Από πολλαπλές συντάξεις σε φιλοδωρήματα αξιωματούχων – Οι παρανομίες που γίνονταν και … οι αλλαγές που έρχονται στα ποσά

Αντισυνταγματικό να παίρνει αξιωματούχος και μισθό και σύνταξη, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Μάριος Πετρίδης , Εκπρόσωπος Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε στα νομοσχέδια που αφορούν την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων πολιτειακών αξιωματούχων και βουλευτών

«Είναι παράνομο να παίρνεις μισθό και σύνταξη. Αυτό δεν θα το αποφασίσει η Βουλή αλλά άλλοι πως θα κινηθούν για να άρουν την παρανομία.

Το Γενικό Λογιστήριο συνεχίζει κατά παράβαση ρητών προνοιών του νόμου να καταβάλει και μισθό και συντάξεις σε νυν αξιωματούχους, που είχαν πριν υπηρετήσει και κάπου αλλού» .

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα ωφελήματα τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Προέδρου της Βουλής.

«Σήμερα κάποιος που υπηρετεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας παίρνει σύνταξη 85000 το χρόνο και 400χιλιάδες ως εφάπαξ ποσό. Με αυτό το προσχέδιο του νομοσχεδίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα αποχωρήσει μετά την πρώτη θητεία θα λάβει εφάπαξ 426.000 χωρίς δικαίωμα σύνταξης. Αν αποχωρήσει μετά από δυο θητείες αποκτά δικαίωμα και για δεύτερο φιλοδώρημα, συνεπώς το φιλοδώρημα θα αγγίξει τις 852χιλιάδες ευρώ» .

Στην περίπτωση του Προέδρου της Βουλής το αντίστοιχο ποσό σύνταξης είναι 67.000 και εφάπαξ 315χιλιάδες για την πρώτη θητεία, ενώ για την δεύτερη θητεία το εφάπαξ αγγίζει τις 680χιλιάδες χωρίς δικαίωμα σύνταξης.

Όπως τόνισε ο κ.Πετρίδης, οι ρυθμίσεις αν περάσουν με ψήφιση από τη Βουλή, θα ισχύουν από εδώ και πέρα και όχι για τους προηγούμενους που ήδη έχουν “κατοχυρώσει” αυτά τα ωφελήματα.

Πέραν της αντικατάστασης των πολλαπλών συντάξεων με φιλοδώρημα, αλλάζει ακόμη και το όριο ηλικίας των προνομιούχων, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι πολιτειακοί αξιωματούχοι θα λαμβάνουν πλέον σύνταξη στα 65 αντί στα 60.

Αξίζει να αναφερθεί ότι θεωρείται αντισυνταγματική, η μετάθεση της σύνταξης από το 60έτη στα 65έτη για όσους ήδη βρίσκονται στις υπηρεσίες.

Ο κ.Πετρίδης αναφέρθηκε για το τι ισχύει για του Υπουργούς, Βουλευτές αλλά και τα ποσά που δίνονται ως επίδομα Γραμματέα.

 Δείτε το βίντεο:

tothema