Η ΑΤΗΚ στην Deutsche Telekom…

 


Διαβάστε επίσης: Nέα αύξηση στην αμόλυβδη-Να ΄τανε το κάτουρο βενζίνη! (pics)


Του Φάνη Μακρίδη 

Όπως και να ΄χει, αφήνω την ανούσια πάρλα και μπαίνω στο ψητό.

Απ΄ αυτό το πρώτο –έστω πολύ μικρό- δείγμα κράτησα ένα θετικό και ένα αρνητικό…

Το θετικό είναι η παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν αναφέρομαι μόνο στο «ηγετικό στήσιμό» του, αλλά και το περιεχόμενο των τοποθετήσεών του. Σωστές κουβέντες, δυνατές, από τον νέο Πρόεδρο. Κι αυτή η ιστορία με τον κώδικα δεοντολογίας μου άρεσε (μένει βέβαια να δούμε –κι αυτό είναι το πιο σημαντικό- σε ποιον βαθμό θα γίνουν πράξεις τα λόγια). Κέρδισε τις εντυπώσεις…

Το αρνητικό είναι οι πρώτες δηλώσεις περί ιδιωτικοποιήσεων από τον νέο Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή. Αναγνωρισμένος ο άνθρωπος και αυθεντία στον τομέα του, λένε οι ειδικοί. Ήταν κι επιτυχημένος επί προεδρίας του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου… Όμως, η αξία του δεν με παρασύρει.

Οι ξεκάθαρες του δηλώσεις περί ενδεχομένου ιδιωτικοποίησης της ΑΤΗΚ, μου προκαλούν δυσαρέσκεια. Δεν μπορώ να αντικρίσω με θετικό φακό μια τέτοια πιθανότητα.

Διαβάστε: Βόμβα Σαρρή: Πιο εύκολα ιδιωτικοποιείται η Cyta (vid)

Δεν λέω, οικονομικά μπορεί να είναι σωστή η κίνηση. Είναι σωστή, όμως, από εθνικής πλευράς; 

Γίνεται να δίνεις την ευκαιρία στον ξένο να παίρνει τον έλεγχο των τηλεπικοινωνιών σου; Οι τηλεπικοινωνίες στην εποχή μας είναι το Α και το Ω. Όποιος έχει τον έλεγχο σ΄ αυτό τον τομέα σε μια χώρα, είναι και σε θέση να αποσπά, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, σημαντικές πληροφορίες γι΄ αυτήν. Μέσω τηλεπικοινωνιών ο ξένος μπορεί να μάθει τα μυστικά σου.

Σημειώστε πως στην Ελλάδα την… πάτησαν. Η Deutsche Telekom ελέγχει τον ΟΤΕ και πολύς κόσμος ακόμη φωνάζει. Έντονα κι όχι άδικα όπως λέει η φτωχή μου λογική.

Αρκεί και μόνο η παράθεση ενός αποσπάσματος από ρεπορτάζ της ιστοσελίδας defencenet.gr για να σχηματίσει κανείς εικόνα για την κατάσταση: «’Μέσα στη νύχτα’ οι Γερμανοί του ΟΤΕ (Deutsche Telekom) πούλησαν τον μοναδικό ελληνικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο και άφησαν την χώρα χωρίς ιδιόκτητες δορυφορικές επικοινωνίες και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά την κυπριακή Εθνοφρουρά, κυριολεκτικά στο έλεος των ξένων. Ο Hellas Sat, πουλήθηκε στην ArabSat κατά 99,05% έναντι 208 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΟΤΕ. Σε μία εποχή που οι δορυφορικές επικοινωνίες στο νέο πεδίο επιχειρήσεων της Α. Μεσογείου, που είναι το ο κρισιμότερος, ίσως, παράγων σε μία αναμέτρηση, η Ελλάδα χάνει τον έλεχο του μοναδικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου της! Οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν για πρώτη φορά αποκτήσει αυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες και δυνατότητα μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο από τον δορυφόρο στο ΕΘΚΕΠΙΧ. Δεν σημαίνει ότι τώρα θα πάψει να συμβαίνει αυτό, απλά  τώρα μπορεί την κρίσιμη ώρα να κοπεί το κύκλωμα “κατά λάθος” αφού θα ελέγχεται από ξένους (ποιος ξέρει ποιους, εμείς θα απορήσουμε αν από πίσω βρίσκονται και τουρκικά συμφέροντα)».

Πολύ φοβάμαι ότι η ζημιά από ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το οικονομικό κέρδος… Ποιος μου εγγυάται εμένα ότι η Deutsche Telekom δεν θα έρθει να αγοράσει τις τηλεπικοινωνίες μας και δεν θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της Γερμανίας σε βάρος της Κύπρου; Να θυμίσω ότι πρόσφατα ο Ερντογάν μιλούσε για Νότια Κύπρο (και όχι κυπριακή Δημοκρατία) ενώπιον της Μέρκελ, που δεν μπήκε καν στον κόπο να αποκαταστήσει την προσβολή που έγινε σε έναν ευρωπαϊκό εταίρο…

Διαβάστε: Το video με τον προκλητικό (για την Κύπρο) Ερντογάν & την απαθή Μέρκελ!