Απόλυση «προέδρου» και επ’ αόριστον απεργία στην «αρχή ηλεκτρισμού» στα κατεχόμενα

Τετελεσμένο γεγονός φέρει να είναι, σήμερα, η εφημερίδα Κίπρις ποστασί τις χθεσινές πληροφορίες ότι ο «πρόεδρος» της «αρχής ηλεκτρισμού», Αχμέτ Χιουντάογλου εκδιώχθηκε από τη θέση του με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» την περασμένη Τρίτη και ως αιτία απόλυσης, αναφέρει την υπογραφή από μέρους του Χιουντάογλου της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων χωρίς προηγουμένως να διαβουλευθεί με την «κυβέρνηση» (σσ: η «αρχή» είναι «ημικρατικός οργανισμός» που υπάγεται στο «υπουργείο ενέργειας και οικονομίας»).

Σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί οι συλλογικές συμβάσεις προνοούν αύξηση μισθού γενικά αλλά και για όσους προσλήφθηκαν στην «αρχή» το 2011 και μετά, πράγμα που ενόχλησε την «κυβέρνηση». Ο Αχμέτ Χιουντάογλου φέρεται να ήταν σε διάσταση απόψεων με την τετρακομματική «κυβέρνηση» και για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της «αρχής» που περιλαμβάνεται στο πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους για τις μεταρρυθμίσεις.

Η αντίδραση των εργαζομένων ήταν να ανακοινώσει σήμερα ο πρόεδρος της συντεχνίας τους El Sen, Κουμπιλάι Οζκιράτς ότι κατέρχονται από την Δευτέρα σε επ’ αόριστον απεργία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ντεταί, η ηγεσία της συντεχνίας αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση με τον «υπουργό οικονομίας και ενέργειας», Οζντίλ Ναμί αλλά και τον «πρωθυπουργό», Τουφάν Ερχιουρμάν ο οποίος επέστρεψε από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με την Ντεταί, στην συνάντηση που ο κ. Ερχιουρμάν είχε με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι χτες στην Άγκυρα συζήτησαν το θέμα της εφαρμογής του οικονομικού πρωτοκόλλου όπου το πιο περίπλοκο ζήτημα είναι η ιδιωτικοποίηση της «αρχής ηλεκτρισμού». Αναφέρεται επίσης ότι ήταν μετά το τέλος αυτής της συνάντησης που σε τ/κ ΜΜΕ άρχισαν να εμφανίζονται οι πληροφορίες ότι ο Χιουντάογλου απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του.

Η Ντεταί γράφει επίσης ότι μεταξύ της «κυβέρνησης» και της Άγκυρας υπάρχει κρίση όσον αφορά το οικονομικό πρωτόκολλο κυρίως λόγω της «αρχής ηλεκτρισμού». Υπενθυμίζεται ότι νέο οικονομικό πρωτόκολλο αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα για το τρέχον έτος και τα επόμενα δύο (2019-2021). Η Άγκυρα επιμένει όπως στο πρωτόκολλο υπάρχει ρητή αναφορά στην ιδιωτικοποίηση της «αρχής».

Σύμφωνα με την Ντετάι, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι αποφάσεις που έχει λάβει το «διοικητικό συμβούλιο» της «αρχής» για επενδύσεις και δημόσιους διαγωνισμούς. Η Άγκυρα θέλει η ιδιωτικοποίηση να γίνει επιμέρους με διαχωρισμό και όχι μονομιάς. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στο «κυβερνητικό» πρόγραμμα και αυτό αποτελεί πρόβλημα για τους τέσσερις «συγκυβερνώντες».

Μια από τις αποφάσεις του «διοικητικού συμβουλίου» αφορούσε την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια 4 σταθμών/μηχανών τύπου LNG τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ