ΔΕΟΚ: Πυρά προς Υπ. Υγείας για το ΓΕΣΥ

{loadposition ba_textlink}

Για ανακριβείς ενημερώσεις από πλευράς του Υπουργού Υγείας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, αναφορικά με το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ) κάνει λόγο η ΔΕΟΚ σε ανακοίνωσή της.

Σε σχέση με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδίδει την καθυστέρηση εφαρμογής του ΓΕΣΥ με έντονη κριτική διάθεση στο Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), διότι με βάση τις δηλώσεις του Προέδρου, καθυστερεί την ετοιμασία του λογισμικού συστήματος πληροφορικής του Σχεδίου.

Ωστόσο, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι ποια είναι η αλήθεια, λόγω της συμμετοχής του Γενικού Γραμματέα της στο ΔΣ του ΟΑΥ από την ημέρα της σύστασής του.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η συντεχνία, από το Σεπτέμβριο του 2014 “ο ΟΑΥ, έχοντας επιτέλους ελεύθερο πεδίο από πολιτικές ή και νομικές παρεμβάσεις και δυσκολίες, ετοιμάζεται εντατικά στα πλαίσια του ανταγωνιστικού διαλόγου να συμφωνηθούν οι αλλαγές/ τροποποιήσεις του λογισμικού σε τεχνικό επίπεδο με τις εταιρείες και προγραμματίζει να προκηρύξει τις τελικές προσφορές σε σχέση με το οικονομικό μέρος προς τις δύο εταιρείες το Μάιο 2015”.

Προσθέτει πως “στο μεταξύ και προς γνώση των πάντων και του ίδιου του ΠτΔ, ο ΟΑΥ έχει ήδη ετοιμάσει με τις εσωτερικές του υπηρεσίες λογισμικό για να υποστηρίξει την εισαγωγή της Α’ Φάσης του ΓΕΣΥ όποτε αυτή εισαχθεί, που με βάση το Μνημόνιο προγραμματιζόταν για την 1.1.2015”.

Την ίδια ώρα αναφέρει πως “το Υπουργείο Υγείας και ο κ. Πατσαλής δεν έχει προωθήσει στη Βουλή το τροποποιητικό νομοσχέδιο για το ΓΕΣΥ, το οποίο ετοιμάσθηκε σε συνεννόηση και συνεργασία ΟΑΥ – Υπουργείου Υγείας επί Υπουργίας κ. Πετρίδη το καλοκαίρι του 2013.  Από την ανάληψη της θέσης του Υπουργού Υγείας ο κ. Πατσαλής επιδιώκει αλλαγή του νόμου μοντέλου του ΓΕΣΥ. Μέχρι σήμερα ετοίμασε νέο προσχέδιο νομοσχεδίου για το δικό του μοντέλο ΓΕΣΥ, το οποίο προσχέδιο βρίσκεται στο συρτάρι του γραφείου του. Ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο και ο ΠτΔ δεν το έχουν δει ακόμα. Χωρίς τελική μορφή και ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να γίνει ΓΕΣΥ αφού χρειάζονται κυρίως κανονισμοί για προδιαγραφές υπηρεσιών και συμφωνίες με ιατρούς, φαρμακεία, εργαστήρια και άλλους παροχείς υπηρεσιών υγείας στο ΟΑΥ και τους δικαιούχους πολίτες”.

Τέλος, η ΔΕΟΚ χαιρετίζει την απόφαση του ΠτΔ να εμπλακεί ο ίδιος και να αναλάβει προσωπική ευθύνη και πρωτοβουλίες για εισαγωγή του ΓΕΣΥ.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο, η ΔΕΟΚ του παρέδωσε μακροσκελέστατη επιστολή για τη χρονολογική εξέλιξη της προσπάθειας, εργασίας και εμποδίων που συνάντησε και συναντά ο ΟΑΥ τα τελευταία 12 χρόνια, “κυρίως αναστολές, αμφισβητήσεις ή και οδηγίες για πάγωμα των διαδικασιών από πολιτικές και πολιτικούς προϊσταμένους ή και αρμοδίους, ειδικότερα και διαχρονικά από Υπουργούς Υγείας ή και Υπουργούς Οικονομικών”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ