Διαγωνισμός Κινεζικής γλώσσας 2022 “Chinese Bridge” για ξένους φοιτητές, μαθητές γυμνασίων και δημοτικών σχολείων

Στις 26 Ιουνίου 2022 διεξήχθησαν διαδικτυακά οι τελικοί για τους διαγωνισμούς Κινεζικής γλώσσας στην Κύπρο. Είναι για 2η συνεχή χρονιά που διεξάγεται στην Κύπρο ο διαγωνισμός «Chinese Bridge» όπως επίσης και ο Διαγωνισμός Κινέζικης γλώσσας 2022 για ξένους μαθητές κολεγίων, μαθητές γυμνασίων και μαθητές δημοτικών σχολείων της Κύπρου.

Ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο ο εξοχότατος κος Liu Yantao παρευρέθηκε στην εκδήλωση και απεύθυνε την δική του ομιλία.

Αρχικά ο Πρέσβης κος Liu Yantao ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για την σθεναρή υποστήριξή του στην Κύπρο – Κινέζικη πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία. Επίσης ευχαρίστησε και τους ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει το Κυπριακό Σχολείο Κινεζικής γλώσσας. Ο Πρέσβης είπε ότι από την καθιέρωση της στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Κύπρου σε διάφορους τομείς αναπτύχθηκε ραγδαία και η εκπαιδευτική συνεργασία και έχει γίνει ένα από τα κυριότερα σημεία. Η συνεργασία όπως η κοινή εκπαίδευση έχουν αναπτυχθεί ευρέως μεταξύ Κινεζικών και Κυπριακών πανεπιστημίων. Στη διαδικασία έγκρισης έχει μπει και το Ινστιτούτο Κομφούκιος στην Κύπρο. Η κινεζική κυβέρνηση παρέχει σε Κύπριους φοιτητές υποτροφίες για σπουδές στην Κίνα κάθε χρόνο, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες σε Κύπριους φοιτητές να μάθουν Κινέζικα, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να εξελιχθούν σε ταλέντα.

Ο Πρέσβης κος Liu Yantao τόνισε ότι, ως ο πιο σημαντικός διαγωνισμός κινεζικής γλώσσας στον κόσμο, το “Chinese Bridge” έχει γίνει ένα σημαντικό εμπορικό σήμα διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών. Η εκμάθηση κινεζικών θα ανοίξει ένα παράθυρο για να κατανοήσουμε την ανάπτυξη της σημερινής Κίνας και του παραδοσιακού κινεζικού πολιτισμού και θα γίνει ένας θεσμός για την ενίσχυση των ανταλλαγών και της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών της Κίνας και της Κύπρου και για την εμβάθυνση της φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο λαών. Ο Πρέσβης  αναμένει από τους νεαρούς μαθητές από τη Κύπρο να πατήσουν το πόδι τους στη γη της Κίνας το συντομότερο δυνατό και να βιώσουν μια Κίνα όπου η παράδοση και ο νεωτερισμός συνυπάρχουν τέλεια.

Ο Διαγωνισμός φιλοξενήθηκε όπως και πέρυσι από Κυπριακό Σχολείο Κινεζικής γλώσσας και αξιολογήθηκε από κοινού από εγχώριους και ξένους κριτές. Στον τελικό παρευρέθηκε και απεύθυνε ομιλία και η κα. Cao Li, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συνολικά περισσότεροι από 80 διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό. Στον τελικό συμμετείχαν 32 διαγωνιζόμενοι όπου διαγωνίστηκαν σε 3 θέματα: ομιλία, κουίζ γνώσεων και σόου ταλέντων. Οι διαγωνιζόμενοι όχι μόνο έδειξαν την ικανότητα έκφρασης με άπταιστα κινέζικα, αλλά ερμήνευσαν επίσης κινέζικα τραγούδια, κιθάρα, παραδοσιακό χορό, απαγγελία, χαρτοκοπτική και άλλα.

Έγιναν βραβεύσεις για τις 3ης πρώτες θέσεις για χρυσό, ασημένιο και χάλκινο. Επίσης βραβεύσεις για την καλύτερη ευγλωττία, καλύτερη απόδοση, καλύτερη δημιουργικότητα και δημοτικότητα στο διαδίκτυο όπως και άλλα μεμονωμένα βραβεία.

Στην ομάδα που δεν έχουν ως μητρική γλώσσα τα Κινεζικά η Elizabeth Vasilyeva, μαθήτρια γυμνασίου από το American International School, και η Yulia Drepenkina, από το δημοτικό σχολείο του Junior School, κέρδισαν την 1η θέση στις ομάδες γυμνασίου και δημοτικού αντίστοιχα.

Στην ομάδα που έχουν ως μητρική γλώσσα τα Κινεζικά η Su La και Zhang Jiaxuan κέρδισαν την 1η θέση στις ομάδες γυμνασίου και δημοτικού αντίστοιχα.

Ο κ. Φίλιος Φυλακτού κατέκτησε την 1η θέση στην κατηγορία ενηλίκων.