Διευκρινίσεις Προεδρίας της Δημοκρατίας για δηλώσεις του ΥΠΕΞ για φυσικό αέριο και Κυπριακό

{loadposition ba_textlink}

Μέσω διεθνών εισφορών, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών διεθνών οικονομικών οργανισμών, ενώ θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεισφέρει για τη χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που εκδόθηκε για να διευκρινιστούν θέματα που αφορούν δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης, πως σε σχέση με την αξιοποίηση των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, η μόνη απόφαση της Κυβέρνησης είναι αυτή που αντικατοπτρίζεται στο νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 13 Ιουνίου, και που ρητά προβλέπει την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων με τους σχετικούς κανονισμούς που θα οδηγηθούν στη Βουλή και η οποία θα κληθεί να εξετάσει και να εγκρίνει το πλαίσιο αυτό.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε προκειμένου, όπως σημειώνεται, η Κυβέρνηση να διευκρινίσει θέματα που αφορούν τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, αναφορικά με ενδεχόμενη διάθεση μέρους των πόρων από τα μελλοντικά έσοδα της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Είναι σε όλους γνωστό ότι, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για πρώτη φορά στην ιστορία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, και προς ακριβέστερο καθορισμό της οικονομικής πτυχής, έχουν εμπλακεί διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί οι οποίοι ετοιμάζουν σχετικές μελέτες”, αναφέρεται.

Προστίθεται πως “με την ολοκλήρωση των εν λόγω μελετών θα έχουμε ενώπιον μας πραγματικά δεδομένα για να αντιμετωπιστεί αυτή η σημαντικότατη πτυχή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού”.

“Αφού ληφθούν υπόψη τα ευρήματα των διεθνών οργανισμών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει διεθνή εκστρατεία για αντιμετώπιση της οικονομικής διάστασης της λύσης, μέσω διεθνών εισφορών, ενώ θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεισφέρει για τη χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού”, σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

“Σε σχέση με την αξιοποίηση των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, η μόνη απόφαση της Κυβέρνησης είναι αυτή που αντικατοπτρίζεται στο νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 13 Ιουνίου και που ρητά προβλέπει την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων με τους σχετικούς κανονισμούς που θα οδηγηθούν στη Βουλή και η οποία θα κληθεί να εξετάσει και να εγκρίνει το πλαίσιο αυτό”, καταλήγει η ανακοίνωση.