Απ’ το σχολείο στο Προεδρικό Μέγαρο… (pics)


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Η Εθνική Φρουρά, με επικεφαλής Ελλαδίτες αξιωματικούς και κατ’ εντολήν της χούντας των Αθηνών, εκδήλωσε στρατιωτικό Πραξικόπημα με σκοπό την ανατροπή και – πιθανότατα – τη φυσική εξόντωση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Στις 8.15 π.μ., τα πρώτα τεθωρακισμένα άρχισαν να βγαίνουν από τη βάση τους, με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο. 

Την ώρα εκδήλωσης του Πραξικοπήματος, ο Μακάριος δεχόταν μια ομάδα ελληνοπαίδων από την Αίγυπτο. Τα παιδιά αυτά ήταν, όλα κυπριακής καταγωγής, ήταν φίλοι και συμμαθητές του γράφοντος. Τα φιλοξενούσε η Κυπριακή Δημοκρατία και πολλά απ’ αυτά πατούσαν το χώμα της ιδιαίτερης πατρίδας τους για πρώτη φορά. Όπως είναι φυσικό, όλοι τους έχουν χαραγμένη στην ψυχή τους αυτή την πικρή εμπειρία. Κάποιο από τα παιδιά άκουσε τους πυροβολισμούς, αλλά ο Μακάριος τα καθησύχασε. Όταν τα πυρά πύκνωσαν και το Προεδρικό Μέγαρο άρχισε να κανονιοβολείται από τα τεθωρακισμένα της Εθνικής Φρουράς, ο Μακάριος, αφού προστάτευσε πρώτα τους μικρούς του επισκέπτες, στη συνέχεια διέφυγε από τη μοναδική αφύλακτη δίοδο, που υπήρχε στα δυτικά του Προεδρικού Μεγάρου. 

Τα αδέλφια Μάρκος και Μαίρη Σκίτσα, Παναγιώτης, Λάμπης και Τάκης Χριστοδούλου, Σοφία και Μαίρη Χινδή, Γιώργος Μηνά και ορισμένα άλλα των οποίων τα ονόματα δεν θυμάμαι, συνολικά 30 μαθητές και μαθήτριες, μέλη της Ο.Χ.Α.Ν. (Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων) της Αιγύπτου, συνοδευόμενα από τον αείμνηστο Γιώργο Βαλλά και έναν ιερέα, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία κι ευτυχώς κατόρθωσαν να διασωθούν.

Κατ’ αρχήν είπαμε στον συνομιλητή μας ότι υπάρχουν ορισμένοι στη Κύπρο που αμφισβητούν ακόμα και την επίθεση κατά του Προεδρικού από τους πραξικοπηματίες. Έμεινε έκπληκτος: «δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν συμπατριώτες μου που το αμφισβητούν» Του ζητήσαμε να μας περιγράψει αυτή του την εμπειρία, αν και από τότε έχουν περάσει 40 ολόκληρα χρόνια.  «Έπρεπε να είμαστε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 08.00 το πρωί για να συναντήσουμε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Μας υποδέχθηκε και βρεθήκαμε σε μια μεγάλη αίθουσα. Αφού μας χαιρέτησε και μας είπε λίγα λόγια κι ενώ ο συνοδός μας Γιώργος Βαλλάς ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ένα σύντομο λόγο που είχε ετοιμάσει, ξαφνικά στις 08.15 περίπου ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη. Σχεδόν ταυτόχρονα ένας φρουρός μπήκε στην αίθουσα και είπε: Μακαριώτατε μας πυροβολούν απ’ όλα τα μέρη. Έπεσε πανικός στην αίθουσα, πολλά παιδιά έκλαιγαν και αμέσως μας οδήγησαν σ’ ένα φαρδύ διάδρομο μαζί και ο Αρχιεπίσκοπος. Μείναμε αρκετή ώρα και ξαφνικά άνοιξε μια πόρτα, μπήκε μέσα ο Μακάριος κι έφυγε. Οι υπόλοιποι μείναμε εκεί κι πολύ γρήγορα μπήκαν οι πραξικοπηματίες στο Προεδρικό. Ένας από τους φρουρούς του Αρχιεπισκόπου που ήταν μαζί μας είχε πέσει μπρούμυτα και πυροβολούσε όποιον προσπαθούσε να μπει στον συγκεκριμένο διάδρομο.  

Ξαφνικά εμφανίζεται ένας πανύψηλος αξιωματικός από τους πραξικοπηματίες φωνάζοντας ΕΟΚΑ Β’ και απειλώντας ότι θα μας πυροβολήσει. Αρχίσαμε να φωνάζουμε ότι είμαστε μαθητές από την Αίγυπτο και πως είχαμε έρθει επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Αφού πέρασαν περίπου 10 λεπτά μας οδήγησαν εκτός Προεδρικού, με την εντολή να πάμε σε συγκεκριμένο σημείο που μας υπέδειξαν και να πέσουμε μπρούμυτα. Στο μεταξύ η ανταλλαγή πυρών μεταξύ της φρουράς του Προεδρικού και των πραξικοπηματιών συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, με τις σφαίρες να σφυρίζουν κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια μας. Χρόνια μετά όταν το ξανασκέφτομαι, μου θυμίζει πολεμικές ταινίες που βλέπουμε σε κινηματογραφικές ταινίες και το σίγουρο είναι ότι τελικά είμαστε πολύ τυχεροί. Το λέω αυτό γιατί βγαίνοντας από το Προεδρικό, είδαμε τη δεξιά πλευρά του κτηρίου τυλιγμένη στις φλόγες, οι τοίχοι γεμάτοι τρύπες από σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, αλλά και αρκετούς νεκρούς στον προαύλιο χώρο». 

Καταλήγοντας την περιγραφή του ο μαθητής τότε Μάρκος Σκίτσας είπε στην»24»: « Η ομηρία μας έληξε στις 5 το απόγευμα όταν μεταφερθήκαμε με 2 λεωφορεία σε αστυνομικό σταθμό της Λευκωσίας, όπου αστυνομικοί και αξιωματικοί του στρατού μας έκαναν διάφορες ερωτήσεις, λες και γνωρίζαμε πρόσωπα και πράγματα… Βέβαια τα σημάδια απ’ αυτή την πικρή μας εμπειρία δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ από τη μνήμη όσων το ζήσαμε. Σαράντα χρόνια μετά μένει κυρίως η πίκρα για το εγκληματικό Πραξικόπημα και την Εισβολή της Τουρκίας λίγες μέρες αργότερα. Δημιούργησε απίστευτες εικόνες εμφύλιου σπαραγμού, προκάλεσε άγριες αδελφοκτόνες μάχες στο κέντρο μίας ζωντανής πρωτεύουσας, γέμισε τα νοσοκομεία από νεκρούς και τραυματίες, άδειασε την ψυχή της Κύπρου και η δική μας από την ελπίδα».

– Το 24h.com.cy και το weekend Edition του news247.gr ενώνουν αυτό το Σαββατοκύριακο τις δυνάμεις τους σε ένα εκτενές αφιέρωμα με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.