«Δεν θα ζητήσω την άδεια του Ακάρ για το Καστελλόριζο»

Στο Καστελλόριζο θα βρεθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη για το νέο έτος στο ακριτικό αυτό νησί. «Δεν πρόκειται να ζητήσω την άδεια του Ακάρ για να επισκεφθώ το Καστελλόριζο που βρίσκεται εντός της ελληνικής επικράτειας, όπως ο Χουλουσί Ακαρ δεν πρόκειται να μου ζητήσει εμένα την άδεια για να επισκεφθεί οποιοδήποτε μέρος της Τουρκίας», έλεγε τις προάλλες στους συνεργάτες ο υπουργός Άμυνας. Όπως παρατηρούν στο Πεντάγωνο, τελευταίως έχει γίνει έμμονη ιδέα στον Ακάρ η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και δεν σταματά κάθε μέρα να την αναφέρει ζητώντας μάλιστα και αναθεωρήσεις συνθηκών».

Στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας

Οι περισσότεροι ίσως να μην το γνωρίζουν αλλά στο γραφείο της Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει πλήθος… σημαιών. Υπάρχει η ελληνική σημαία, υπάρχουν και οι σημαίες που πρόσφεραν τα παιδιά από το Καστελλόριζο και τη Μεγίστη στην Πρόεδρο. Δεν υπάρχει όμως η σημαία της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Υπάρχει όμως τέτοια σημαία; Θα πείτε;

Η Προεδρία της Δημοκρατίας ουδέποτε είχε δική της σημαία. Ούτε λάβαρο. Απλούστατα αυτή την μπλε σημαία με το εθνόσημο στη μέση, που βλέπατε στην τηλεόραση, την είχε «εφεύρει» και την είχε τοποθετήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στο γραφείο του, ο προηγούμενος Προέδρος Προκόπης Παυλόπουλος. Στην αρχή την εμφάνιζε μόνον όταν είχε επισκέψεις από αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Εν συνεχεία έμεινε εκεί ως μόνιμο ντεκόρ του προεδρικού γραφείου, ωσάν η Προεδρία να είχε ανάγκη δικής της σημαίας, διαφορετικής από τη σημαία του κράτους. Αυτά μου είπαν αρμοδίως και αυτά σας μετέφερα. Ωστόσο…

Η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου αφαίρεσε τη σημαία αυτή λέγοντας ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έχει δική της σημαία, έχει μόνον την ελληνική σημαία. Και αυτή τοποθέτησε στο γραφείο της. Άλλωστε τα εθνόσημα υπάρχουν παντού στην Προεδρία της Δημοκρατίας ακόμα και στα ποτήρια και στα μαγειρικά σκεύη που εμφανίζονται στα επίσημα δείπνα.

Ενα κόκπιτ Φάντομ στο Προεδρικό

Τα καριοφίλια της επανάστασης εξακολουθούν να βρίσκονται στο γραφείο της σε άλλη όμως θέση. Άλλωστε ο κάθε Πρόεδρος δικαιούται να διακοσμεί όπως θέλει το γραφείο του. Ο Κάρολος Παπούλιας για παράδειγμα είχε στο Προεδρικό Μέγαρο μέσα στο γραφείο του ένα… κόκπιτ ενός Φάντομ, ο Κωστής Στεφανόπουλος νομικά βιβλία, ο Προκόπης Παυλόπουλος έφερε τα βιβλία και την επίπλωση που είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν ήταν Πρόεδρος, συν πολλές εικόνες της Παναγίας και τη σημαία «λάβαρο» της Προεδρίας (που δεν υφίσταται). Αλλά η μοναδική Πρόεδρος που έφερε… pet στο Προεδρικό (τη γατούλα «Καλυψώ») είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο εθνικός ύμνος την Πρωτοχρονιά

Η Πρόεδρος ωστόσο αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για τα δημοσιεύματα ότι δεν έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου στην καθιερωμένη δοξολογία της πρωτοχρονιάς. Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι ο σχεδιασμός της εκδήλωσης της δοξολογίας δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά του ΓΕΕΘΑ.

Ο ανασχηματισμός και τα μυστικά του

Πάμε στον ανασχηματισμό που όπως εκτιμούν ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές, δεν γράφει ιστορία. Ούτε βεβαίως αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό και δεν ανατρέπει ισορροπίες, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι επί της ουσίας το συμπέρασμα που βγαίνει από τις ανακοινώσεις που έκανε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

 

Ένας ανασχηματισμός που για ορισμένους έχει εκλογικό χρώμα, (κυρίως με την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο Εσωτερικών) για άλλους είναι μια ευκαιρία για επανεκκίνηση και για τρίτους (δηλαδή την αντιπολίτευση) ότι «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».

Αλλά σε κάθε περίπτωση ένας ανασχηματισμός ο οποίος, όπως και όλοι οι προηγούμενοι, κρίνεται από την πολιτική που ασκεί κι όχι από τα πρόσωπα. Και η πολιτική της διαχείρισης των κρίσεων σε συνδυασμό με τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος, είναι η βασική κατεύθυνση που αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.