Διαχειρίστρια βακουφίου απαιτεί ακίνητο στη Λευκωσία

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η προσπάθεια Τουρκοκύπριας, η οποία εμφανιζόταν ως διαχειρίστρια περιουσίας στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα στη Λευκωσία, ζητώντας, με αγωγή ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, να της αποδοθεί η κατοχή του ακινήτου. Το εν λόγω ακίνητο αξιοποιείται από την ΑΗΚ και η αγωγή στρεφόταν εναντίον του Οργανισμού και εναντίον του Κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών.
Πέρα από την ανάκτηση της κατοχής αξίωνε και αποζημιώσεις για παράνομη επέμβαση και δεδουλευμένα ενοίκια για συγκεκριμένη περίοδο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, η επίδικη περιουσία τελεί υπό το καθεστώς βακουφίου και η ίδια είναι η mutevelli (διαχειρίστρια), σε διαδοχή των προκατόχων της στην εν λόγω θέση.

Η αγωγή απορρίφθηκε στο αρχικό στάδιο και η υπόθεση οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το μοναδικό ουσιαστικό επίδικο ζήτημα ήταν το κατά πόσο η εν λόγω Τουρκοκύπρια δικαιούτο να εγείρει την αγωγή και να προβάλει τις απαιτήσεις που προέβαλε.

Παραπέμποντας στη νομοθεσία η οποία καθορίζει τις εξουσίες του Κηδεμόνα διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών, το Ανώτατο Δικαστήριο υπέδειξε ότι «… ο Κηδεμόνας θα έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που θα είχε ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης τους». Η πρόνοια αυτή, αναμφίβολα, περιλαμβάνει και το δικαίωμα για κατοχή. Επομένως, σε σχέση με την υπό αναφορά περιουσία, αυτός που έχει δικαίωμα στην κατοχή της είναι ο Κηδεμόνας και όχι η εφεσείουσα. Ως εκ τούτου, η εφεσείουσα δεν νομιμοποιείτο να απαιτεί την απόδοση της κατοχής της.

Με αναφορά επίσης στη σχετική νομοθεσία το Ανώτατο σημείωσε ότι «ο νομοθέτης, κατά τη θέσπιση του Νόμου, επέδειξε ιδιαίτερη προσοχή για τη διασφάλιση της προστασίας των περιουσιών και των συναφών περιουσιακών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων που διέπονται από τις πρόνοιές του, παρέχοντας ανάλογες εξουσίες και αρμοδιότητες στον Κηδεμόνα». Υπό αυτά τα δεδομένα, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, επιβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω παρουσιαζόμενη ως διαχειρίστρια βακούφικης περιουσίας, δεν νομιμοποιείτο να εγείρει αγωγή με αξίωση την κατοχή του επίδικου ακινήτου.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα άλλη υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο, και επίσης απορρίφθηκε, όταν Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας διεκδίκησε επιστροφή ακίνητης περιουσίας στην οποία είναι κτισμένος ο προσφυγικός συνοικισμός Αρχάγγελος Μιχήλ στη Λακατάμια, καθώς και αποζημιώσεις 1,6 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω Τουρκοκύπριος κατέχει ελληνοκυπριακή περιουσία στην Κερύνεια μέσα στην οποία έκτισε και υπεραγορά. Ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας είναι συμπέθερος του Ραούφ Ντενκτάς.

philnews