Έχει περιουσία πέραν των €50 εκάτ., αλλά του διέγραψαν $5,8!

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


  Του Φάνη Μακρίδη

Η ηγεσία της Τράπεζας στην οποία όφειλε το πιο πάνω ποσό, λοιπόν, έκρινε ότι αυτός ο άνθρωπος, που δεν ξέρει τι έχει, θα έπρεπε να απαλλαχθεί από τα 5,8 εκατομμύρια δολάρια που της χρωστούσε. Έτσι του διέγραψε το χρέος!

Πού τα θυμηθήκαμε όλα αυτά;

Χθες, μάθαμε ότι άνθρωποι σαν κι αυτόν, της ίδιας κοινωνικής επιφάνειας τουλάχιστον, απαλλάχθηκαν από την υποχρέωσή τους να ξοφλήσουν ένα δάνειο γιατί δεν ήταν δυνατόν να καταβάλουν τα λεφτά που όφειλαν (;;;).

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που γινόταν στην Τράπεζα Κύπρου. Ο τέως εκτελεστικός διευθυντής του συγκεκριμένου οικονομικού οργανισμού, Ανδρέας Ηλιάδης, μιλώντας χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής κι αναφερόμενος στις περιπτώσεις διαγραφών δανείων (σ.σ. η πιο πάνω περίπτωση αφορούσε άλλη τράπεζα) είπε το εξής αμίμητο: «Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονταν όταν δεν υπήρχε περίπτωση να εισπράξουμε».

Μάλιστα! Ωραία πράματα! Μιλάμε για κοινωνία με υψηλό βαθμό δικαιοσύνης. Ένας φίλος μου με ενημέρωσε ότι όταν ο παππούς του απεβίωσε, η τράπεζα φρόντισε να εισπράξει το χρέος από τον γιό του τελευταίου, τον πατέρα του φίλου μου δηλαδή… Σε τέτοιες περιπτώσεις, που πεθαίνει ένας άνθρωπος, ο οικονομικός οργανισμός βρίσκει τρόπο να εισπράξει. Σε περιπτώσεις που άνθρωποι με οικονομική επιφάνεια χρωστούν, απαλλάσσονται γιατί δεν μπορούν να ξοφλήσουν…

Χρειάζεται να πούμε κάτι για τον Ηλιάδη και για τον κάθε Ηλιάδη; Νομίζω πως όχι. Έχουμε βγάλει όλοι τα συμπεράσματά μας.

Γενικά, από τα λόγια όσων κατέθεσαν για την κατάντια της κυπριακής οικονομίας στην Ερευνητική Επιτροπή, σχηματίσαμε μια πολύ καλή εικόνα για τα οικονομικά εγκλήματα των πολιτικών και των τραπεζικών οργανισμών. Ακόμα και όταν δεν υπήρχαν στοιχεία που να τους “καίνε” κάποιοι δεν έπεισαν με τη στάση τους.

Ο Ηλιάδης, για παράδειγμα, όταν κλήθηκε να αιτιολογήσει τη διαγραφή χρεών ατόμων με κοινωνική επιφάνεια, «καθάρισε» με μια πρόταση: «Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονταν όταν δεν υπήρχε περίπτωση να εισπράξουμε». Επιπλέον, συμβουλευόταν συνεχώς το δικηγόρο του, ενώ κάποιες απαντήσεις του δεν ήταν ικανοποιητικές. «Δεν θυμάμαι ποιοι ήταν οι εγγυητές…» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε μια περίπτωση. Κάτσε ρε φίλε, δεν ήσουν ο πρώην ισχυρός ανήρ της τράπεζας; Δεν είχες έλεγχο; Τι σημαίνει “δεν θυμάμαι”;

Για να τελειώνουμε, αυτό που μένει να δούμε είναι αν η ατιμωρησία στην Κύπρο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα…