Από εξονυχιστικό έλεγχο οι υποψήφιοι για τα ΔΣ των ημικρατικών

Του Παναγιώτη Χατζηαποστόλου

Η σχετική πρόταση νόμου θα κατατεθεί αύριο στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αναμένεται να προχωρήσει στην ψήφιση της. Όπως πληροφορούμαστε, τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναμένεται να καταθέσουν και τροπολογίες, παρά το γεγονός ότι η επιτροπή Νομικών της Βουλής, κατέληξε σήμερα στο τελικό κείμενο της εν λόγω πρότασης. Ανάμεσα στις τροπολογίες, συμπεριλαμβάνεται και αυτή του βουλευτή Γιώργου Περδίκη ο οποίος θα καταθέσει τροπολογία, με στόχο την αποκομματικοποίηση των ημικρατικών, όπως προνοεί και απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθώς την απαγόρευση διορισμών στελεχών κομμάτων και της υποβολής καταλόγου υποψηφίων από τα κόμματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, μετά και την αυριανή συνεδρία του νομοθετικού σώματος, πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να προβεί σε νέους διορισμούς.  Σύμφωνα με τον νόμο έχει δικαίωμα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα κριτήρια
Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της πρότασης, οι υποψήφιοι προς διορισμό πρέπει να έχουν ακέραιο χαρακτήρα. Σημαντικός όρος, είναι η κατάλληλη μόρφωση σχετική με τον ημικρατικό οργανισμό, επαγγελματική κατάρτιση και εμπειρίες.

Θα αποκλείονται ενδιαφερόμενοι οι οποίοι:
•    υπηρέτησαν μέχρι δύο θητείες ή 45 μήνες.
•    είναι πέραν των 65 ετών.
•    δεν εκπλήρωσαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
•    καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.
•    βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης
•    εκτός και όσοι διετέλεσαν Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές, στους ημικρατικούς οργανισμούς τα τελευταία επτά χρόνια.
•    κατέχουν αξίωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση
•    Εκτός κριτηρίων διορισμού και άτομα που δεν υπηρέτησαν την στρατιωτική τους θητεία. Εκτός και αν η απαλλαγή έγινε για λόγους υγείας, οι οποίοι δεν εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η διαδικασία επιλογής

Διαδικαστικά κάθε πολίτης που επιθυμεί διορισμό, πρέπει να καταθέσει το βιογραφικό του σημείωμα, στον αρμόδιο υπουργό για κάθε ημικρατικό. Ακολούθως ο κάθε υπουργός θα καταθέτει, έπειτα από τη σχετική αξιολόγηση, ένα μικρότερο κατάλογο στο Υπουργικό Συμβούλιο για το οποίο θα προβαίνει στους διορισμούς. Εν συνεχεία, τα βιογραφικά των ατόμων που θα επιλεγούν από το Υπουργικό Συμβούλιο,  θα κατατίθενται για ενημέρωση στην Βουλή. Να σημειώσουμε πως το σώμα δεν θα έχει δικαίωμα αποκλεισμού ατόμων παρά μόνο την πολιτική εξουσία ελέγχου των ατόμων αυτών.
Στην πρόταση νόμου συμπεριλαμβάνεται και η ετοιμασία κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος θα ψηφιστεί και από την Βουλή, ενώ κατά τον επικείμενο διορισμό συμβούλων ημικρατικών οργανισμών, δεν θα ισχύει η πρόνοια για τα βιογραφικά σημειώματα και η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την υφιστάμενη πρακτική.