«Ανθεκτικές κοινωνίες μετά την πανδημία με στήριξη της πράσινης ανάπτυξης»

Η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε δράσης που αναλαμβάνουμε από τώρα και στο εξής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ), Nasser Kamel σε συνέντευξη σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και παγκοσμίως, το επίπεδο αλληλεγγύης, τα διδάγματα που έχουν αντληθεί, τις σχέσεις μεταξύ της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής και πώς πρέπει να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα, ώστε να προστατεύσουμε τις κοινότητές μας.

Ο κ. Kamel επεσήμανε ότι αναμφισβήτητα λόγω της COVID-19, μπήκαμε σε μια νέα εποχή και η συλλογική μας ανταπόκριση στην αντιμετώπισή της, θα καθορίσει πόσο γρήγορα θα ανακάμψουμε και πόσο καλά αντιμετωπίζουμε αυτές τις άμεσες προκλήσεις.

«Πρόκειται για μια ακόμη πιο επείγουσα κρίση για την περιοχή της Μεσογείου, όπου υπάρχει μεγαλύτερη παρουσία συνθηκών ευθραυστότητας και έκθεσης. Για παράδειγμα η περιοχή θερμαίνεται 20% γρηγορότερα από τον υπόλοιπο κόσμο με βάση και την πρώτη επιστημονική έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, που ετοιμάστηκε με την υποστήριξη της ΕγΜ», ανέφερε.

Ο ΓΓ της Ένωσης είπε στο ΚΥΠΕ πως αυτή η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και οι επακόλουθες οικονομικές συνέπειες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωριστά. Είπε ότι υπάρχουν σαφείς σύνδεσμοι μεταξύ τους, ξεκινώντας από τον τρόπο που ενισχύουν τις υπάρχουσες ανισότητες επηρεάζοντας τις ευάλωτες ομάδες και τις οικονομίες με καταστροφικό αποτέλεσμα.

«Για παράδειγμα, οι κοινότητες που δεν μπορούν να μπουν σε αυτοαπομόνωση (λόγω της πανδημίας) εξαιτίας των κακών συνθηκών στέγασης, θα μπορούσαν να έχουν αυξημένα ποσοστά μόλυνσης (στον ιό). Επίσης, η πίεση στα συστήματα δημόσιας υγείας θα αντλήσει πόρους από την οικονομία που σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαν να επενδυθούν για μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε.

Αυτός είναι ο λόγος, τόνισε, που πρέπει η ανθεκτικότητα να δομηθεί μέσω μιας μεγαλύτερης δέσμευσης για ολιστικές προσεγγίσεις που προστατεύουν και ενισχύουν την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη ταυτόχρονα. Αυτό συνέχισε πρέπει να αντιμετωπιστεί σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

«Πιστεύω ότι μετά από κάποιους δισταγμούς στην αρχή, που είναι φυσιολογικοί όταν προσπαθείς να τελειοποιήσεις μια οποιασδήποτε στρατηγική για αντιμετώπισης μιας καινούριας κρίσης, η ΕΕ και άλλοι περιφερειακοί οργανισμοί αντέδρασαν εν τέλει ορθά και γνωρίζουν τώρα πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση και να την χρησιμοποιήσουν με τέτοιο τρόπο για καλύτερο συντονισμό στο μέλλον», είπε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΕγΜ.

Ο Nasser Kamel είπε ότι η άνευ προηγουμένου κατάσταση που δημιουργήθηκε από την ταχεία εξάπλωση της νόσου COVID-19 σε όλο τον κόσμο, μας θυμίζει ότι οι παγκόσμιες απειλές δεν γνωρίζουν σύνορα. Αναφερόμενος ειδικότερα στην ευρωμεσογειακή περιφέρεια είπε πως πρέπει να οικοδομήσει εκ νέου μια αναπτυξιακή στρατηγική, βασισμένη στην προώθηση των τοπικών, περιφερειακών και κυκλικών οικονομιών.

«Αυτό είναι το όραμα της Ένωσης για τη Μεσόγειο, με στόχο την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων με τα μέσα που διαθέτει. Ως ο μόνος περιφερειακός οργανισμός που συγκεντρώνει, σε ισότιμη βάση, όλες τις ευρωμεσογειακές χώρες, η ΕγΜ αναπτύσσει μια συγκεκριμένη προσέγγιση. Και αυτό δεν αποτελεί ένα μακρινό όνειρο, αλλά ένα όραμα που έρχεται σε συνέπεια με τις στρατηγικές για την μετά την πανδημία εποχή, στρατηγικές που αναπτύσσονται εντός των συνεργαζόμενων οργανώσεων και ενδιαφερομένων μερών, με τους οποίους ετοιμαζόμαστε να ενώσουμε δυνάμεις», τόνισε.

Ο ΓΓ της ΕγΜ ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας οι δραστηριότητες της Ένωσης έχουν ήδη επικεντρωθεί σε ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων και ενδιαφερομένων μερών για την εξεύρεση λύσεων σε πιεστικά ζητήματα και προκλήσεις. Αυτά, εξήγησε, περιλαμβάνουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για πρόσβαση στο νερό, περιφερειακό σχέδιο ανάκτησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, αντιμετώπιση των προκλήσεων για άμεση στέγαση, πρόσβαση σε αποτελέσματα ερευνών και πληροφοριών σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα.

«Ξεκινάμε μια περιφερειακή μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο της έλλειψης νερού που δημιουργήθηκε από την πανδημία στην περιοχή. Αυτό είναι μόνο ένα από τα ζητήματα στα οποία επικεντρωνόμαστε, για να αναφέρουμε μερικά. Η ΕγΜ στοχεύει επίσης στην αντιμετώπιση της ανεργίας, της επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης, αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το νερό και τα συστήματα αποχέτευσης , της κλιματικής αλλαγής, της αποσταθεροποίησης των υποδομών υγείας και της διασταυρούμενης μόλυνσης των οικοσυστημάτων στη φάση της ανάκαμψης», είπε.

Ο ΓΓ της ΕγΜ ανέφερε πως παρόλο που αυτές οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κυρίως μεταξύ εμπειρογνωμόνων και κυβερνήσεων, θα ξεκινήσει, τις προσεχείς βδομάδες, μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες της Ένωσης για να σταλεί ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα, ένα μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης για όλους τους πολίτες μας.

Ο κ. Kamel είπε ότι παρόλο που η πανδημία μονοπωλεί τώρα τα πρωτοσέλιδα, η κλιματική αλλαγή είναι εκεί και εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη. Υποστήριξε ότι λόγω της έλλειψης μιας παγκόσμιας συντονισμένης αντίδρασης, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περισσότερες πιέσεις με τη μορφή ακραίων καιρικών φαινομένων ή και άλλων μολυσματικών επιδημιών.

«Υπάρχουν σαφή διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από αυτήν την κρίση και μπορούν να λειτουργήσουν ως οδηγός τώρα και στο μέλλον. Μεταξύ αυτών, δύο συγκεκριμένα μαθήματα έχουν εξαχθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας: η σημασία της ενότητας τόσο στη δέσμευση όσο και στην καθοδήγηση σε λύσεις βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα. Έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος, καθώς η ΕγΜ παρέχει πρώτα το πεδίο για εξεύρεση συμφωνίας και στη συνέχεια για δράση σε ότι αφορά τις πλέον πιεστικές περιβαλλοντικές προτεραιότητες της περιοχής με ολοκληρωμένες, μακροπρόθεσμες στρατηγικές», υπογράμμισε.

Ο ΓΓ της ΕγΜ επεσήμανε ότι η πρώτη επιστημονική έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου που αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της Ένωσης, δείχνει ότι περίπου το 94% των πρωτογενών και δευτερογενών εκπομπών ρύπων προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και ειδικότερα από τις επιλογές μας σχετικά με τους τρόπους θέρμανσης, τις μεταφορές, τις πηγές ενέργειας, τη βαριά βιομηχανία και την γεωργική παραγωγή.

«Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ανθεκτικές κοινωνίες μετά την πανδημία, πρέπει να επιτύχουμε μια ισχυρή δημοσιονομική στήριξη για πράσινες επενδύσεις – αποϋλοποίηση, ψηφιοποίηση, ενεργειακή απόδοση – ξεκινώντας από τις πλέον πληγείσες και μολυσμένες περιοχές οι οποίες βρίσκονται δυσανάλογα στις λιγότερο εύπορες κοινότητες. Με λίγα λόγια, η ανθεκτικότητα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε δράσης που αναλαμβάνουμε από τώρα και στο εξής», υπογράμμισε.

Ο κ. Kamel είπε στο KYΠΕ ότι η ευρωμεσογειακή περιφέρεια πρέπει να οικοδομήσει μια αναπτυξιακή στρατηγική βασισμένη στην προώθηση των τοπικών, περιφερειακών και κυκλικών οικονομιών, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν ως κινητήρες ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμη, δίκαια κατανεμημένη αλλά θα εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστική και θα έχει στο επίκεντρό της την ισότητα των φύλων και των νέων.

Αναφέρθηκε επίσης στην 25ετή επέτειο από τη Διαδικασία της Βαρκελώνης, με στόχο την ενίσχυση των ευρωμεσογειακών σχέσεων. Τόνισε ότι η αναγνώριση πως οι στενότεροι δεσμοί ήταν προς το συμφέρον όλων οδήγησε στη δημιουργία αργότερα της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Η επέτειος φέτος εορτάζεται σε μια περίοδο μεγάλης αναταραχής για την περιοχή, ανέφερε. «Αυτό το έτος πρέπει να είναι έτος διαλόγου όταν θα διοργανώνουμε τις συναντήσεις μας για συζήτηση των προτεραιοτήτων μας και πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή μας, με ένα αποφασιστικό όραμα που καθοδηγείται από τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης 2030», είπε.

Διαβάστε επίσης:
Κέρδη €108 εκατ. για την Ελληνική Τράπεζα το 2019

Αν και αναγνωρίζει ότι είναι πολύ νωρίς για μια διεξοδική αξιολόγηση των επιπτώσεων της COVID-19, είναι προφανές ότι η κρίση θα προκαλέσει περιβαλλοντική, ανθρώπινη, κοινωνική και οικονομική δυσχέρεια. «Υπάρχουν βασικοί τομείς όπως ο τουρισμός ή οι θαλάσσιες μεταφορές που επηρεάζονται τρομερά. Ωστόσο, έχουμε την ευκαιρία, όχι μόνο να επανεξετάσουμε, αλλά να εφαρμόσουμε νέα μοντέλα ανάπτυξης και να διασφαλίσουμε ότι η μετά την πανδημία ανάπτυξη, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με ένα νέο οικονομικό μοντέλο, όπως το οραματιστήκαμε, όπου η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η κυκλική οικονομία βρίσκονται στο επίκεντρο», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ