Χαλαρώσεις στα μέτρα-Αυτές είναι οι σκέψεις τον επιδημιολόγων

Παρέμβαση όσον αφορά την αυριανή σύσκεψη των επιδημιολόγων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις αποφάσεις που έχουν κλειδώσει από τους επιδημιολόγους έκανε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του OMEGA, ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Νομίζω ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του απόψεις τις οποίες θα εκφράσουμε αύριο κατά τη συζήτηση με τον Πρόεδρο όπως γίνεται συνήθως και μετά οι αποφάσεις θα παρθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη. Είχαμε κάποια επικοινωνία μεταξύ μας και νομίζω ότι όλοι μας κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Με άλλα λόγια η επιδημιολογική εικόνα είναι τέτοια που να επιτρέπει κάποιες χαλαρώσεις , ποιες θα είναι αυτές οι χαλαρώσεις η έκταση τους και πως θα διασφαλίσουμε ότι η επιδημιολογική εικόνα την οποία βελτιώνουμε σιγά σιγά δεν θα έχει κάποια υποχώρηση και να μας δημιουργήσει προβλήματα και πισωγυρίσματα».

Όσον αφορά το λιανικό εμπόριο ο κ. Καραγιάννης σημείωσε: «Υπάρχει προηγούμενο εδώ πέρα. Οι χαλαρώσεις που έγιναν τον Μάϊο και τον Ιούνιο, τότε το λιανικό εμπόριο ήταν από τα πρώτα που είχε φιλελευθεροποιηθεί. Επομένως μάλλον προς τα εκεί κινούμαστε. Πόσο ευρύ θα είναι το άνοιγμα θα το δούμε αύριο διότι μπορεί να υπάρξουν επηρεασμοί από κάποιους. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πως θα προχωρήσει η συζήτηση και από το πώς θα αξιολογηθεί η παρούσα επιδημιολογική κατάσταση. Φυσικά θα ληφθούν υπόψιν οι εισηγήσεις όλων των Υπουργείων, διότι είναι οι αρμόδιοι Υπουργοί που θα πάρουν εν κατακλείδι της αποφάσεις».

Για την αποστολή των sms δήλωσε: Δεν γνωρίζω αν θα παραμείνουν ή αν θα φύγουν. Εκείνο που πρέπει να έχουμε υπόψιν, είναι ότι αν υπάρξει ευρύ άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, εγώ και δική μου άποψη είναι αυτή πρέπει να περιορίσουμε κάπως τις άσκοπές διακινήσεις. Επομένως, όσο πιο ευρύ το άνοιγμα τόσο μάλλον θα υπάρχει και κάποιος περιορισμός στις διακινήσεις».

Για τα σχολεία ο καθηγητής ανέφερε: «Θεωρώ ότι ίσως να επιστρέψουν κάποιες βαθμίδες όχι όλες διότι, δεν μπορούμε να ανοίξουμε και το λιανικό εμπόριο και όλα τα σχολεία ταυτοχρόνως διότι οι διακινήσεις θα είναι σε πολύ πολύ μεγάλο βαθμό και ο πειρασμός για συγκεντρώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερος».

Όσον αφορά το φάρμακο της κολχικίνης δήλωσε: «Αυτό ήταν γνωστό από το προηγούμενο κύμα. Ήταν τα πρώιμα αποτελέσματα ελληνικής μελέτης. Φαίνεται τώρα ότι έχει ολοκληρωθεί και άλλη μελέτη από άλλες ομάδες σε άλλες χώρες οι οποίες έχουν δείξει το ίδιο αποτέλεσμα. Επομένως μπαίνει ακόμη ένα φάρμακο στην φαρέτρα μας που συλλογικά φαίνεται ότι βελτιώνουν την κατάσταση των ασθενών και αποτρέπουν τη διασωλήνωση κάποιων από αυτών. Μάλλον είναι κάτι που θα επιληφθούμε ως επιδημιολογική ομάδα όσο το δυνατό πιο γρήγορα».