«Μπορεί και πρέπει να τερματιστεί η κατοχή» (vid)

 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μίλησε αποκλειστικά στη ΝΕΤ. Συγκεκριμένα, εκτίμησε ως θετικό το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και για την Ε.Ε. συνολικά. Είπε επίσης, ότι μπορεί και πρέπει να τερματιστεί η κατοχή.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου

«Θεωρώ θετικά τα αποτελέσματα της Συνόδου κα για τις χώρες του νότου αλλά και ευρύτερα για την Ένωση».

Η ένταξη της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης

«Εμείς πέφτουμε στην αγκαλιά του Μηχανισμού ένεκα της μεγάλης αν θέλετε αγοράς ομολόγων από τις κυπριακές τράπεζες του ελληνικού δημοσίου.  Κατά συνέπεια δεν έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη να ενταχθούμε στο Μηχανισμό λόγω δημοσιονομικού ελλείμματος ή δημόσιου χρέους».

Το Κυπριακό πρόβλημα

«Όσο υπάρχουν οι λαοί, η ελπίδα δεν πεθαίνει, φτάνει οι λαοί να ανασκουμπωθούν και να αγωνιστούν θέτοντας μπροστά τους εφικτούς στόχους αλλά αγωνιστικούς. Αυτή την περίοδο που αναλαμβάνουμε την Προεδρία, η τουρκική πλευρά αρνείται να συνομιλήσει μαζί μας. Θα συντηρηθεί η διαδικασία βέβαια και φρονώ ότι μάλλον μετά τις προεδρικές εκλογές θα αναληφθούν και νέες πρωτοβουλίες και από πλευράς μας και από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών για αναζωογόνηση της διαδικασίας. Πάντοτε θεωρώ ότι είναι δυνατό εάν αλλάξει ρότα, στάση το κυπριακό να λυθεί στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.  Μπορεί και πρέπει να τερματιστεί η κατοχή»

Κυπριακή προεδρία

«Εμείς θα ασκήσουμε τον ρόλο της προεδρίας ολόκληρης της Ένωσης. Δεν θα θέσουμε μπροστά το Κυπριακό για να εκμεταλλευτούμε ή να αξιοποιήσουμε την Κυπριακή Προεδρία.  Η Προεδρία είναι υποχρεωμένη να είναι ευρωπαϊκή.  Δεν πρόκειται να παραμελήσουμε όμως το Κυπριακό και τα θέματα που αφορούν την Κύπρο και την Ελλάδα μαζί και ξεχωριστά.»

Η συνάντηση Χριστόφια – Μέρκελ

«Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με την κ. Μέρκελ και να αναλύσω την κατάσταση και τα αδιέξοδα που υπάρχουν στο Κυπριακό και βεβαίως να υποδείξω τόσο την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και το κυνισμό με τον οποίο συμπεριφέρεται η τουρκική κυβέρνηση ένεκα της ανάληψης της Προεδρίας και της ανακάλυψης των υδρογονανθράκων.  Από την πλευρά της κ. Μέρκελ δεν υπήρξε μόνο κατανόηση αλλά και αλληλεγγύη».

Παρακολουθείστε απόσπασμα από την συνέντευξη του Δημήτρη Χριστόφια