Εδώ ο κόσμος καίγεται και οι δικαστάδες…


 Διαβάστε επίσης: Δήλωση-βόμβα Κληρίδη: Παιδιά πεινάνε και οι δικαστές θέλουν αύξηση και…Η ΑΤΗΚ στην Deutsche Telekom…


Του Φάνη Μακρίδη

Μπορεί να μην το είπε έτσι ακριβώς ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης, αλλά υποθέτω πως αυτό ακριβώς εννοούσε απευθυνόμενος προς τους δικαστές που προσέφυγαν στο Ανώτατο για τη μείωση των μισθών τους…

Και πολύ καλά έκανε! (Παρένθεση: Η πλάκα είναι ότι σ’ αυτό τον τόπο ηρωοποιείται όποιος λέει και πράττει το αυτονόητο, ενώ ο νορμάλ είναι αυτός που κάνει τον κινέζο και σφυρίζει αδιάφορα).

Ο Πέτρος Κληρίδης εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα. Προσγείωσε τους δικαστάδες που έχουν το θράσος να διεκδικούν χρήμα σε μια περίοδο που -όπως πολύ σωστά είπε ο Κληρίδης- παιδάκια πάνε πεινασμένα στα σχολεία και ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι στη γύρα για να αποφύγει το κράτος τη χρεωκοπία…

Δεν ήταν μόνο αυτό το επιχείρημα του Κληρίδη. Η αγόρευσή του ήταν τεκμηριωμένη. Κατηγόρησε τους δικαστές πως με την απόφασή τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη έπληξαν ανεπανόρθωτα το γόητρο της δικαιοσύνης στην Κύπρο. Και αυτή του τη θέση τη στήριξε με ένα δυνατό επιχείρημα. Εξήγησε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αντικειμενική αμεροληψία όταν εννέα δικαστές βρίσκονται αντιμέτωποι με το σύνολο της δικαστικής εξουσίας». Συνέχισε με ένα παράδειγμα, αφού στη συνέχεια αναφέρθηκε σε παρόμοια υπόθεση που είχε προκύψει στη Μεγάλη Βρετανία και στην οποία –όπως είπε- το Ανώτατο δικαστήριο της χώρας, άφησε την υπόθεση για έντεκα χρόνια μέχρι να συγκροτηθεί δικαστήριο, το οποίο θα είχε την αντικειμενική αμεροληψία για να εκδικάσει…

Ίσως η πιο δυνατή κουβέντα του, όμως, να ήταν αυτή που δανείστηκε από την ιστορία του Ελληνισμού. Χρησιμοποίησε μια αναφορά του Ιωάννη Καποδίστρια. Ο τελευταίος είπε το εξής αμίμητο: ότι ντρέπεται να ηχήσει και τον τελευταίο οβολό όταν η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης.

Ωραίος ο Κληρίδης. Και μακάρι να σκέφτονταν όλοι με αυτό τον τρόπο…