Δεν θέλει το Brexit ο Βαρουφάκης

{loadposition ba_textlink}

Από τους κεντρικούς ομιλητές σε εκδήλωση στο Λονδίνο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το Σάββατο ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ανέπτυξε παράλληλα την επιχειρηματολογία κατά του Brexit με διάφορες άλλες παρεμβάσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στο πλευρό Βρετανών αριστερών πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων, όπως ο σκιώδης Υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ και η Κάρολαϊν Λούκας των Πρασίνων, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η ψήφος υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα ωφελούσε μόνο τους ολιγάρχες της Βρετανίας, που θέλουν να κυβερνήσουν το λαό της χώρας «με εντελώς και πλήρως αντιδημοκρατικό τρόπο».

«Είναι αδύνατο η ΕΕ να εκδημοκρατιστεί χωρίς τη δημοκρατική Βρετανία να συμμετέχει στη διαδικασία», ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης, σε μια εκδήλωση που είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μία άλλη Ευρώπη είναι δυνατή».

Αναφερόμενος στο θέμα που εξελίσσεται ως κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης στην περίοδο πριν από το δημοψήφισμα, τη μετανάστευση από την ΕΕ, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι η πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες είναι μεν πραγματική και ο κόσμος νιώθει σε ορισμένες περιπτώσεις περιθωριοποιημένος μέσα στη χώρα του, αλλά η αίσθηση αυτή δεν προκαλείται από τη μετανάστευση, απλώς θεωρείται συνυφασμένη με αυτή. «Ο λόγος που οι δημόσιες υπηρεσίες αποτυγχάνουν είναι η λιτότητα διαρκείας που προωθεί έναν λυσσαλέο ταξικό πόλεμο εναντίον των φτωχών της Βρετανίας», είπε ο κ Βαρουφάκης.

«Χωρίς την εργασία, τις δεξιότητες και τη δέσμευση των μεταναστών που στελεχώνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αυτές οι δημόσιες υπηρεσίες θα είχαν ήδη καταρρεύσει», πρόσθεσε.

Ενόψει της εκδήλωσης ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε συντάξει και άρθρο για την εφημερίδα Guardian με τον ενδεικτικό τίτλο «Το Brexit είναι τρικ της εποχής της αυτοκρατορίας. Μόνο η ριζοσπαστική επιχειρηματολογία υπέρ της Ευρώπης έχει λογική».

Στο άρθρο του επιχειρεί να αποδομήσει με αριστερή επιχειρηματολογία τα τρία βασικά επιχειρήματα της παράταξης υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, δηλαδή τα περί απώλειας κυριαρχίας, τον βαθύ κανονιστικό παρεμβατισμό των Βρυξελλών και την επιβάρυνση που έχει η χωρίς περιορισμούς μετανάστευση από φτωχότερες χώρες-μέλη στις δημόσιες υπηρεσίες και την εκπαίδευση. Σημειώνει δε ότι «το Brexit δεν θα αποκαθιστούσε την κυριαρχία, τη λογική ή τις δημόσιες υπηρεσίες στη Βρετανία, αλλά θα επιτάχυνε την αποσύνθεση της ΕΕ».

Το πρωί της Κυριακής ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC όπου μεταξύ άλλων είπε ότι θα προτιμούσε ο Ντέιβιντ Κάμερον να βρισκόταν στο αντίπαλο στρατόπεδο, υπέρ του Brexit, καθώς θεωρεί ότι η στάση του επί του μεταναστευτικού δίνει βάση στην επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς. Σχολίασε, επίσης, με αφορμή την υποστήριξη της παραμονής στην ΕΕ από τον Τόνι Μπλερ, ότι το να έχει κανείς τη στήριξη του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού είναι σαν να έχει ένα «ποτήρι με δηλητήριο».

Πηγή: KYΠΕ