Αποτελέσματα:Ανάρμοστο και το «ξεδόντιασμα» του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή – Αποκαλυπτικές πληροφορίες της Cyprus Times

Αποκαλυπτικές πληροφορίες της Cyprus Times – Ανάρμοστο και το «ξεδόντιασμα» του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή

Του Μανώλη Καλατζή

Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, έχουν ετοιμάσει αριθμό φακέλων, με υποθέσεις, οι οποίες, κατά την εκτίμηση τους στοιχειοθετούν την ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή, ώστε να δικαιολογείται η παύση του.

Κάθε φάκελος περιέχει στοιχεία, για χειρισμούς και τοποθετήσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που καταδεικνύουν –πάντα κατά την εκτίμηση των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας–εκτροπή από τις συνταγματικές του αρμοδιότητες, υπέρβαση και κατάχρηση εξουσίας, εκφοβισμό, κακόβουλη διαρροή πληροφοριών, επιλεκτικές έρευνες και παρεμπόδιση αξιωματούχων και λειτουργών του Δημοσίου στην επιτέλεση του έργου τους. Όλα αυτά όπως θα υποστηρίξουν στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο συνιστούν ανάρμοστη συμπεριφορά, χωρίς να αποκλείουν και τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε δεν υπάρχει πρόθεση έγερσης θεμάτων για ποινικές ευθύνες, στο παρόν στάδιο. Ένα μέρος των στοιχείων που θα παρουσιαστούν αφορούν και τον τρόπο συμπεριφοράς του Γενικού Ελεγκτή έναντι του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή Κυριάκου Κυριάκου, ο οποίος έχει καταστεί ουσιαστικά «ανύπαρκτος».

Ο Βοηθός του Βοηθού… ο Οδυσσέας

Η επιμονή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στη χρήση του τίτλου «Βοηθός Γενικού Ελεγκτή», αντί για «Βοηθός Γενικός Ελεγκτής», θεωρείται ως άρνηση εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και μάλιστα σε προσφυγή που είχε κάνει ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε προκαλέσει μία από τις πολλές θεσμικές κρίσεις, για τον τίτλο του Κυριάκου Κυριάκου. Αφορμή υπήρξε εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών που αναφερόταν σε «Βοηθό Γενικό Ελεγκτή». Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε ισχυριστεί ότι η εγκύκλιος ήταν άκυρη, και χωρίς οποιοδήποτε νομικό αποτέλεσμα, διαπιστώνοντας μάλιστα ακόμα και συνταγματική εκτροπή! Ο Γενικός Ελεγκτής προσέφυγε στο Δικαστήριο τόσο εναντίον του Υπουργείου Οικονομικών όσο και εναντίον της Βουλής που είχε υιοθετήσει την εγκύκλιο και εισέπραξε μια μεγαλοπρεπή ήττα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία πληρώθηκε από τους φορολογούμενους.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή του Γενικού Ελεγκτή, επισημαίνοντας πως ουσιαστικά δεν είχε λόγο να αντιδρά καθώς δεν επηρεάζονται οι εξουσίες του, όπως και αν ονομάζεται ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής.

Είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρχε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου από το 1983 (Υπόθεση Γεωργίου) με την οποία είχε ξεκαθαρίσει ότι ο τίτλος «Βοηθός Γενικός Ελεγκτής» είναι νόμιμος και κατάλληλος. Μετά την απόρριψη των προσφυγών του Γενικού Ελεγκτή, προχώρησε σε αφαίρεση καθηκόντων από τον Κυριάκο Κυριάκου.

Τον εξαφάνισε

Παρά το ότι η θέση του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, είναι Συνταγματικώς κατοχυρωμένη, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σχεδόν την έχει καταργήσει, συγκεντρώνοντας στο πρόσωπο του όλες τις εξουσίες. Στον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή έχουν ανατεθεί καθήκοντα απλού Λειτουργού και η συμπεριφορά αυτή συνιστά παραβίαση των άρθρων 116.1, 116.2 και 117.1 του Συντάγματος, που καθορίζουν τις αρμοδιότητες του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή. Επίσης η συμπεριφορά αυτή συνιστά και διασπάθιση δημόσιου χρήματος καθώς ο μισθός που λαμβάνει ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής δεν δικαιολογείται από τα ελάχιστα καθήκοντα που του έχει επιτρέψει να εκτελεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Επίσης ο Γενικός Ελεγκτής δεν δέχεται να τον αναπληρώνει ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής όταν ο ίδιος απουσιάζει ή όταν έχει κάποιο κώλυμα.

Αυτή η συμπεριφορά παραβιάζει το άρθρο 117.2 του Συντάγματος, αλλά και τα άρθρα 16.1 και 17 του Νόμου Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου. Ταυτόχρονα παραβιάζει και τον διεθνή Κώδικα  Δεοντολογίας των Ελεγκτών.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν εγκρίνει και έχει απαγορεύσει στο Κυριάκο Κυριάκου να υπογράφει και να αποστέλλει υπηρεσιακές επιστολές. Κατά την άποψη του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο Κυριάκος Κυριάκου θα πρέπει να υπογράφει με την επισήμανση «για Γενικό Ελεγκτή». Επίσης αυτή η συμπεριφορά παραβιάζει το άρθρο 116.3 του Συντάγματος στο οποίο περιγράφεται η θεσμική υπόσταση του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή.

Πέραν όλων αυτών ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απαγορεύει στον Κυριάκο Κυριάκου να εμφανιστεί στα ΜΜΕ, μη αναγνωρίζοντας του το δικαίωμα να εκπροσωπεί την Ελεγκτική Υπηρεσία. Η στάση αυτή παραβιάζει τόσο την ανεξαρτησία του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή που προβλέπεται από το Σύνταγμα, αλλά και την ελευθερία έκφρασης.

Στον Κυριάκο Κυριάκου με οδηγίες του Οδυσσέα Μιχαηλίδη έχει απαγορευτεί η πρόσβαση σε όλους τους φακέλους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε αυτούς που έχουν πρόσβαση όλοι οι Λειτουργοί. Και σε αυτή τη περίπτωση παραβιάζονται τα άρθρα 116.1, 116.2, 117.1 και 117.2 του Συντάγματος.

Απαίτηση συμμόρφωσης… των άλλων

Σε αρκετές περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί πως ο Γενικός Ελεγκτής απαιτεί και μάλιστα μετ’ επιτάσεως την συμμόρφωση των πάντων με διεθνείς υποχρεώσεις, οδηγίες, δικές τους εκθέσεις κλπ ενώ ο ίδιος αφήνει τον εαυτό του εκτός.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, ήταν αυτό της έκθεσης για την εφεδρεία στην ΕΦ, στην οποία αποκάλυπτε άτομα που απέφευγαν να παρουσιαστούν, ενώ είχαν υποχρέωση. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος αν και επίσης είχε υποχρέωση, δεν παρουσιαζόταν ως έφεδρος!

Σε σχέση όμως με τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή, Κυριάκο Κυριάκου, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αγνόησε τις εισηγήσεις της μελέτης που έκαναν ξένοι εμπειρογνώμονες για την Ελεγκτική Υπηρεσία, οι οποίοι είχαν κληθεί την περίοδο του Μνημονίου.

Ενώ επέκρινε τα κυβερνητικά τμήματα που δεν εφάρμοζαν κάποιες από τις εισηγήσεις ο ίδιος δεν τις εφάρμοζε γιατί οι ξένοι εμπειρογνώμονες αναφέρονταν στον Συνταγματικό ρόλο και στα καθήκοντα του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή. Οι εμπειρογνώμονες, είχαν εισηγηθεί αύξηση των καθηκόντων του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και έκαναν επισημάνσεις για την αναγκαιότητα ελέγχου και ισορροπιών (checks and balances) στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Οι πολλές εκθέσεις

Ένα άλλο στοιχείο που έχει επισημανθεί, αφορά τις αποσπασματικές εκθέσεις που δημοσιοποιεί συνεχώς ο Γενικός Ελεγκτής και η διαβίβαση τους στη Βουλή. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ετοιμάζει μόνο μία γενική έκθεση ετησίως, την οποία παραδίδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος την διαβιβάζει στη Βουλή.

Αυτό συνέβαινε από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι που ο Οδυσσέας  Μιχαηλίδης αποφάσισε να ετοιμάζει εκθέσεις για κάθε θέμα και για κάθε υπηρεσία και να τις δημοσιοποιεί όποτε επιθυμεί. Αυτό δεν διαφωνεί κανένας ότι μπορεί να είναι θετικό στοιχείο αλλά δε παύει να παραβιάζει το Σύνταγμα. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι πολλές από τις εκθέσεις είναι στοχευμένες είτε ως προς το περιεχόμενο είτε ως προς το χρόνο που επιλέγει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης να τις δημοσιοποιήσει.

Το Σύνταγμα είναι σαφές και αναφέρει: «O Γενικός Ελεγκτής υποβάλλει ετησίως έκθεσιν επί της ασκήσεως των εν των παρόντι κεφαλαίω αναφερομένων υπηρεσιών και καθηκόντων αυτού, προς τον Πρόεδρον και τον Aντιπρόεδρον της Δημοκρατίας, οίτινες μεριμνώσι περί της καταθέσεως αυτής ενώπιον της Bουλής».