Χαραλαμπίδου: Βασικός ο ρόλος των κοινοβουλίων για καταπολέμηση διαφθοράς

Το σεμινάριο είχε θέμα το σύστημα κοινοβουλευτικής ακεραιότητας της Βρετανίας

Τα κοινοβούλια έχουν ή μπορούν να έχουν βασικό ρόλο στην προώθηση της διαφάνειας και στην καταπολέμηση της διαφθοράς, είπε η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και Ειδική Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε χαιρετισμό της χθες σε διαδικτυακό σεμινάριο της ΚΣ ΟΑΣΕ και του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR). Σημείωσε ακόμα ότι η δέσμευση για την τήρηση των θεμελιωδών αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας έχουν καίρια σημασία.

Το σεμινάριο είχε θέμα το σύστημα κοινοβουλευτικής ακεραιότητας της Βρετανίας και τα διδάγματα που έχουν αντληθεί διαμέσου της λειτουργίας του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε, επίσης, ότι τα κοινοβούλια αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας, αντιπροσωπεύοντας τη φωνή και τις προσδοκίες των πολιτών, οπότε θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο και να λειτουργούν σε ένα ισχυρό σύστημα ελέγχων και εξισορροπήσεων. Επεσήμανε ότι χωρίς ισχυρούς μηχανισμούς ακεραιότητας εντός των κοινοβουλίων, η εμπιστοσύνη των πολιτών μπορεί εύκολα να διαβρωθεί, υπονομεύοντας τα θεμέλια της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Η κ. Χαραλαμπίδου υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς εντός των κοινοβουλίων και η καλλιέργεια κουλτούρας ακεραιότητας, πέραν των απαραίτητων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, απαιτούν ύπαρξη κατάλληλων θεσμικών αντιβάρων και ενίσχυση της δημόσιας συμμετοχής.

Υπογράμμισε ακόμη τη σημαντική συνεισφορά της συνεργασίας με αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό και ανέφερε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως Ειδικής Αντιπροσώπου της ΚΣ ΟΑΣΕ, έχει αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια συνεργειών με την GRECO, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι κατά την παρούσα περίοδο όπου όλο και περισσότερα κοινοβούλια εισάγουν κώδικες δεοντολογίας για τα μέλη τους, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών αποτελεί σημαντική ευκαιρία την οποία τα εθνικά κοινοβούλια οφείλουν να αδράξουν, ώστε να είναι σε θέση να επικαιροποιούν τους κώδικές τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ