συρρικνώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Ζητούμε την επιστροφή των χώρων των εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων”45ο Τάγμα Διαβιβάσεων” (εντός του Πάρκου Ακαδημίας) και ”Στρατόπεδο Παναγίδη” (απέναντι από το Χίλτον) στο Πάρκο Ακαδημίας και την άμεση αναδάσωσή τους.

Ακόμη, προειδοποιούμε ότι δεν θα δεχτούμε οποιαδήποτε άλλη συρρίκνωσή του που θα οφείλεται σε οδικά ή άλλα έργα εντός ή εκτός των ορίων του”.

Η “24” επικοινώνησε με την Πετρούλα Πέτρου η οποία είναι μέλος της «Ανοικτής Πρωτοβουλίας Πάρκου Ακαδημίας»  για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το ζήτημα αυτό αλλά και γενικότερα την προστασία περιβάλλοντος και πρασίνου στο τόπο μας.

Πετρούλα ο αγώνας σας αυτός για να σταματήσει η συρρίκνωσή πρασίνου στην Πλατεία Ακαδημίας, αλλά και για επιστροφή των χώρων των εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων και επιτέλους δημιουργία πρασίνου και άμεση αναδάσωση,  πότε ξεκίνησε;
Ως ανεξάρτητη ομάδα εθελοντών ξεκινήσαμε τη δράση μας πριν από περίπου ενάμισι χρόνο. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του Πάρκου Ακαδημίας και η επέκτασή του. Στον ενάμισι χρόνο δράσης μας προσπαθησαμε και προσπαθούμε σε συνεργασία με άλλες ομάδες πολιτών, πολιτικά κόμματα αλλά και το Τμήμα Δασών προς αυτή την κατευθυνση.  Η δράση για επιστροφή των εγκατελελειμμένων στρατοπέδων ξεκίνησε περίπου πριν μια εβδομάδα με πρώτο βήμα την ανάρτηση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην πλατφόρμα AVAAZ.  Oι συγκεκριμενοι χώροι ανήκουν στο Πάρκο Ακαδημίας και θεωρούμε ότι θα πρέπει να του επιστραφουν μια και τόσο το ίδιο το Πάρκο συρρικώθηκε στο πέρασμα του χρόνου όσο και το αστικό πράσινο εν γένει.  Πιο συγκεκριμένα η συρρίκνωση του Πάρκου μας ξεκίνησε με το χτίσιμο σχολείου εντός του, συνεχίστηκε με τη δημιουργία χώρου στάθμευσης και προχώρησε με την κοπή δέντρων και την μείωση του εδάφους του κατά 300 τ.μ. με αφορφή τα πρόσφατα οδικά έργα στην Αγλαντζιά.

Σε ανακοίνωση σας ως Ομάδα Πρωτοβουλίας έχετε πει ότι αιτία αυτής της κατάστασης είναι “οι κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες σχετίζονται κυρίως με οδικά έργα εντός των ορίων του Πάρκου Ακαδημίας ή ακόμη και στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντάς το”. Έχετε κάνει κάποιες επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχος για πιθανή επίλυση του προβλήματος;
Εχουμε προσπαθήσει να έρθουμε σε επαφή τόσο με το Τμήμα Δημοσίων Εργων όσο και με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Κανένα από τα δύο αυτά Τμήματα δεν απάντησε σε καμία εκ των επιστολών μας.  Ακόμη ας μας επιτραπεί να αναφερουμε χαρακτηριστικά ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων στους σχεδιασμούς του για διαπλάτυνση της Λεωφόρου Αγλαντζιάς προνοούσε την κοπή υγιών δέντρων εντός του Πάρκου Ακαδημίας. Παρά την κατάθεση εναλλακτικών σχεδιασμών, τις διαμαρτυρίες πολιτών και οργανωμένων συνόλων  αλλά και τις εισηγήσεις μελών και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος παρέμεινε αμετακίνητο στις αρχικές του θέσεις και μάλιστα απαίτησε από το Τμήμα δασών την κοπή 16 υγιών δέντρων.  Μια κοπή η οποία έγινε κυριακάτικα και εν μέσω βροχών και καταιγίδων.  Περαιτέρω, υπάρχουν σχεδιασμοί του Τμήματος Πολεοδομίας για  πέρασμα δρόμου μέσα από το συγκεκριμένο Πάρκο.  Σχεδιασμοί, που το Τμήμα Πολεοδομίας υποσχέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος ότι θα διαγραφούν από τη σελίδα του και δεν θα ανασυρθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.  Μια διαγραφή που ακόμη εκρεμεί…

Mήπως η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης αλλά και η άγνοια της σημαντικότητας του πρασίνου είναι ένα γενικό πρόβλημα στη Κύπρο; Εσείς ως ομάδα τι παρατηρείτε; 
Ως πολίτες διαπιστώνουμε ότι η έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας χαρακτηρίζει πολλές κρατικές και πολιτειακές επιλογές. Ενω πολλές χώρες ανά το παγκόσμιο προχωρούν σε λήψη μέτρων, όπως μαζικές φυτεύσεις δέντρων, με στόχο να αναστρέψουν την κλιμματική αλλαγή και τις συνέπειές της, συνέπειες που ήδη βιώνουμε, στην Κύπρο η Πολιτεία παραμένει απούσα… Ευτυχώς, αρκετές ομάδες ευαισθητοποιημένων εθελοντών έχουν αναλάβει δράση.  Δυστυχώς όμως αυτές οι ομάδες έρχονται συχνά σε αντιπαραθεση με κυβερνητικές δομές και πολιτικές που λειτουργούν με αντιλήψεις και πρακτικες αναχρονιστικές και ελάχιστα εναρμονισμένες με τα ευρωπαικά ή/και παγκόσμια πρότυπα…

Τι στοχεύετε με την διαδικτυακή διαδικασία συλλογής υπογραφών;
Η διαδικτυακή διαδικασία συλλογης υπογραφών αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα των εθελοντικών ομάδων για να πιέσουν κρατικούς φορείς και αρμοδίους.  Ελπίζουμε ότι με τη συλλογή αρκετού αριθμού υπογραφών θα αποκτήσουμε ακόμη ένα μοχλό πίεσης απέναντι σε μια Πολιτεία που θα πρέπει να ξεκινήσει να νοιάζεται για την υγεία και την ευημερία των πολιτών της…

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας ως Ανοικτή Πρωτοβουλία Πάρκου Ακαδημίας;

Καταθέσαμε ήδη, σε συνεργασία με άλλες πέντε ομάδες πολιτών, επιστολή διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων όσον αφορά τα οδικά έργα που επηρέασαν  την ακεραιοτότητα του Πάρκου μας και συνεχίζουμε, σε συνεργασία με άλλες ομάδες πολιτών αλλά και το Τμήμα Δασών, σε ενέργειες αναβάθμισης και προστασίας του.   Παράλληλα στέλνουμε, με κάθε ευκαιρία το μηνυμα, προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δε θα δεχτούμε άλλη συρρίκνωσή του…

Γιατί είναι σημαντικό να επιστραφούν οι χώροι των εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων και να προχωρήσει σε άμεση αναδάσωση η περιοχή;
Επειδή οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανείς και επηρρεάζουν την καθημερινότητα και την υγεία των πολιτών … Επειδή το αστικό πράσινο αποτελεί απάντηση στην αυξηση της θερμοκρασίας αλλά και της σκόνης στις πόλεις… Επειδή το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακαδημίας αποτελεί έναν από τους δύο πνευμονες της Λευκωσίας…Επειδή, για να σωθεί ο πλανήτης πρέπει να σκεφτόμαστε συλλογικά και να δρούμε τοπικά…

Σελίδα στο Facebook:

Ανοικτή Πρωτοβουλία Πάρκου Ακαδημίας

Για τη διαδικτυακή ψηφοφορία μέσω του Avaaz.org :
https://secure.avaaz.org/en/petition/Ypoyrgo_Georgias_Prytani_Panepistimioy_Kyproy_Dieythynti_Tmimatos_Dason_Epistepste_sto_Parko_Akadimias_horoys_poy_toy_an/?fslHnmb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-539619-Ypoyrgo_Georgias_Prytani_Panepistimioy_Kyproy_Dieythynti_Tmimatos_Dason_Epistepste_sto_Parko_Akadimias_horoys_poy_toy_an&utm_term=slHnmb%2Ben