Χατζηγεωργίου: Η τετραμερής θα οδηγούσε σε αναβάθμιση κατεχομένων


Διαβάστε επίσης, “Ομήρου: Άπιαστο όνειρο για την Τουρκία η ένταξή της στην ΕΕ” και “Σε Μπαγίς και Λιλλήκα απάντησε ο Γ. Λουκαΐδης”.


Ο Εκπρόσωπος Τύπου του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά, πρόσθεσε ότι θέση του κ. Μαλά είναι η ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ και η προσήλωση στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αφού «κάθε αλληθώρισμα ένθεν και ένθεν αυτής της γραμμής μας οδηγεί στο δρόμο που θέλουμε να αποφύγουμε».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε σε σημερινές «δηλώσεις του κ. Μητσόπουλου που ήταν ασαφείς αλλά περιέργως ταυτόχρονα και πολύ δηλωτικές των πραγματικών προθέσεων». «Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση ότι ενόψει οικονομικών προβλημάτων, θα πρέπει να αναμένουμε την οικονομική μας ανάκαμψη και μετά να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε συζήτηση για το Κυπριακό. Αυτά είναι αστείες τοποθετήσεις, που ερμηνεύονται και εξηγούνται μόνο σε συσχετισμό με την προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη να καθησυχάσει ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ που ουσιαστικά τους λέει μην ανησυχείτε και δεν πρόκειται να ασχοληθώ με το Κυπριακό», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο επιτελείο του κ. Λιλλήκα, είπε ότι «ολοκληρώνει την εικόνα της σύγχυσης» και τον κάλεσε να αναφέρει κατά πόσον υποστηρίζει τη λύση που υποστηρίζει η ΕΔΕΚ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με το σωστό περιεχόμενο ή υποστηρίζει «μια τριζωνική ή πολυζωνική ομοσπονδία; Οφείλει επιτέλους να πει στον κόσμο τι υποστηρίζει και όχι τι δεν υποστηρίζει».

«Αν θέλουμε να γίνει κάτι στο Κυπριακό και αν θέλουμε να εμπλέξουμε περισσότερο την ΕΕ θα πρέπει να δούμε πού ακριβώς εστιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι αποφάσεις του Συμβουλίου. Ψηφίσματα και αποφάσεις που ζητούν άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και επιστροφή της Αμμοχώστου. Αν θέλουμε να γίνει κάτι, εάν θέλουμε πραγματικά οι ελπίδες μας για τη λύση να γίνουν πιο δυνατές από τις ανησυχίες μας, ιδού πού θα πρέπει να εστιάσουμε. Οι συνεχείς εσωτερικές συζητήσεις δεν οδηγούν σε αναπτέρωση των ελπίδων, αλλά μόνο στην αύξηση των ανησυχιών. Ο κ. Αναστασιάδης εκμηδενίζει τις ελπίδες και ο κ. Λιλλήκας ενισχύει τις ανησυχίες, μπορεί κάποιος να πει ότι ισχύει και το ανάποδο, δεν προσφέρουν όμως προοπτική», συνέχισε.

Ερωτηθείς πώς ο κ. Μαλάς, εάν εκλεγεί, θα ενισχύσει το ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό, είπε ότι πρέπει να εντοπιστούν τα στοιχεία εκείνα των ψηφισμάτων του ΕΚ και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «που θεωρούμε εμείς σημαντικό να προτάξουμε και μετά να αρχίσουν οι επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Κομισιόν», προσθέτοντας ότι «πρέπει οι εκπρόσωποι αυτών των Σωμάτων συν τη δική μας επιμονή να φέρουν ενώπιον της τουρκικής κυβέρνησης αυτές τις αποφάσεις». Ο κ. Χατζηγεωργίου μίλησε ακόμη και για ενισχυμένη παρακολούθηση των συνομιλιών από εκπρόσωπο της ΕΕ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μπαγίς, ο οποίος είπε ότι 17 από τα διαπραγματευτικά κεφάλαια της Τουρκίας είναι κλειστά για πολιτικούς λόγους, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι οι πολιτικοί λόγοι στους οποίους αναφέρεται και ο κ. Μπαγίς είναι κυρίως η κατοχή της Κύπρου και πρόσθεσε «εάν θέλει πραγματικά ένταξη, θα πρέπει να δουλέψει πρωτίστως για επίλυση του Κυπριακού. Δεν είναι με τον ανάποδο δρόμο δηλαδή να ενταχθεί (η Τουρκία στην ΕΕ) για να λυθεί (το Κυπριακό), αλλά πρέπει να λυθεί για να μπορέσει να ενταχθεί».

Πηγή ΚΥΠΕ