Διοικητής ΚΤ: Αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας

 

“Η ολοκλήρωση και εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής του ΕΤΧΣ/ΕΜΣ δεν θα πρέπει να ειδωθεί ως μια εξέλιξη που θα πλήξει τις επενδυτικές ευκαιρίες. Αντίθετα το πρόγραμμα θα πρέπει να θεωρηθεί ως ο καταλύτης που θα ενισχύσει την μακροοικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητας στην Κύπρο, προωθώντας έτσι τη θέση της νήσου ως ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο”, τόνισε ο Διοικητής της ΚΤ σε ομιλία του στον Κυπριακό Διεθνές Επιχειρηματικό Σύνδεσμο με τίτλο “Η Κύπρος ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο στην μετά την EFSF εποχή”.

Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι στόχος της ΚΤ είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ διέγραψε και τις αλλαγές που θα επέλθουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Αφού παρέθεσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου, ο κ. Δημητριάδης στάθηκε στον φορολογικό καθεστώς του νησιού, υπογραμμίζοντας ότι “οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την ολοκλήρωση ενός προγράμματος προσαρμογής για τη Κύπρο δεν θα έχουν καμία επίδραση στο φορολογικό καθεστώς που διέπει τις διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κύπρο”.

“Κατ` ακρίβεια όχι μόνο το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, αλλά και τα υπόλοιπα επιχειρήματα για επενδύσεις στην Κύπρο θα συνεχίσουν να ισχύουν μετά τη συμφωνία επί του προγράμματος προσαρμογής”, τόνισε.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε ότι οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες ζήτησαν κρατική στήριξη λόγω των κεφαλαιακών ελλειμμάτων τους, τα οποία προέκυψαν άμεσα από τη συμμετοχή τους στο κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους (PSI).

Είπε ότι οι δυο αυτές τράπεζες ήταν σε θέση να απορροφήσουν ένα σημαντικό μέρος των απωλειών αυτών διότι, πριν το PSI, είχαν σημαντικά κεφαλαιακά περιθώρια, προσθέτοντας όμως ότι η ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων επηρεάστηκε από την σημαντική έκθεσή τους στην Ελλάδα, αλλά και από την επιδείνωση της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο.

 Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ωστόσο ότι οι τράπεζες αυτές συνεχίζουν να παρουσιάζουν κερδοφορία, ενώ τα τελευταία αποτελέσματά τους καταγράφουν μια αποφασιστική προσπάθεια καθαρίσματος των ισολογισμών τους μέσω της μεγάλης αύξησης των προβλέψεων και τον περιορισμό των λειτουργικών τους δαπανών.

Σε αυτό το σημείο ο Διοικητής της ΚΤ τόνισε ότι η αίτηση της Κύπρου για οικονομική στήριξη από τον EFSF/ESM και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στοχεύει κυρίως στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και πρόσθεσε: “Η ανακεφαλαιοποίηση είναι βεβαίως μια ευκαιρία για αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα πάει χαμένη”.

Αναφέρθηκε για παράδειγμα στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα και στην ενίσχυση της εποπτείας όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στα συνεργατικά ιδρύματα.

“Θέλουμε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να καταστεί πιο υγιές, πιο ανθεκτικό και πιο ανταγωνιστικό. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα ή βρίσκονται στα σκαριά στοχεύουν στην επίτευξη αυτών των πραγμάτων”, είπε.

Σημειώνοντας ότι οι σημαντικές αυτές εξελίξεις θα συνεισφέρουν όχι μόνο στην διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας στην Κύπρο, αλλά επίσης και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης και στην μείωση του κόστους του επιχειρείν στο νησί, ο κ. Δημητριάδης συνέχισε λέγοντας ότι “ως εκ τούτου είμαι αισιόδοξος ότι το τραπεζικό σύστημα θα βγει σημαντικά πιο δυνατό από τη παρούσα κρίση και ως αποτέλεσμα και η οικονομία της χώρας”.

Ο κ. Δημητριάδης είπε επίσης ότι αναμένει στα επόμενα χρόνια σμίκρυνση του ολικού μεγέθους του κυπριακού τραπεζικού συστήματος σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας, καθώς και ένα πιο ανταγωνιστικό εγχώριο τραπεζικό σύστημα τουλάχιστον από τις νέες παρουσίες στην αγορά.

“Ένα μικρότερο, πιο ευέλικτο και πιο ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα φυσικά θα έχει περισσότερο χώρο για μεγάλους και μικρούς παίκτες και για ιδιοκτησία διαφορετικών τύπων, όπως εγχώριο ή διεθνές ιδιοκτησιακό καθεστώς ή και κοινό. Τέτοια ποικιλία σε οποιοδήποτε σύστημα είναι πηγή ανθεκτικότητας”, είπε.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι αυτές θα τύχουν διαπραγμάτευσης και θα συμφωνηθούν μεταξύ της Κυβέρνησης, της Τρόικα και των άλλων εμπλεκόμενων. “Ο στόχος μας ως ΚΤ, είναι να οδηγήσουμε τις συνομιλίες σε μια επιτυχή κατάληξη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Θα διαδραματίσουμε το ρόλο μας στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα”, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε πως ένας επιπρόσθετος λόγος για την αισιοδοξία του για το μέλλον του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και την οικονομία στο σύνολό της είναι η αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών για αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διασφάλιση του κοινού νομίσματος. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ “Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές” για αγορά κρατικών ομολόγων, αλλά και στις εξελίξεις σε σχέση με την Τραπεζική Ένωση στην Ευρωζώνη, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία είναι προϋπόθεση για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

“Παρόλο που οι προηγούμενες ζημιές ενδεχομένως να πρέπει να τις επωμιστεί ο Κύπριος φορολογούμενος, οι μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που είναι σημαντικές σε μια τραπεζική ένωση θα καλύπτονται από τον ΕΜΣ”, είπε.

Εκφράζοντας την στήριξή του στις προσπάθειες σύστασης μιας τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι “για χώρες με μεγάλα τραπεζικά συστήματα, όπως η Κύπρος η τραπεζική ένωση είναι σημαντική γιατί θα αποσυνδέσει τον κρατικό κίνδυνο από τον τραπεζικό κίνδυνο”.

“Δεδομένων αυτών των θετικών εξελίξεων στην ευρωζώνη, πιστεύω ότι με τον κατάλληλο προγραμματισμό και με την αρωγή των Ευρωπαίων εταίρων μας, ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο και η κυπριακή οικονομία στο σύνολό της θα ανακάμψει και θα βγει πιο δυνατή και πιο ικανή για να πετύχει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη”, είπε.

Καταλήγοντας ο κ. Δημητριάδης είπε ότι οι μεσοπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Κύπρου παραμένουν πολύ καλές, επισημαίνοντας ότι πέραν του εξαιρετικού ανθρώπινου κεφαλαίου, των θεσμών και των υποδομών, η πρόσφατη ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και οι συνεπακόλουθες επενδύσεις “έχουν βελτιώσεις σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας μας”.

Πηγή ΚΥΠΕ